En

Zichy Mihály Emlékház

Az Emlékházról

A műemléki védelmet élvező kúria – Zichy Mihály szülőháza – építésének idejét illetően a források többféle dátumot említenek: az 1820-as, 1830-as éveket, illetve a 19. század második felét. Minden bizonnyal több periódusban épült, az első épületet 1880-ban bővítették ki a műteremmel.  Parkja természetvédelmi terület.

A házban éltek Zichy Mihály szülei és a testvére. Miután a festő visszatért Oroszországból, négy gyermeke és a felesége is itt töltötte a nyarakat, télre pedig a fővárosba költöztek. Akkoriban pezsgő élet folyt a településen és a birtokon. Cselédházak, istálló és kocsiszín épült a kúria mellé, a család ellátását külső és belső személyzet biztosította.

A múzeumot a festő születésének századik évfordulója alkalmából, 1927-ben alapította unokája, Zichy Mária Alexandra és a férje, Csicsery-Rónay István. A múzeum anyagának megmentésében és kiállításainak rendezésében döntő szerepe volt Bényi László festőművésznek. A kiállítást 1979-ben nyitották meg, majd felújítva, átrendezve 1992-ben adta át Göncz Árpád köztársasági elnök és Bényi László.

A kiállításban látható bútorok eredetiek, a Zichy család őrizte meg őket. A tárlat anyaga nyolc teremben látható, részben a művész festményeit, rajzait, illetve életének tárgyait, dokumentumait, valamint gyűjteményét (grúz szoba, fegyverek, sámánruha) mutatja be. A 4000 kötetes családi könyvtár legnagyobb része német és latin nyelvű kötetekből áll.

Zichy Mihály (Zala, 1827 – Szentpétervár, 1906) Pesten, a velencei származású Marastoni Jakab magániskolájában kezdett festeni, majd Bécsbe költözött, ahol jogi tanulmányai mellett a neves bécsi festő, Ferdinand Georg Waldmüller magántanítványa lett. Alig húszévesen, 1847-ben került Oroszországba, ahol bécsi mestere ajánlásával Szentpéterváron a cár öccse, Mihály nagyherceg lányának lett rajztanára. 1853-tól kapott uralkodói megbízásokat, 1858-ban az Orosz Művészeti Akadémia tagja lett, 1859-ben nyerte el az udvari művész rangját. Bár idejének nagy részét hazájától távol töltötte, rövid időszakokra vissza-visszatért szülőfalujába. 1874 és 1881 között Párizsban élt, az 1878-as világkiállításra festette meg sokat vitatott festményét, A rombolás géniuszának diadala címmel.

Párizsi és újabb szentpétervári tartózkodása között Bécsben és Velencében időzött, majd az akkor Tifliszként ismert Tbiliszibe, Grúzia fővárosába és a Kaukázus hegyei közé utazott.

1883-tól ismét Szentpéterváron élt és alkotott, irodalmi művek illusztrációinak sorát készítette el. A cár uralkodásának eseményeit, így utazásait is dokumentálta rajzain. 1906 februárjában Szentpéterváron halt meg.

„Bármelyik rajzát nézzük, mindenünnen a csodálatosan objektív, kitűnő látású, boszorkányos technikájú, de a dolgokon kívül álló ember kézjegye bukkan elő.”  Bálint Aladár, Nyugat, 1913. 24. szám

20210713-DSC00016

Zichy Mihály által illusztrált kötetek az emlékház könyvtárában - © Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria

20210713-DSC00025

Az emlékház bejárata- © Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria

20210713-DSC00097

Zichy Mihály íróasztala háttérben A rombolás géniuszának diadala című festménnyel- © Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria

20210713-DSC00203-2

Zichy Mihály: Önarckép (Zichy Mihály Emlékmúzeum tulajdona)- © Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria

20210713-DSC00236

Zichy Mihály könyvtára- © Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria

20210713-DSC00252

Zichy Mihály emléktárgyai- © Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria

20210713-DSC00281

Zichy Mihály emléktárgyai- © Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria

PICNIC_20210719_175328404-01

A Zichy Mihály Emlékmúzeum épülete- © Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria

20210713-DSC09942

A rombolás géniuszának diadala című kép az emlékházban- © Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria

 

 

Nyitvatartás

Nyári nyitvatartás: május 1.–szeptember 30.
Hétfőn, kedden zárva
Szerda–vasárnap: nyitva 9.00-17.00

Téli nyitvatartás:  október 1.–április 30.

