En

Szakmai szolgáltatások

KÖNYVTÁR

A könyvtár korlátozottan nyilvános, az intézmény munkatársain kívül rendelkezésre áll külső olvasók részére is, ehhez azonban előzetes bejelentkezés szükséges.
Könyvtárunk nem kölcsönkönyvtár, de könyvtárközi kölcsönzésre lehetőség van.
A könyvtár elsősorban a magyar művészetre vonatkozó, festészeti, szobrászati, építőművészeti szakirodalmat, illetve a muzeológia tárgykörébe tartozó kiadványokat gyűjt.

Elérhetőségek
Budavári Palota A és B épület
1014 Budapest, Szent György tér 2.
E-mail: mnglibrary@szepmuveszeti.hu
Nyitvatartás: hétfő-péntek 10.00-16.00

Telefonhívásokat nyitvatartási időben tudunk fogadni.
Telefonszám: +36 30 483 5587

Online katalógus
A Szépművészeti Múzeum könyvtárával közös online katalógus  itt érhető el. A katalógus 2015 végére a Magyar Nemzeti Galéria könyvtári állományának mintegy egyharmadát tartalmazza, a katalogizálás további része folyamatban van. A keresett példány őrzési helyét (Szépművészeti Múzeum, illetve Magyar Nemzeti Galéria) a rekord alján a „Lelőhely” címszó alatt rögzítettük.

REPRODUKCIÓS IRODA

A Szépművészeti Múzeum- Magyar Nemzeti Galéria valamennyi műtárgyáról készült reprodukció bármilyen célú és formájú használata közlési engedélyhez kötött, melyet minden darabra, minden alkalommal külön kell megkérni. A művekről reprodukciók és azok közlési engedélye kizárólag a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria Reprodukciós Irodájától kérhető.

A Szépművészeti Múzeum- Magyar Nemzeti Galéria műtárgyairól tanulmányi illetve publikációs célra digitális reprodukció igényelhető. A digitális reprodukció és a reprodukciós jogok megrendelésének általános üzleti feltételei itt olvashatók. A reprodukciós díj megállapításához szükségünk van a publikációra vonatkozó fontosabb ismérvekre.
Kérjük, online kitöltve küldje el igénylését a Szépművészeti Múzeum- Magyar Nemzeti Galéria Reprodukciós Irodájához. Kérését irodánk két munkanapon belül feldolgozza.
(Az űrlap kitöltéséhez Internet Explorer vagy Microsoft Edge böngésző használatát javasoljuk)

Kapcsolat
Szépművészeti Múzeum- Magyar Nemzeti Galéria
Reprodukciós Iroda
H-1250 Budapest, Postafiók 31.
fax: +36 1 212 7356
Email: repro.office@szepmuveszeti.hu

ADATTÁRI KUTATÓSZOLGÁLAT

A kutatás helye:
Szépművészeti Múzeum – Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet, Archívum és Dokumentációs Központ (KEMKI)
Budapest 1135 Szabolcs utca 33-35. D. épület

Nyitva tartás: kedd-csütörtök 10-16 óra között.

ADATTÁRI GYŰJTEMÉNY

Az Adattári Gyűjtemény a 19-20. századi magyar képzőművészekkel és művészeti élettel kapcsolatos dokumentumokból áll. Összesen mintegy 1000 ifm anyagot kezel, melyek a következő kategóriákba sorolhatóak:

 • Elsődleges forrásértékű dokumentumok – autográf kéziratok, levelek, vázlatfüzetek, okiratok, fotók
 • Másodlagos forrásértékű dokumentumok – sajtókivágatok, kiadványok
 • Relikviák – személyes tárgyak, ecsetek, paletták
 • Hangszalagok és videók

A kutatást keresztmutatók és számítógépes adatbázisok segítik.
Kapcsolat: adk@szepmuveszeti.hu

KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI LEKTORÁTUS IRATAI
A 2014-ben átalakult Képző- és Iparművészeti Lektorátus régebbi dokumentációi találhatók meg itt. Ennek fontosabb egységei:

 • kiállítások
 • köztéri szobrászat
 • iparművészet
 • éremművészet
 • ösztöndíjak
 • állami műtárgyvásárlások
 • Képcsarnok Vállalat
 • Iparművészeti Tanács irattára (1955-től 1975-ig).

