En

Biedermeier mindennapok. Művészet és polgárosodás a 19. századi Magyarországon (1815–1867)

Jegyvásárlás hamarosan

Biedermeier mindennapok. Művészet és polgárosodás a 19. századi Magyarországon (1815–1867)

Földszint, időszaki kiállítótér - 2024. október 31. – 2025. február 9.

Biedermeier mindennapok címmel új időszaki kiállítást mutat be október végétől a Magyar Nemzeti Galéria. A nagyszabású, több mint 300 műtárgyat – főként magyar és osztrák festményeket, grafikákat, bútorokat, viseleteket és egyéb használati tárgyakat – felsorakoztató tárlat összművészeti szemlélettel mutatja be a 19. század első évtizedeinek kultúráját. A kiállítás a hazai biedermeier festészet ikonikus ábrázolásai mellett a korabeli bécsi művészeti élet legnagyobb mestereinek alkotásaival is megismerteti a közönséget.

A Műcsarnok 1938-as festménykiállítása után először láthat a közönség Magyarországon a biedermeier nevével fémjelzett korszak művészetét átfogóan reprezentáló tárlatot. A kiállítás – kiindulva a korszak művészeti emlékanyagából – az emberi életút főbb szakaszaiban és helyzeteiben tárja a látogatók elé az élet minden területén megjelenő biedermeier korszellemet. A születéstől a halálig vezető tematikai egységekből kibontakoznak a tipikusan ebben az időszakban nagy súllyal megjelenő témák (gyermek-, anyaság- és családábrázolások), egyetemes toposzok (művészszerep, szerelem és gyász) és műfajok (csendélet és portré). Az egyes életszakaszok ábrázolásai és tárgyai mellett kirajzolódnak a korszak jelentős változásokat hozó történelmi kontextusai is a reformkortól a kiegyezésig.

A tárlat a magyar biedermeier festészet ikonikus ábrázolásai – például Borsos József Libanoni emírje és Nemzetőrje vagy Barabás Miklós Galambposta című festménye és Liszt Ferenc ifjúkori portréja – mellett bemutatja a bécsi művészet legnagyobb mestereinek, Friedrich von Amerlingnek, Ferdinand Georg Waldmüllernek és Josef Danhausernek az alkotásait is, valamint olyan alkotókat emel a kanonikus művészek mellé, akik ma már kevésbé ismertek.

A műtárgyak nagy része hazai – Magyar Nemzeti Múzeum, Budapesti Történeti Múzeum és Iparművészeti Múzeum – és osztrák közgyűjteményekből, többek között a bécsi Belvederéből és a Wien Museumból érkezik a tárlatra.

A kiállítás kurátora: Prágai Adrienn művészettörténész

 

Biedermeier mindennapok. Művészet és polgárosodás a 19. századi Magyarországon (1815–1867)

2024. október 31. – 2025. február 9.

Online jegyvásárlás

Kiállításaink közül ajánljuk