En

Borszerda
A modern művészet születése

Online jegyvásárlás

Borszerda
A modern művészet születése

Borszerda

Esti program
Magyar Nemzeti Galéria
2024. július 31.

18:00 - 22:00

Ha szerda, akkor Borszerda a Magyar Nemzeti Galériában – 2024-ben immár tizenharmadik alkalommal!

A Magyar Nemzeti Galéria egyik legnépszerűbb programsorozata idén is várja a képzőművészet és a bor iránt érdeklődő látogatókat. A rendezvény ismét színes programot kínál júliusban: szerda esténként különleges kiállítások, izgalmas tárlatvezetések, élő zene és borkóstoló várja a művészet rajongóit. Az idei Borszerdák tematikái az utóbbi időszakban megújult állandó kiállítások köré épülnek. Az egyes esteken megismerhetik Csontváry Kosztka Tivadar festészetét, az 1945 utáni művészetet bemutató Lépésváltás-frissítve! című tárlatot, az 1800 utáni nemzetközi gyűjteményt, valamint a 20. századi magyar művészettel foglalkozó Modern idők című kiállításunkat.

Az idei évben a pénzügyi piac egyik meghatározó és dinamikusan növekvő privát bankja, a K&H privát bank főtámogatóként csatlakozott az eseményhez. Az innováció és a fenntarthatóság mellett elkötelezett pénzintézet támogatásával és Hatos Fanni, a Michelin-csillagos SALT étterem korábbi sommelier-jének és a Bortársaság borászati kapcsolattartójának ajánlásával a programsorozat történetében az idei évben elsőként nemzetközi színtéren is ismert és elismert magyar natúr borászatoknak is lehetőségük nyílik a bemutatkozásra, amelyeknek a borai organikus vagy biodinamikus megközelítéssel termesztett szőlőből, adalékanyagok nélkül készülnek.

Július 10-én a Szent György-hegyi Szászi Birtok és a Bencze Birtok, július 17-én a Somló-hegyi St. Margit Pincészet, illetve Jász Laci Pincéje, július 24-én a nyugati országrészből a Pannonhalmi Főapátság Borászata és az Unger Bormanufaktúra, július 31-én pedig a Hajós-Bajai Koch Pincészet, valamint a Sziegl Pince mutatkozik be.

Ne hagyják ki idén sem a Borszerdákat, és élvezzék a csodálatos panorámát a Magyar Nemzeti Galéria teraszáról egy-két finom pohár bor társaságában!

 

Borvidék: Hajós–Baja

BORÁSZATOK

Klasszikus borászat: Koch pincészet

Az elmúlt harminc évben számos fejlesztés eredményeként alakult ki a Koch Borászat központja, amelyet egy 40 hektáros, összefüggő szőlőterület ölel körbe, alig egy kilométerre Borota községtől. A borászati üzem a legkorszerűbb technológiával rendelkezik a feldolgozástól a palackozásig.

Natúrborászat: Sziegl Pince

Egy ajándékba kapott 80 éves parcellával és egyetlen kölcsönbe kapott hordóval indult a Sziegl Pince története 2012-ben. Petra és Balázs, a két szőlész-borász alig húszéves egyetemisták voltak ekkor, ám az idős tőkék és a hajósi határ legszebb szőlőterülete azonnal magával ragadta őket és nyilvánvalóvá vált, hogy szülőfalujukban képzelik el a jövőjüket. Minden egyes szőlőtőkét saját kézzel, organikus gazdálkodásban művelnek meg. Az így létrejövő natúr, teljesen természetes boraik egyszerre mesélnek a termőhelyről és a borász egyéniségéről.

 

ELŐADÁS
20.00 Rippl-Rónai és a századforduló művészete | Sepsey Zsófia művészettörténész előadása
Rippl-Rónai József a modern magyar festészet egyik legismertebb alakja. Hogyan jutott el az ifjú művész Kaposvárról Munkácsy Mihály műhelyén át a legnagyobb Párizsi szalonokig? Az előadáson megtudhatja, hogyan lett Rippl-Rónai a szecessziós törekvések egyik legfőbb képviselője.
Helyszín: I. emelet, 19. századi művészet kiállítás, Szalonfal

 

TÁRLATVEZETÉSEK
A tárlatvezetések várható időtartama: 25-30 perc

18:00 | 20.30 Szecesszió a magyar képzőművészetben | Hegedűs Alexandra képzőművész tárlatvezetése
Találkozási pont: II. emelet, a Modern idők című kiállítás

18.15 Ki vagy te? Saját és kapott szerepek fonatában | Topor Tünde művészettörténész és Winkler Nóra művészeti menedzser közös tárlatvezetése az Anna Margit életmű-kiállításban
Mekkora mozgásteret hagy egy nő önmeghatározására mindaz, amit a történelem dönt el helyette? És a sok külső nehézség feldolgozása között vajon mikor jut idő olyan békebeli alapkérdésekre, minthogy hogy ki ő, sőt, voltaképpen hányféle lehet ez az „ő”? Topor Tünde művészettörténész és Winkler Nóra művészeti menedzser izgalmas, szubjektív tárlatvezetésén ebből a nézőpontból mesél Anna Margit művészetéről.
Találkozási pont: földszint, A bábu megszólal című kiállítás bejárata

