A Baráti Kör programjai

 

A pincétől a padlásig - Kulisszák mögött az Iparművészeti Múzeumban

2017. április 20., csütörtök és április 21., péntek, 16:00-18:00

Pártolóinknak és Tagjainknak most lehetőségünk nyílik bepillantani egy épületséta során az Iparművészeti Múzeum nagy múltú épületének kulisszái mögé. Megtudhatjuk, mi rejlik a pincében, milyen a kilátás a tetőről, valamint különlegességként betekintést nyerhetünk az Iparművészeti Múzeum restaurátorműhelyébe is.
Meghívó»

 

A budapesti zsinagógaépítészet II.

2017. április 26. és május 16. között

Tavalyi programsorozatunk folytatásaként tagjaink 2017. április 26. és május 16. között újabb négyalkalmas zsinagógaépítészeti programsorozaton vehetnek részt Oszkó Ágnes művészettörténésszel, mely során többet megtudhatnak az elbontott és meg nem épült zsinagógák történetéről, valamint ellátogatunk a Kazinczy utcai, a kőbányai, valamint a Frankel Leó utcai imahelyekre.

Meghívó»

 

Épületbejárás a Zeneakadémián

2017. április 28., péntek 16:30-17:30
Tagjainkat egy különleges épületbejárásra invitáljuk a Zeneakadémia épületében, melynek során az előcsarnokon, Nagytermen és Solti-termen át haladó szokásos látogatási útvonalat a Művészszobával bővítjük ki a Zeneakadémia idegenvezetője kíséretében.

Meghívó»

 

Herend és Liszt

Egynapos kirándulás

2017. április 29., szombat

Egynapos kulturális kalandozásunk során Herenden megismerkedünk a világhírű porcelán történetével Balla Gabriella szakértőnk segítségével, illetve Marco Bianchi  zongoraművész számunkra összeállított zártkörű koncertjén, Gárdonyban, bepillantunk Liszt Ferenc zenéjének a képzőművészettel összefonódó világába.

Meghívó»
Jelentkezési lap»

 

Mucha és a szecessziós Szeged

2017. május 5., péntek, 16:00-19:00

Különleges lehetőségként május 5-én meglátogatjuk a legszebb szegedi szecessziós palotában, a REÖK Palotában május 7-ig nyitva tartó Mucha kiállítást tárlatvezetéssel, majd egy épületséta keretében megismerkedünk az épület jellegzetességeivel, illetve a környező szecessziós épületekkel Oszkó Ágnes művészettörténész kíséretében.

Meghívó>>

 

Visegrád: A Királyi Palotától a Sibrik-dombig

Egynapos kirándulás

2017. május 7., vasárnap

Kirándulásunk során Buzás Gergely régész-művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás király Múzeumának igazgatója mutatja be nekünk a Visegrádi Palota izgalmas évszázadait és a kapcsolódó öt helyszínt. A délelőtt folyamán Lengyel Boglárka és Véninger Péter betekintést nyújtanak a középkori kerámia és ötvöstárgyak világába.

Meghívó>>

Jelentkezési lap>>

 

Áttűnések | Koós Nikolett ikonográfiai tárlatvezetése

Szépművészet Szenior és Új Generációs csatlakozóinknak

2017. május 10., szerda, 16:00-17:30

Szenior és Új Generációs csatlakozóink számára szervezett programjaink keretében ezúttal év eleji, ikonográfiai témájú sorozatunk kiegészítéseként kalandozunk tovább a Magyar Nemzeti Galéria állandó gyűjteményében, mely során megismerhetjük, hogy a 19. századtól kezdve a művészetben szokatlannak hitt formák mögött mennyire megszokott, ismert sémák állnak, illetve megtudhatjuk, melyek azok a régi motívumok, melyek az új alkotásokban is megjelennek.

Meghívó»

 

 

Az aukciók világa

2017. május 11., csütörtök 17:00-18:30

Programunk első felében a Virág Judit Galéria közelgő tavaszi árveréshez kapcsolódóan Kelen Anna, a Galéria művészettörténésze vezet körbe bennünket az eladásra szánt festmények között, majd az aukciók világáról szóló előadása során betekintést nyújt a magyar műkereskedelem jelenlegi helyzetébe, ismerteti a főbb trendeket, szót ejt a legkeresettebb művészekről, valamint megtudhatjuk, jelenleg kik a legjelentősebb gyűjtők a műtárgypiacon.

Meghívó»

 

A gömöri régió középkori templomai

Ötnapos felvidéki kirándulás
2017. május 24-28. (5 nap/4 éj)
A Felvidék gömöri régióját bejáró különleges tematikus utazásra invitáljuk Önöket, amelynek során bepillanthatnak a középkori Magyar Királyság kiemelkedően gazdag, de kevéssé ismert területének művészetébe. Az út során megismerhetik a térség legfontosabb városait – Rimaszombatot és Rozsnyót –, illetve a templomokban bővelkedő térségben fellelhető gazdag, leginkább falképekből és oltárokból álló műállományt.

Meghívó»
Jelentkezési lap»

 

A művészet németalföldi megújítóinak nyomában Flandriában és Brabantban

Hétnapos kulturális körutazás
2017. augusztus 21-27. (7 nap/6 éj)

Egy különleges flamand körútra invitáljuk a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria Baráti Körének tagjait, amelynek során a nagy flamand újítók, köztük Jan van Eyck, idősebb Pieter Bruegel, Peter Paul Rubens, Fernand Khnopff, Victor Horta, René Magritte és kortársaik munkásságával ismerkedünk meg jeles szakértőnk, Dr. Németh István vezetésével.

Meghívó»

Jelentkezési lap»

 

Berlini Modernizmus

Négynapos kulturális utazás a német fővárosban

2017. október 20-23.

A berlini modernizmus történetét felölelő tematikus utazásunk során alkalmunk nyílik betekinteni az itteni modern művészeti klíma kialakulásában jelentős szereppel bíró francia 19. századi gyökerekbe, a századforduló virágzásába, a születőben lévő új mozgalmak gyümölcseibe, illetve párizsi riválisaik alkotásaiba és a közelmúlt nem kevésbé színes remekműveibe is. Emellett persze nem megyünk el szó nélkül a múlt olyan remekei mellett sem, mint a Hansa-házak.

Meghívó»

Jelentkezési lap»

 

Aktuális angol nyelvű programjaink»