Az anyag  feldolgozása folyamatban van. A kutatást számítógépes adatbázisok, iktatókönyvek segítik.
Kapcsolat: adk@szepmuveszeti.hu

FÉNYKÉPTÁR
A Fényképtár főként műtárgyfelvételeket őriz. Ezek két csoportja:

 • a Magyar Nemzeti Galéria Festészeti Gyűjteményének teljes anyaga művészek szerint, fekete-fehér reprodukciókon; (A Szoborgyűjtemény és a Régi magyar gyűjtemény műtárgyairól készült reprodukciók az osztályoknál érhetők el.)
 • a Magyar Nemzeti Galéria gyűjtőköréhez tartozó, nem múzeumi gyűjteményben őrzött művekről készült fotók.

A kutatást művésznévmutató segíti.
Kapcsolat: adk@szepmuveszeti.hu

Az Adattári gyűjtemény részét képezi a Kulturális Örökségvédelmi Dokumentumtár is, mely elsősorban hatósági szakértői feladatokat lát el.

MŰTÁRGYBÍRÁLATI ADATSZOLGÁLTATÁS

Jelen adatszolgáltatás a múzeum 1932 és 2000 között készült műtárgybírálataira vonatkozóan vehető igénybe. A Magyar Nemzeti Galéria Adatszolgáltatása keretében arra vállal garanciát, hogy a Kérelmező által megadott bírálati számhoz a múzeum hivatalos jegyzőkönyveiben a kiadott tartalmú bírálati vélemény tartozik. A múzeum arra vonatkozóan semmilyen felelősséget nem vállal, hogy a bírálati azonosító számokat jelenleg viselő műtárgyak valóban azonosak az eredetileg vizsgált tárgyakkal.

Az adatszolgáltatás a Magyar Nemzeti Galéria 1932 és 2000 között készült műtárgybírálataira vonatkozóan írásban igényelhető.
A letölthető Adatigénylési kérelem űrlapot kitöltve (a bírálati szám és a kérelmező adatainak feltüntetésével) email-en kérjük eljuttatni ügyintézőnkhöz a következő címre: barbara.buki@szepmuveszeti.hu

A kért adatokat engedélyeztetési eljárást követően, csak elektronikus úton adjuk ki, telefonon nem áll módunkban információt adni.

A műtárgybírálati adatszolgáltatás adminisztrációs díja: 5.000 Ft/tétel”

KIVITELI SZAKVÉLEMÉNY

2009. október 1-től megváltozott a műtárgykiviteli engedélyezés eljárása. A kivinni szándékozott műtárgyakat a továbbiakban a közgyűjteményeknél nem kell bemutatni előzetes szakvéleményezés céljából, hanem kizárólag a Miniszterelnökség Örökségvédelmi Hatósági Főosztály Műtárgyfelügyeleti Hatósági Osztályánál (Műtárgyfelügyelet), mint engedélyező hatóságnál. 

A műtárgykiviteli engedélyezéssel kapcsolatosan további információ:
Műtárgyfelügyelet
1014 Budapest, Táncsics Mihály 1.
tel.: +36-1-896-7761, e-mail: kivitel@me.gov.hu
Ügyfélfogadás: minden kedden, 9.00-12.00 és 13.00-16.00 óra között
http://oroksegvedelem.kormany.hu/maganszemelyek-kozgyujtemenyen-kivuli-targyak-vegleges-kiviteli-engedelyezes

