En

#nemost

12 állomás
#nemost

Állomások

 • MS Mester: Vizitáció, 1506
 • Szinyei Merse Pál: Majális, 1873
 • Fehér László: Aluljáró II., 1978
 • Benczúr Gyula: Vajk megkeresztelése, 1875
 • Szinyei Merse Pál: Léghajó, 1878
 • Benczúr Gyula: Budavár visszavétele 1686-ban, 1896
 • Auguste Rodin: Csók, 1884
 • Csók István: Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre, 1890
 • Halmi Artúr: A vizsga után, 1890
 • Aba-Novák Vilmos: Csíkszeredai vásár, 1935
 • Schönberger Armand: Kávéházi jelenet, 1924
 • Scheiber Hugó: Vurstli, 1932 körül

MS Mester: Vizitáció, 1506

MS Mester: Vizitáció, 1506

Beszélgessetek, csacsogjatok, nevessetek, osszátok meg egymással a titeket ért örömöt, bánatot! Most azonban ne a parkban vagy egy kávézóban tegyétek ezt meg: trécseljetek online, videón keresztül!

 

#nemosttalálkozz

Szinyei Merse Pál: Majális, 1873

Szinyei Merse Pál: Majális, 1873

Hétvége van, jó lenne kicsit kimozdulni, találkozni a többiekkel, meginni egy jó fröccsöt és a szabadban piknikezni! Ne mondjatok le róla, tartsátok a kapcsolatot, legyen ez az online találkozások napja!

 

#nemostbulizz

Fehér László: Aluljáró II., 1978

Fehér László: Aluljáró II., 1978

Az otthoni munka, szemlélődés ideje ez mindazoknak, akiknek nincs olyan halaszthatatlan teendőjük, amelyekkel másokon segítenek.
Ahhoz, hogy mielőbb újra a rendes kerékvágásba visszatérjen az élet, most a legtöbb, amit tehetsz, hogy otthon maradsz.
Otthon azonban a #karanténművészet segíthet. Alkoss a gyerekkel, rajzold le, képregényben ábrázold vagy más módon, mit érzel ezekben a napokban és küldd el nekünk a munkádat, a legjobbakat megosztjuk.

 

#nemostbékávézz

Benczúr Gyula: Vajk megkeresztelése, 1875

Benczúr Gyula: Vajk megkeresztelése, 1875

#nemostünnepelj

Szinyei Merse Pál: Léghajó, 1878

Szinyei Merse Pál: Léghajó, 1878

Szinyei Merse Pál 1878-ban tanúja volt a sógora hőlégballonnal tett utazásának. Ez az esemény inspirálta az egyik legeredetibb festményét, amelyen Probstner Béla búcsút int Sárosnak. A képet uraló csíkos léghajó versenyre kel a gravitációval, és vele együtt az ember is a levegőbe röppen. Szinyei derűs képe egyszerre szól az utazás izgalmáról és a szellem szabadságáról. Ha lélekben te is búcsút intenél a bezártságnak, elevenítsd fel a legszebb utazásod emlékét!

 

#nemostutazz

Benczúr Gyula: Budavár visszavétele 1686-ban, 1896

Benczúr Gyula: Budavár visszavétele 1686-ban, 1896

#nemostcsatázz

Auguste Rodin: Csók, 1884

Auguste Rodin: Csók, 1884

Rodin szerelmespárja eredetileg a Musée des Arts Décoratifs kapuját díszítette volna, domborműként. A Dante műve előtt tisztelgő Pokol kapuja azonban soha nem valósult meg, így a szomorú sorsú szerelmesek, Paolo és Francesca története helyett számunkra valami másról mesél. Szerelemről, vonzalomról, érzékiségről és a test szépségéről, bronzba öntve.

 

#nemostrandizz

Csók István: Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre, 1890

Csók István: Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre, 1890

Csók István festményén protestáns istentiszteletet látunk. A szertartás legfontosabb jelenetét, az Úrvacsorát ábrázolja, amikor a hívek a kenyér és a bor színében találkoznak Jézussal.
Nagyszombat van. A keresztény világ ma ünnepli Jézus Krisztus feltámadását a halálból. Az ünnep mindemellett az családi együttlét öröméről is szól. Ne mondjatok le erről, tartsatok online találkozásokat, öltöztessétek a szíveteket ünneplőbe! A harmadnap eljövetelének reménye most még fontosabb és időszerűbb, mint eddig.

 

#nemostmenjistentiszteletre

Halmi Artúr: A vizsga után, 1890

Halmi Artúr: A vizsga után, 1890

Jó lenne persze együtt ülni most valahol egy kávé vagy fröccs mellett, de nem ennek van az ideje. Talán már látjuk a fényt az alagút végén, de csak akkor, ha egyelőre otthon maradunk és #vigyázzunkegymásra.

 

#nemostmenjcukrászdába

Aba-Novák Vilmos: Csíkszeredai vásár, 1935

Aba-Novák Vilmos: Csíkszeredai vásár, 1935

Tessék kérem,
tessék kérem,
nincs jobb hely a piactéren!
Kapható itt fakalap,
kizárólag pult alatt,
kőbölcső és üveging,
feleáron, príma mind!
Tartós gumióvoda,
gurul ide meg oda,
meg emide
meg amoda.
Ezenfelül kapható
kőből trójai faló,
elsőrangú hacacáré,
három forint húsz krajcáré’.
Tessék kérem,
tessék kérem,
nincs jobb hely a piactéren!


Így hívogat Orbán Ottó versében a Kikiáltó, ám most bármilyen vonzó lenne venni egy jó kis gumióvodát, esetleg zsenge tököt, újkrumplit no és mellé kőből trójai falovat, maradjunk még otthon, most ezzel tehetünk a legtöbbet magunkért, egymásért.

 

#nemostvásározz

Schönberger Armand: Kávéházi jelenet, 1924

Schönberger Armand: Kávéházi jelenet, 1924

Képzeld el! Még a karantén előtt vagyunk. Jönnek a turisták, nyitva vannak a kocsmák, a kávéházak, és az éttermek nem csak házhoz szállítást vállalnak. Lüktet a jazz ritmusa, izzik a levegő! A kávéházi éjszakában parfüm, alkohol és kávé illata keveredik. Nyisd ki a szemed! Pattog a labda a falon, lüktet a lábad a szőnyegen hagyott legótól, izzik a levegő. A naptól ragyogó konyhában az olaj, a kávéhoz melegített kifutott tej és a mosott függöny illata keveredik. Ne add fel! Lego félresöpör, gyerek alszik, halk spotify, egy pohár bor, lámpák félüzemben és csak te és csak a párod. Ez most erről szól.

 

#nemostmenjkávéházba

Scheiber Hugó: Vurstli, 1932 körül

Scheiber Hugó: Vurstli, 1932 körül

Láncos hinta, rakétamászóka, beton pingpongasztal.
Az első modern játszótereket Budapesten az 1920-as évek végén építették. A felsorolt játékok viszont II. világháború utáni időszakra jellemzőek, és mai szemmel már cseppet sem számítanak modernnek.
Az első játszóterek egyike a Városligetben épült, ott, ahol Scheiber képe is készült a körhintáról. A festő életében a vurstli-érzés meghatározó volt. Gyerekkorának világát idézi, idejének nagy részét ebben a közegben töltötte. Most azonban biztosra vesszük, hogy Scheiber is azt mondaná #nemostmenjavurstliba, #nemostmenjjátszóra, hanem #maradjotthon #vigyázzunkegymásra