En

GYIK

GYIK

A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria 2008. szeptember 1-jei hatállyal megszüntette műtárgybírálati tevékenységét. A műtárgyak eredetiségével és értékével kapcsolatban javasoljuk, hogy forduljon a Bizományi Áruház Vállalathoz, a Virág Judit Galériához, illetve a Kieselbach Galériához. Abban az esetben, ha a műtárgy hátulján a Magyar Nemzeti Galéria pecsétje található, a Minisztérium Műtárgyfelügyeleti Hatóságával szükséges felvenni a kapcsolatot.

A II. világháború során a Budavári Palota egy része kiégett és megsemmisült. A romos állapotú palotát később múzeumi célokra alakították át, így az épület teljes egészében művészeti kiállítótérként üzemel, uralkodói enteriőrök nem találhatók benne, csak külsejében őrizte meg királyi palota arculatát. Jelenleg négy kulturális intézmény üzemel a Palota falai között: a B-C-D épületekben a Magyar Nemzeti Galéria, az E épületben a Budapesti Történeti Múzeum és a Szent István-terem, az F épületben az Országos Széchényi Könyvtár található.

Érkezés saját gépjárművel vagy taxival: kivételesen indokolt esetben – a Főigazgató-helyettesi Titkárságon keresztül (info@mng.hu), a rendszám megadásával és a behajtás céljának, várható időpontjának rögzítésével – behajtási engedély kérhető a Várkapitányság Nonprofit Zrt. munkatársaitól, így el lehet jutni a Hunyadi udvarba a B épületi bejáratunkhoz, ahol korlátozott ideig lehetőség van a várakozásra. Kérjük, hogy a tervezett érkezési időpont előtt 2-3 munkanappal jelezze a látogatási szándékát.

A Magyar Nemzeti Galéria akadálymentes bejárata a B épület személyzeti bejáratánál található, ahonnan a kollégák segítségével, lifttel közelíthetők meg a gyűjtemények. Kerekesszéket díjmentesen tudunk biztosítani, segítségért teremőr kollégáinkhoz lehet fordulni a bejáratnál.

A Budavári Palota területére történő behajtás a Várkapitányság Nonprofit Zrt. engedélyével lehetséges, amelyről itt talál bővebb információt. A Várkert Bazár területén 298 férőhelyes parkolóház áll rendelkezésre, mely megközelíthető a Szarvas tér felől. A Várnegyed egésze fizetős parkolási övezet.

A kripta, mint kegyeleti hely csak előzetes bejelentkezéssel és vezető kíséretében látogatható, mely a muzeumpedagogia@mng.hu e-mail címen keresztül lehetséges. A belépődíj: állandó kiállításra szóló belépő + a vezetés díja. A tárlatvezetés díja – amely a belépőjegyen felül fizetendő – magyar nyelven 15.000 Ft/csoport, idegen nyelven (angol, német, francia és orosz) 20.000 Ft/csoport, a vezetés hossza körülbelül 30 perc.

 

Budapest egyik jelképe a Duna-parti panorámát meghatározó, jellegzetes kupolájáról messziről felismerhető Budavári Palota.
A palota legmagasabb pontjáról, a Magyar Nemzeti Galéria kupolájából gyönyörű panoráma nyílik a városra. A kupola az állandó kiállításokra szóló belépőjeggyel, az időjárás függvényében nyitvatartási időben tekinthető meg 10.00 és 17.00 között.

Az alábbi két online felületen lehetséges időpontra szóló, elővételes jegyet vásárolni a Múzeum kiállításaira és egyéb múzeumi programokra:

– Jegymester: https://jegymester.hu/search?searchPhrase=Magyar%20Nemzeti%20Gal%C3%A9ria

– Ligetplusz: https://ligetplusz.hu/intezmeny/magyarnemzetigaleria

A kisgyermekek számára fokozottan érdemes ablakot nyitni a képzőművészet varázslatos világára, hiszen rendkívül fogékonyak a színekre és a formákra.

– Az alábbi linkre kattintva találhatók Múzeumunk családi és gyerekprogramjai: https://mng.hu/programok/?per_page=8&offset=0&current_page=1&event_program_type=csaladi-es-gyermekprogramok

– Az Múzeum boltjában számos kedvcsináló kiadvány kapható, ami segít a műkedvelő szülőknek abban, hogy együtt élvezzék gyermekeikkel a múzeumi látogatást. Az alábbi linkre kattintva találhatók a MúzeumShop gyermekeknek szóló kiadványai:

https://muzeumshop.com/gyereksarok/olvasashoz

– A kisgyermekkel érkezők számára fenntartott kényelmi szolgáltatásainkról az alábbi linkre kattintva elérhető részletes információ:

https://mng.hu/kenyelmi-szolgaltatasok/

– Az alábbi linken elérhető útvonaltippek között kisgyermekkel érkezők számára is található útvonaltipp: https://mng.hu/utvonaltippek/

A Dísz tér felől a 16, 16A és 116-os jelzésű autóbuszok megállnak a Széll Kálmán téri metrómegállónál. A Széll Kálmán térről 2-es metróval, valamint a 4-es és a 6-os villamossal is megközelíthető a pesti oldal.

A Dísz térről a Pest felé közlekedő 16-os autóbusz végállomása a Lánchíd felújítása miatt a  Clark Ádám tér: onnan a 105-ös buszra szállva lehet áthaladni az Erzsébet hídon.