En

GYIK

GYIK

A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria 2008. szeptember 1-jei hatállyal megszüntette műtárgybírálati tevékenységét. A műtárgyak eredetiségével és értékével kapcsolatban javasoljuk, hogy forduljon a Bizományi Áruház Vállalathoz, a Virág Judit Galériához, illetve a Kieselbach Galériához. Abban az esetben, ha a műtárgy hátulján a Magyar Nemzeti Galéria pecsétje található, a Minisztérium Műtárgyfelügyeleti Hatóságával szükséges felvenni a kapcsolatot.

A II. világháború során a Budavári Palota egy része kiégett és megsemmisült. A romos állapotú palotát később múzeumi célokra alakították át, így az épület teljes egészében művészeti kiállítótérként üzemel, uralkodói enteriőrök nem találhatók benne, csak külsejében őrizte meg királyi palota arculatát. Jelenleg három kulturális intézmény üzemel a Palota falai között: az A-B-C-D épületekben a Magyar Nemzeti Galéria, az E épületben a Budapesti Történeti Múzeum, míg az F épületben az Országos Széchényi Könyvtár található.

Érkezés saját gépjárművel vagy taxival: kivételesen indokolt esetben – a Főigazgató-helyettesi Titkárságon keresztül (info@mng.hu), a rendszám megadásával és a behajtás céljának, várható időpontjának rögzítésével – behajtási engedély kérhető a Várkapitányság Nonprofit Zrt. munkatársaitól, így el lehet jutni a Hunyadi udvarba az A és B bejáratunkhoz, ahol korlátozott ideig lehetőség van a várakozásra.
A Magyar Nemzeti Galéria akadálymentes bejárata a B épület személyzeti bejáratánál található, ahonnan a kollégák segítségével, lifttel közelíthetők meg a gyűjtemények. Az A épület nyitvatartása esetén, annak bejáratán is megközelíthetőek a kiállítások. Kerekesszéket díjmentesen tudunk biztosítani, segítségért teremőr kollégáinkhoz lehet fordulni a bejáratnál.

A Budavári Palota területére történő behajtás a Várkapitányság Nonprofit Zrt. engedélyével lehetséges, amelyről itt talál bővebb információt. A Várkert Bazár területén 298 férőhelyes parkolóház áll rendelkezésre, mely megközelíthető a Szarvas tér felől. A Várnegyed egésze fizetős parkolási övezet.

A kripta, mint kegyeleti hely csak előzetes bejelentkezéssel és vezető kíséretében látogatható, mely a muzeumpedagogia@mng.hu e-mail címen keresztül lehetséges.
A belépődíj: egységesen 3200 Ft/fő (mely a múzeum állandó kiállítására is belépésre jogosít). A tárlatvezetés díja – amely a belépőjegyen felül fizetendő – magyar nyelven 10.000 Ft/csoport, idegen nyelven (angol, német, francia és orosz) 16.000 Ft/csoport, a vezetés hossza körülbelül 30 perc.

A kupolába a kiállításokon felül a helyszínen, pénztárainkban váltott kupolajeggyel lehet felmenni, melynek díja 1000 Ft. A panoráma belülről nyitvatartási időben 17:00 óráig tekinthető meg, május és november között pedig a külső körteraszról is élvezhető a kilátás.

Múzeumi ajándékboltunkban nem kapható bélyeg, a legközelebbi posta azonban 5 percnyi sétatávolságra, a Dísz téren található.

A legközelebbi pénzkivételi lehetőség az Országos Széchényi Könyvtár (Budavári Palota F épület) személyzeti bejáratánál található OTP automata.

A Dísz térről a 16, 16A és 116-os jelzésű autóbuszok a Deák Ferenc, valamint a Széll Kálmán téri metro megállókhoz csatlakoznak, míg a Palota lift felé a Dózsa György térről az 5-ös, 178-as jelzésű buszok a pesti oldal felé, az 56-os villamos a budai oldalon közlekedik.