En

1800 utáni Nemzetközi Gyűjtemény

Állandó kiállítás

1800 utáni Nemzetközi Gyűjtemény

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria újraegyesítésével az 1800 utáni Nemzetközi Gyűjtemény jelentős átalakulások, kihívások előtt áll. A soklépcsős, többéves folyamat egyik alapvető lépése volt, hogy a gyűjtemény elhagyta az ókortól 1800-ig terjedő művészeti korszakok otthonaként megújult Szépművészeti Múzeum épületét: 2021-ben a mintegy 2400 darabból álló 19–20. századi és kortárs nemzetközi anyag a Liget Budapest Projekt keretében elkészült Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központba (OMRRK) költözött. Remekműveink végső soron – a Magyar Nemzeti Galéria hasonló korszakot átfedő magyar műtárgyaival együtt – az Új Nemzeti Galéria épületében lesznek láthatók.

Kiállításunkkal lehetőség nyílik arra, hogy legrangosabb műveink ebben az átmeneti időszakban se legyenek elzárva a közönség elől. A több mint két évszázadot felölelő, jelenkori alkotásokat is bemutató válogatás tervezésében fontos szempont volt, hogy a jól ismert remekművek mellett a tárlat számos újdonságot tartogasson a látogatóknak. Új szerzemények, frissen restaurált művek, ritkán látott alkotások hívják fel a figyelmet a kollekció gazdagságára, változatosságára, a gyűjtemény keretében folyó munka dinamizmusára. A kiállítás két markánsan elkülönülő kronológiai egységből áll: a Szépművészeti Múzeumban a nemzetközi modern és kortárs művészet gyűjtése ugyanis többször megakadt, így a tárlat kettős fókusza a 20. század során kialakult komoly hézagokat is érzékelteti.

A 19. századi termek a késő romantikától a szimbolizmusig terjedő időszakot tekintik át. A francia impresszionizmus nagy alakjai mellett osztrák, német, belga, skandináv alkotók művei is láthatók, komplex és árnyalt képet adva a korszak európai művészetéről.

A 20. századi és kortárs szekciók különféle tendenciák és kérdésfelvetések köré szerveződnek: az elmúlt évtizedek néhány fontos nemzetközi áramlatát bemutatva, például a kinetikus művészet, az op-art és a geometrikus absztrakció fontos alkotóit. Ugyanakkor kiemelt hangsúlyt kapnak majd az utóbbi évek szerzeményei is, jelezve a gyűjtemény alakulásának és bővülésének főbb irányait.

A két egység között egy – egyszerre fizikai elválasztásként és szellemi kapocsként funkcionáló – különálló kabinet kapott helyet, ahol rendszeresen váltakoznak a gyűjteményt, illetve a „régi és az új” művészet kapcsolatát vizsgáló kamarakiállítások.

 

Munkatársaink

Dr. Geskó Judit

tudományos munkatárs

Dr. Orosz Márton

főmuzeológus

Dr. Tóth Ferenc

főmuzeológus

Kovács Anna Zsófia

gyűjteményvezető

Somodi Anett

muzeológus

osztálytitkár

Boda Bianka

muzeológus

Mrázik Rebeka

gyűjteménykezelő-asszisztens

Sodics Dominika Eszter

segédmuzeológus

Lovass Dóra

Muzeológus

1800 utáni Nemzetközi Gyűjtemény

Kiállítás megtekintése

További gyűjtemények