18:45 Art Nouveau in Hungarian fine arts | Guided tour for our English-speaking guests with visual artist Alexandra Hegedűs

19:00 | 20.30 Nagybánya, a modern magyar művészet bölcsője | Váczi Mária művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: II. emelet, „Nagybánya-nyaktag”

19:05 | 20.45 Modern idők, modern nők | Molnár Brigitta művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: II. emelet, a Modern idők című kiállítás

19.30 A Vadak Nyolcakká szelídülése | Barki Gergely művészettörténész tárlatvezetése
A 20. század elején Párizs és Magyarország között ingázó fiatal modern magyar festők egy bizonyos társaságára utólagosan a „magyar Vadak” címkét ragasztotta a művészettörténet-írás. Kik alkották ezt a heterogén, össze nem szerveződött társaságot és hogyan lehetne stílusukat meghatározni? Miképpen vált ki közülük nyolc piktor, akik már hivatalosan, valós csoportot létrehozva mutatkoztak be a Budapesti közönség előtt? Vajon az 1909. és 1912. között működő  Nyolcak voltak a megszelídült Vadak?
Találkozási pont: II. emelet, a Modern idők című kiállítás bejárata

20.05 Mitől modern? | Horváth Ágnes művészettörténész kurátori tárlatvezetése
A 20. század első felének forrongó időszaka számos társadalmi, politikai és gazdasági változást hozott magával. Az új esztétikája, a haladás eszménye, az „új időknek új dalaival” korszelleme az élet minden szintjén, a művészetekben is megmutatkozott. De mit is értünk a képzőművészetben modernizmuson? Mitől modern a modern? És mi a viszonya az avantgárddal? A kiállítás termeinek egy-egy ikonikus alkotásán keresztül járjuk körbe az adott évtized legfontosabb törekvéseit, meghatározó szellemi problémáit és művészeti jelenségeit.
Találkozási pont: II. emelet, a Modern idők című kiállítás bejárata

ZENE
18.00–22.00 Berdisz Tamás zongorista fellépése
Berdisz Tamás jazz-zenész, aki zongorán és dobon is kiválóan játszik, a saját triója mellett számos hazai és nemzetközi formáció állandó tagja. Ezek például: Náray Erika Band, Best Off Quartet, Berdisz Művek, Cotton Club Singers, Szűcs Gabi Quartet, Free Style Chamber Orchestra, EU4 Band. Szólóestjein és saját zenekarával is a mainstream jazz képviselője, műsora elsősorban ismert, népszerű jazzstandardek feldolgozásait tartalmazza.
Helyszín: I. emelet, kupolatér

 

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a Galéria saját felületein, kiadványaiban, illetve promóciós anyagain felhasználhat. A látogatók ennek kapcsán semmilyen követeléssel nem élhetnek a Galériával, a felvétel készítőivel, illetve jogos felhasználójával szemben.

HELYSZÍN: Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

MEGKÖZELÍTÉS

A kupola 21.30-ig látogatható.

Jegyárak:

TELJES ÁRÚ: 5400 Ft
KEDVEZMÉNYES*: 3600 Ft
(*Azon látogatóink számára, akik normál nyitva tartás alatt legalább 50% mértékű kedvezményes jegyre jogosultak.)

BÉRLETEK
Két alkalmas bérlet (két eseményre érvényes az öt alkalomból, 15% kedvezménnyel)
Teljesárú: 9.000 Ft | Hírlevélfeliratkozással: 8.000 Ft (csak a helyszínen)
Kedvezményes 6.500 Ft | Hírlevélfeliratkozással: 5.500 Ft (csak a helyszínen)

Három alkalmas bérlet (három eseményre érvényes az öt alkalomból, 20% kedvezménnyel)
Teljesárú: 12.500 Ft | Hírlevélfeliratkozással: 11.500 Ft (csak a helyszínen)
Kedvezményes: 9000 | Hírlevélfeliratkozással: 8.000 Ft (csak a helyszínen)

Borszerda ideje alatt nem érvényesek a rendes nyitva tartási idő alatti kedvezmények. Díjtalan belépő nem igényelhető – kivéve a Baráti kör Mecénás tagokat, akik 2024-ben is ingyenesen vehetnek részt a Borszerda eseményeken, előzetes regisztrációt követően. További információ
Pártoló tagok kedvezményes jegyet válthatnak a múzeum jegypénztárában.

*Kedvezményes jegy váltására jogosultak, akik:
– az időszaki kiállításainkat díjtalan belépővel látogatják;
– 26 évnél fiatalabbak vagy 62 évnél idősebbek vagy akik egyéb kedvezményben részesülnek (és egy EGT tagállam állampolgárai),
– Pártoló Baráti Kör tagok

A programsorozat főtámogatója a K&H Bank Private Banking üzletága.

További programok:

Tárlatvezetések
Olasz nyelvű vezetés

Visita guidata in italiano

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Tárlatvezetések
Séták a Galériában

Guided Tour | Selected masterpieces

17 persons
Gyerekszakkör

Kreatív alkotótér

8–13 éveseknek   |   15 fő

Alkoss!

16+   |   15 fő
Tárlatvezetések

Mesterek és tanítványok

fiatalok és felnőttek   |   17 fő