En

Könyvtár

Könyvtár

Az 1957-ben alapított Magyar Nemzeti Galéria a Fővárosi Képtár egykori könyvtárát kapta meg múzeumi könyvtárnak. Ezt az anyagot később néhány kiemelkedő művészettörténész (Radocsay Dénes, Szentiványi Gyula, Genthon István, Pogány Ö. Gábor) könyvhagyatéka gazdagította. Az elmúlt évtizedekben ezen kívül vásárlásokkal, belföldi és nemzetközi cserével, ajándékokkal gyarapodott az állomány. A múzeum gyűjtőkörének megfelelően a könyvtár elsősorban a magyar művészetre vonatkozó, festészeti, szobrászati, építőművészeti szakirodalmat, illetve a muzeológia tárgykörébe tartozó kiadványokat gyűjti. A gyűjtemény erősségének számítanak a magyar kiállítási katalógusok, amelyek között számos igazi ritkaság is akad.
A könyvtár korlátozottan nyilvános, az intézmény munkatársain kívül rendelkezésre áll külső olvasók részére is, ehhez azonban előzetes bejelentkezés szükséges. A látogatók csak helyben olvashatnak, könyvtárközi kölcsönzésre lehetőség van.

A Magyar Nemzeti Galéria külső látogatókat kizárólag előzetes bejelentkezés alapján fogad.
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10-16 óra között.

Távszolgáltatásaink a továbbiakban is elérhetőek; az erre irányuló kéréseket a mnglibrary[kukac]szepmuveszeti.hu e-mail címen fogadjuk.

Elérhetőségek

Budavári Palota A és B épület
1014 Budapest, Szent György tér 2.
e-mail: mnglibrary[kukac]szepmuveszeti.hu 

Nyitvatartás: hétfő-péntek 10.00-16.00
Telefonhívásokat nyitvatartási időben tudunk fogadni.
Telefonszám: +36 30 483 5587

Online katalógus 

A Szépművészeti Múzeum könyvtárával közös online katalógus az alábbi linken található. A katalógus 2018 végére a Magyar Nemzeti Galéria könyvtári állományának mintegy kétharmadát tartalmazza, a katalogizálás további része folyamatban van. A keresett példány őrzési helyét (Szépművészeti Múzeum, illetve Magyar Nemzeti Galéria) a rekord alján a „Lelőhely” címszó alatt rögzítettük.

Munkatársaink

Bede Katalin

könyvtáros

könyvtárvezető

Kiss Beáta

muzeológus

belföldi és nemzetközi csere

Konkoly Zsuzsanna

könyvtáros

katalogizálás, olvasószolgálat

Medgyesi Krisztina

könyvtáros

katalogizálás, olvasószolgálat

Tóth Bence

könyvtáros

gyűjteménykezelő

További gyűjtemények