Jegyárak és kedvezmények

 

Teljes árú belépődíj 700 Ft
50%-os kedvezményes belépődíj 350 Ft
Csoportos jegy, diák 300 Ft
Csoportos jegy, felnőtt 600 Ft
Tárlatvezetés (előre bejelentkezés szükséges*) 500 Ft/alkalom

*Telefonon (+36 84 320 607) egy héttel a vezetés időpontja előtt.

A muzeális intézmények látogatóit megillető kedvezményekről szóló 194/2000. (XI. 24.) Korm. rendelet előírásai, valamint főigazgatói hatáskörben megállapítottak szerint az alábbiakban olvashat bővebben kedvezményeinkről.

A muzeális intézmények látogatóit megillető kedvezményekről szóló 194/2000. (XI. 24.) Korm. rendelet előírásai, valamint főigazgatói hatáskörben megállapítottak szerint az alábbiakban olvashat bővebben kedvezményeinkről.

A kedvezmények igénybevételéhez a jogosultságot egyértelműen alátámasztó igazolvány, illetve fényképes igazolvány felmutatása szükséges.
A kiállításokat kizárólag érvényes jeggyel lehet látogatni – díjtalan belépésre való jogosultság esetén is. Díjtalan belépőt csak a látogatás napján, a kedvezményre jogosító igazolványt bemutatva tudunk kiadni a jegypénztárban.
Diákigazolvány, illetve nyugdíjas igazolvány NEM jogosít kedvezményre a lent megjelölt életkor-csoportokon kívül.

További információt itt talál.

Nemzeti ünnepeken (március 15., augusztus 20., október 23.) állampolgárságra való tekintet nélkül minden kiállításunk díjtalanul látogatható.

Életkor szerinti kedvezmények

Bővebben az életkor szerinti kedvezményekről

Bővebben az életkor szerinti kedvezményekről

Díjtalan belépésre jogosultak
– 6 éves kor alatt mindenki;
– 70 éves kor felett csak az EGT tagállamok állampolgárai;

50% kedvezmény az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamainak állampolgárai, akik
– életkora 6,0-26,0 év illetve 62,0-70,0 év között van (6 éves kor alatt, ill. 70 éves kor felett díjtalan belépő igényelhető);
– a legalább 40 év szolgálati idővel öregségi nyugdíjban részesülő nők 62 éves kor alatt is (2017. okt. 1-től) a NYUFIG által az előző évi és folyó évre szóló ellátásokról megküldött éves összesítő (illetve az első évben a juttatásról szóló határozat) bemutatásával, személyi igazolvánnyal együtt;

Csoportok

Bővebben a csoportokat, az iskolai látogatás keretében érkezőket, valamint a pedagógusokat megillető kedvezményekről

Bővebben a csoportokat, az iskolai látogatás keretében érkezőket, valamint a pedagógusokat megillető kedvezményekről

Díjtalan belépés
– a hazai művészettörténeti, képzőművészeti felsőfokú oktatás nappali tagozatos hallgatói és oktatói, egyéni és csoportos előre bejelentett látogatás keretében is, megfelelő igazolvány és/vagy igazolás bemutatásával.
– közoktatásban dolgozó (aktív) pedagógusok az adott tanévre érvényesített pedagógus igazolvánnyal (csak ha az oktatási intézmény az EGT tagállamok területén található); – a korlátlan ideig érvényesített igazolványokkal nem vehető igénybe; – A pedagógus igazolványok helyett az oktatási intézmény által a https://igenyles.diakigazolvany.hu/ oldalról letölthető igazolás is megfelelő. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy ennek érvényessége korlátos.
Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a díjtalan belépőre jogosultság nem jelent pénztári soronkívüliséget.
– idegenvezetők minimum 10 fős előre bejelentett csoportot kísérve;

50% kedvezmény minden kiállításra
– az EGT-tagállamok területén található oktatási intézményből szervezett oktatás keretében érkező diákcsoportok tagjai, 26 éves korig (állampolgárságtól függetlenül is),

Fogyatékkal élő személyek

Bővebben a fogyatékkal élő személyek, valamint kísérőiket megillető kedvezményekről

Bővebben a fogyatékkal élő személyek, valamint kísérőiket megillető kedvezményekről

