A Baráti Kör programjai

 

Pártolói Zártkörű Program | A Szépművészeti Múzeum rekonstrukció alatt

2017. május 20., szombat 10:00-12:00

Május 20-án ismét egy különleges bejárást teszünk lehetővé Pártolóink számára a rekonstrukció alatt lévő Szépművészeti Múzeumban. A rekonstrukció legnagyobb kihívásaként tartják számon a II. világháború óta csak felületes felújításon átesett Román Csarnok helyreállítását. Pártolóinkkal többek között ebbe, a félig már helyreállított térbe nyerünk betekintést májusban.

Meghívó»

 

Békét a világnak! | Petrányi Zsolt előadása az 57. Velencei Biennálé magyar pavilonjáról

2017. május 22., hétfő, 18:00-19:30

Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori gyűjteményének kurátora előadás keretében mutatja be az 57. Velencei Biennálén kiállításra kerülő projektjét, melynek keretében Várnai Gyula kiállítását láthatja a közönség.

Meghívó»


A gömöri régió középkori templomai

Ötnapos felvidéki kirándulás
2017. május 24-28. (5 nap/4 éj)
A Felvidék gömöri régióját bejáró különleges tematikus utazásra invitáljuk Önöket, amelynek során bepillanthatnak a középkori Magyar Királyság kiemelkedően gazdag, de kevéssé ismert területének művészetébe. Az út során megismerhetik a térség legfontosabb városait – Rimaszombatot és Rozsnyót –, illetve a templomokban bővelkedő térségben fellelhető gazdag, leginkább falképekből és oltárokból álló műállományt.

Meghívó»
Jelentkezési lap»

 

Baselitz. Review with a preview | English language guided tour
by art historian Dávid Fehér

31st of May, Wednesday, 6.00 PM - 7 PM

On the 31st of May, Wednesday, 2017 art historian Dávid Fehér provides us an exciting guided tour in the current temporary exhibition of contemporary German artist, Georg Baselitz. For more than fifty years, continuous renewal and critical (self-)reflection have been at the centre of Baselitz’s rich œuvre, comprising, according to the artist himself, more than 2,500 paintings, and a significant body of sculptures, drawings and prints.

Invitation »

 

Ige-idők | Kiss Erika kurátori tárlatvezetése

2017. június 1., csütörtök, 16:00-17:30

500 esztendeje Luther fellépésével kezdődött a reformáció, amely gyökeresen megváltoztatta Európa arcát. A Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítása a magyarországi reformáció történetének folyton változó, összetett viszonyain túl, e fél évezred szellemi és tárgyi lenyomataival ismerteti meg a látogatókat.
Meghívó»

 

Szent Lászlótól a reformáción át a modernekig

Egynapos művészettörténeti kirándulás Győrben

2017. június 6., kedd

Június 6-án, Győrben a Szent László év alkalmából megismerkedünk a város történelmi jelentőségű műkincseivel, a délután folyamán pedig a Rómer Flóris Múzeum gyűjteményeiben kalandozunk. A reformáció 500. évfordulója alkalmából megtekintjük az Esterházy-palota Ég és föld – Borsos Miklós és a Biblia című kiállítását, majd a győri zsinagógában látható Vasilescu-gyűjteményt.

Meghívó»
 

Kondor Béla gyűjteményes kiállítás | Fertőszögi Péter kurátori tárlatvezetése

j2017. június 12., hétfő, 18:00-19:30
Kondor Béla (1931-1972) a magyar képzőművészet II. világháború utáni nemzedékének egyik legfontosabb alkotója, akinek munkássága csak olyan stílusteremtő mesterekhez mérhető, mint Csontváry Kosztka Tivadar, Gulácsy Lajos, Vajda Lajos vagy Tóth Menyhért. Nem kötődött semmilyen irányzathoz vagy iskolához, művészetének ihlető forrása az európai festészet egyetemes öröksége, amelynek saját motívumrendszeren alapuló magánmitológiáját a kiállítás kurátora, Fertőszögi Péter mutatja be nekünk.

Meghívó»

A németalföldi festészet évszázadai | Németh István kétrészes előadássorozata

2017. június 13. és június 20., kedd, 18:00-19:30

A Baráti Kör augusztusi flamand utazásához kapcsolódva a kirándulás szakmai kísérője, Németh István mutatja be nekünk a németalföldi régió művészetének évszázados hagyományait. Az első előadás alkalmával megismerhetjük azon németalföldi festőiskola mestereit, akik évszázadokon keresztül meghatározó szerepet töltöttek be az európai festészet történetében, míg második előadásunk során az 19-20. században egymást követő különböző stílusirányzatokról tudhatunk meg többet, melyek képviselői között ugyancsak szép számmal találunk elsőrangú belga képzőművészeket, festőket, szobrászokat és grafikusokat egyaránt.

Meghívó»

 

Tokaj és Mád | Zsinagógaépítészet Tokaj-Hegyalján

Egynapos kulturális kirándulás 

2017. június 19., hétfő

Baráti Kör Támogatóinkat és Tagjainkat zsinagógaépítészeti sorozatunkat megkoronázó, de önmagában is teljesértékű egynapos kirándulásra invitáljuk, mely során Tokaj és Mád zsinagógáival és zsidó emlékhelyeivel ismerkedhetnek meg Oszkó Ágnes művészettörténész, illetve Frank Mariann mádi kulturális szervező segítségével.

Meghívó»

Jelentkezési lap»

 

A művészet németalföldi megújítóinak nyomában Flandriában és Brabantban

Hétnapos kulturális körutazás
2017. augusztus 21-27. (7 nap/6 éj)

Egy különleges flamand körútra invitáljuk a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria Baráti Körének tagjait, amelynek során a nagy flamand újítók, köztük Jan van Eyck, idősebb Pieter Bruegel, Peter Paul Rubens, Fernand Khnopff, Victor Horta, René Magritte és kortársaik munkásságával ismerkedünk meg jeles szakértőnk, Dr. Németh István vezetésével.

Meghívó»

Jelentkezési lap»

 

Berlini Modernizmus

Négynapos kulturális utazás a német fővárosban

2017. október 20-23.

A berlini modernizmus történetét felölelő tematikus utazásunk során alkalmunk nyílik betekinteni az itteni modern művészeti klíma kialakulásában jelentős szereppel bíró francia 19. századi gyökerekbe, a századforduló virágzásába, a születőben lévő új mozgalmak gyümölcseibe, illetve párizsi riválisaik alkotásaiba és a közelmúlt nem kevésbé színes remekműveibe is. Emellett persze nem megyünk el szó nélkül a múlt olyan remekei mellett sem, mint a Hansa-házak.

Meghívó»

Jelentkezési lap»


Aktuális angol nyelvű programjaink»