A Baráti Kör programjai

 

Látogatás kortárs művészeknél (folytatás)
Kulisszák mögött sorozat Pilinger Erzsébettel
2018. január 13 - 2018. május 5.

Tagjaink hat részes sorozatunkon Pilinger Erzsébet, művészettörténész szakértő vezetésével juthatnak el a szakmailag már ismert és elismert kortárs művészek műtermébe, ismerhetik meg aktuális műveiket és kérdezhetik őket munkáikról. 2018-ba a sorozat folyamán látogatást teszünk Szabó Eszter Ágnes, valamint a Borsos Lőrinc duó műtermében.

Meghívó»

    

Temetői séták Budapesten
Temetői séták Hársfalvi Magdolnával
2018. április 8. és 2018. május 19. között

Pártolóink és tagjaink 2018 tavaszán egy különleges, négyrészes sorozaton vehetnek részt, mely során Hársfalvi Magdolna művészettörténész vezetésével látogathatnak el ismert és kevésbé ismert budapesti temetőkbe megidézve a magyar kultúrtörténet kiemelkedő alakjait.

Meghívó»

 

Kulisszák mögött | Műhelylátogatás - A Baráti Kör restaurálási projekt második fázisának bemutatása

Dr. Galambos Éva előadása és műhelylátogatás
2018. április 19., csütörtök, 18:00-19:30

2018. április 19-én, csütörtökön Dr. Galambos Éva, a Magyar Képzőművészeti Egyetem adjunktusa segítségével többet megtudhatunk a Baráti Kör 2017-ben elindult restaurálási projektjének jelen állásáról, a munka második fázisáról. A látogatás elején rövid betekintést nyerhetünk a Szondi utcában található restaurátor-műhelybe.

Meghívó»

 

Tárlatvezetés a Virág Judit Galéria 58. tavaszi aukciós kiállításán

Hársfalvi Magdolna exkluzív tárlatvezetése a Virág Judit Galériában 

2018. május 4., péntek, 16:30-17:30

A kiemelkedő kvalitású magyar festményekből és szecessziós Zsolnay kerámiákból álló aukciós kiállítás páratlan anyagát májusban Hársfalvi Magdolna művészettörténész vezetésével fedezhetik fel. A program során betekintést nyerhetnek a magyar műtárgypiac hamisítványokkal teli mindennapjaiba is.

Meghívó»

 

Látogatás a megújult Magyar Zsidó Múzeumban

Toronyi Zsuzsanna kurátori tárlatvezetése a Magyar Zsidó Múzeum állandó kiállításában

2018. május 13., vasárnap, 13:00-14:30

Mi tesz egy hétköznapi tárgyat judaikává? Szabad-e múzeumban kiállítani a Tórát? Hogy kerül a giccs a múzeumba? Válaszok helyett a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár nemrégiben újrarendezett állandó kiállítása hasonló dilemmákat és gondolkodnivalót kínál a látogatóknak. 2018. május 13-án pártolóink és tagjaink a tárlat különleges tárgyait az intézmény igazgatójával, Toronyi Zsuzsannával fedezhetik fel.

Meghívó»


A barokk bűvöletében | Kvalitás és provincializmus

Halász Rita, művészettörténész tárlatvezetése a Magyar Nemzeti Galéria állandó gyűjteményében
2018. május 15., kedd 18:00-19:30
Mit üzennek nekünk a bűnbánó szentek és a kövérkés puttók a XXI. században? Mitől lehetnek érdekesek a barokk kismesterek munkái? Halász Rita, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténészének jóvoltából ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk májusi tárlatvezetésünkön. Szakértőnk segítségével testközelből győződhetünk meg a múzeum barokk gyűjteményének változatosságáról és a benne rejlő kettőségről.

Meghívó»


Faust és Margit szerelmi drámája a grafikai kabinetben

Hessky Orsolya kurátori tárlatvezetése az „Azzal vagy egy, kit megragadsz" – Liezen-Mayer Sándor Faust-illusztrációi" című kiállításon
2018. május 16., szerda, 18:00-19:00
Goethe Faustja a világirodalom egyik legmeghatározóbb alkotása, amelyet 1808-as megjelenésétől számos formában feldolgoztak a művészek. Most a müncheni akadémia egykori nagy hatású professzorának, Liezen-Mayer Sándornak az illusztrációt tekinthetik meg az érdeklődők Hessky Orsolya kurátorral.

Meghívó»


Aquila János nyomában az Őrvidéken és a Muravidéken 
| Nyugat-Magyarország, Szlovénia és Ausztria középkori freskói
Négynapos kulturális utazás
2018. június 7-10. (4 nap/3 éj)
A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria Baráti Körének tagjait 2018. június 7. és 10. között Nyugat-Magyarország, Szlovénia és Ausztria középkori freskóit felölelő tematikus utazásra invitáljuk, mely során Aquila János freskói mellett a középkori Magyar Királyság nyugati határszélét fedezzük fel, kitérőket téve Stájerország osztrák és szlovén vidékeire egyaránt.

Meghívó»

Jelentkezési lap»