ARTPOOL MŰVÉSZETKUTATÓ KÖZPONT

Az Artpool Művészetkutató Központ dokumentációs központja és kutatóhelye
– az 1970-es évektől kezdődően a progresszív, nem hivatalos magyar művészeti törekvéseknek (ide értve az 1970 és 1990 közötti underground művészeti eseményeket, helyszíneket és csoportokat, az underground és a kortárs zenét, a szamizdat művészeti kiadványokat, az 1990-es és 2000-es évek kortárs művészeti eseményeit, alternatív művészeti helyszíneit stb.);
– a 60-as évektől megjelenő új művészeti mozgalmaknak, irányzatoknak (a fluxus, a performansz, a konceptuális művészet, a vizuális költészet, a rádió- és hangművészet, az elektronikus művészetek, a művészkönyv, a művészbélyeg, a kompjútergrafika, a multimédia, a mail art, a public art a gender, a street art stb.).

A kutatható dokumentumok jellegük szerint: művek, forráskiadványok, tanulmánykötetek, katalógusok, művészkiadványok (artists’ publications), kézirat, sajtóanyag, fotó, hanganyag, film/videó, meghívó, plakát.

Az archívum és könyvtár állománya jelenleg több mint 650 folyóméternyi archívumi anyag, ebből az 1960-as évek óta kiadott több ezer kötetnyi könyv, katalógus, kiadvány, több mint 1000 művészeti folyóirat számai, 1600 darab, kb. 2300 órányi digitalizált dokumentum- és művészvideó, illetve -dvd, több mint 2000, részben digitalizált hangdokumentum, 15000 fotó/dia/negatív, 2500 művészeti plakát/poszter.

Az Artpoolban több mint 7000 (2000 magyar, 5000 külföldi) művész, művészcsoport vagy művészeti intézmény dokumentációja, információs anyaga kutatható.

A kutatást folyamatosan bővülő számítógépes nyilvántartás segíti. 2016-ban mintegy 17000 adatot tartalmazó bibliográfia adatbázisban a témák, ill. keresőszavak alapján nem csak az Artpoolban fellelhető egyes kiadványok, hanem a bennük publikált fontosabb tanulmányok, folyóiratcikkek is megtalálhatók.

Külön adatbázisban kereshetők az Artpool archívumában kutatható hanganyagok, videókazetták/dvd-k, művészkönyvek és folyóiratok adatai, valamint az Artpoolban dokumentált és kutatható művészeti események kronológiája.

Az Artpool művészeti honlapján számos dokumentum, forrásanyag, kronológia, bibliográfa online is elérhető.

Kutatószolgálat:
hétköznap: 10-17 óráig
cím: 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 10., I. em. 1.
tel.: +36-1-268-0114 / +36-70-683-1872

A kutatószolgálat csak előzetes bejelentkezés alapján, időpontegyeztetéssel fogadja az érdeklődőket.
Bejelentkezés: a kutatandó téma megjelölésével e-mailben Halasi Dóránál: dora.halasi@szepmuveszeti.hu 

MŰTÁRGYKÖLCSÖNZÉS

A Szépművészeti Múzeum és tagintézményei (a továbbiakban: Szépművészeti Múzeum) stratégiai célja, hogy – széles körű hazai és nemzetközi szakmai együttműködéseit erősítve – műtárgykölcsönzések segítségével is növelje a látogatói hozzáférést a Szépművészeti Múzeum vagyonkezelésében lévő műtárgyakhoz.
A kölcsönzés menetének leírását  és a szükséges dokumentumokat itt találja.

KUTATÁSI SZABÁLYZAT

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményeiben nyilvántartott és őrzött kulturális javak, illetve az e javakra vonatkozó szakmai alapadatok a muzeális intézményekben folytatható kutatásról szóló 47/2001. (III. 27.) Korm. rendeletben, valamint a Szépművészeti Múzeum kutatási szabályzatáról szóló 6/2018. (VI. 27.) főigazgató utasításban foglaltak szerint kutathatók és feldolgozhatók.
A kutatás menetének leírását és a szükséges dokumentumokat itt találja

Kiállításaink közül ajánljuk