A fogyatékkal élő személyek, valamint kísérőik (jogosultanként max. 1 fő) díjtalan belépésre jogosultak minden kiállításra a következők szerint
– a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének érvényes arcképes igazolványával rendelkezők;
– a Magyar Cochleáris Implantáltak Egyesületének (MACIE) érvényes tagsági kártyájával rendelkezők fényképes személyazonosító okmánnyal együtt;
– a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének érvényes arcképes igazolványával rendelkezők;
– a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének érvényes arcképes igazolványával rendelkezők;
– a Magyar Államkincstár (MÁK) által fogyatékossági támogatásban való részesülésről kibocsátott hatósági igazolvánnyal rendelkezők (a személyazonosság egyidejű igazolása mellett);
– ÉFOÉSZ tagsági kártyával rendelkező fogyatékkal élő tagok, személyazonosság egyidejű igazolása mellett (pártoló tagokra nem vonatkozó kedvezmény);
– Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) kártyával rendelkezők;
– valamint más olyan dokumentummal (pl. MÁK számára kért, vagy egyéb célú orvosi igazolással) rendelkezők, melyben a fogyatékosság ténye egyértelműen szerepel, (a személyazonosság egyidejű igazolása mellett);
Intézményes látogatás esetén kérjük, hogy előre jelezzék a csoport érkezését, továbbá gondoskodjanak a kedvezményre való jogosultság igazolásáról. Bejelentkezés és információ: info@mng.hu e-mail címen.

75% kedvezmény
– tartósan beteg 18 év alatti személyek számára (emelt családi pótlékra való jogosultságot igazoló MÁK kártyával);

50% kedvezmény csak magyar állampolgároknak, akik:
– rokkantsági ellátásban vagy járadékban részesülnek – a NYUFIG által az előző évi és folyó évre szóló ellátásokról megküldött éves összesítő (illetve az első évben a juttatásról szóló határozat) bemutatásával, személyi igazolvánnyal együtt;
– tartós beteg 18 év alatti (kiskorú) személyt kísérnek, kiskorúnként egy fő (emelt családi pótlékra való jogosultságot igazoló MÁK kártyával)
Emelt összegű családi pótlékra való jogosultságról szóló MÁK-kártyával történő látogatásról bővebb tájékoztatás itt olvasható.

Családok

Bővebben a családokat megillető kedvezményekről

Bővebben a családokat megillető kedvezményekről

Díjtalan belépés
– a Nagycsaládosok Országos Egyesületének tagkártyájával rendelkező családok gyermekei, 26 éves korukig a kártyán feltüntetett gyerekszámig (az igazolvány tulajdonosa 50 %-os belépő váltására jogosult, gyermek nélkül érkezve is);
– Az Egyszülős Központba regisztráltak plasztikkártyájuk felmutatása mellett az eltartott gyermekek, 26 éves korukig ingyenesen léphetnek be (az igazolvány tulajdonosa 50 %-os belépő váltására jogosult, gyermek nélkül érkezve is)
– minden hónap harmadik szombatján a 26 év alatti személyek, illetve a 18 év alatti közeli hozzátartozóját kísérő egy vagy két fő felnőtt (csak az EGT tagállamok állampolgárai számára);

50% kedvezmény minden kiállításra
– a legalább két 18 év alatti közeli hozzátartozóját kísérő egy vagy két fő felnőtt (csak EGT állampolgároknak; kivéve minden hónap 3. szombatján az állandó kiállításra, erről ld. a díjtalan belépésre jogosultak körét);

Baráti Kör

A Baráti Kör Pártolói a csatlakozástól számított egy éven keresztül ingyenesen tekinthetik meg az időszaki kiállításokat egy alkalommal, az állandó kiállításokat korlátlan számban.
A Baráti Kör Mecénások az állandó és időszaki kiállításokat korlátlanul, ingyenesen látogathatják.

A Baráti Kör Pártolói a csatlakozástól számított egy éven keresztül ingyenesen tekinthetik meg az időszaki kiállításokat egy alkalommal, az állandó kiállításokat korlátlan számban.
A Baráti Kör Mecénások az állandó és időszaki kiállításokat korlátlanul, ingyenesen látogathatják.

Legyen a Barátunk!

Megközelítés

 

Cím: 8660 Zala, Zichy Mihály utca 20.
Telefon: +36 84 320-607
Email: info@zichyemlekhaz.hu

Megközelítés autóval:
Zamárdiból az Országút soron haladva Balatonendréd és Tab irányába, majd Tabon a Kossuth Lajos utcáról a Zalai útra kanyarodva érkezik meg Zalába.

Megközelítés tömegközlekedéssel:
Közvetlen Volán buszjárattal (5913) Tabról.
Állomás: Zala, bótapusztai elágazás