En

Delacroix-tól Vasarely-ig. Válogatás a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményéből

Online jegyvásárlás

Delacroix-tól Vasarely-ig. Válogatás a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményéből

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria újraegyesítésével az 1800 utáni Nemzetközi Gyűjtemény jelentős átalakulások, kihívások előtt áll.

A soklépcsős, többéves folyamat egyik alapvető lépése volt, hogy a gyűjtemény elhagyta az ókortól 1800-ig terjedő művészeti korszakok otthonaként megújult Szépművészeti Múzeum épületét: 2021-ben a mintegy 2400 darabból álló 19–20. századi és kortárs nemzetközi anyag a Liget Budapest Projekt keretében elkészült Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központba (OMRRK) költözött. Remekműveink végső soron – a Magyar Nemzeti Galéria hasonló korszakot átfedő magyar műtárgyaival együtt – az Új Nemzeti Galéria épületében lesznek láthatók.

Kiállításunkkal lehetőség nyílik arra, hogy legrangosabb műveink ebben az átmeneti időszakban se legyenek elzárva a közönség elől. A több mint két évszázadot felölelő, jelenkori alkotásokat is bemutató válogatás tervezésében fontos szempont volt, hogy a jól ismert remekművek mellett a tárlat számos újdonságot tartogasson a látogatóknak. Új szerzemények, frissen restaurált művek, ritkán látott alkotások hívják fel a figyelmet a kollekció gazdagságára, változatosságára, a gyűjtemény keretében folyó munka dinamizmusára.

A kiállítás két markánsan elkülönülő kronológiai egységből áll: a Szépművészeti Múzeumban a nemzetközi modern és kortárs művészet gyűjtése ugyanis többször megakadt, így a tárlat kettős fókusza a 20. század során kialakult komoly hézagokat is érzékelteti.

A 19. századi termek a késő romantikától a szimbolizmusig terjedő időszakot tekintik át. A francia impresszionizmus nagy alakjai mellett osztrák, német, belga, skandináv alkotók  művei is láthatók, komplex és árnyalt képet adva a korszak európai művészetéről.

A 20. századi és kortárs szekciók különféle tendenciák és kérdésfelvetések köré szerveződnek: az elmúlt évtizedek néhány fontos nemzetközi áramlatát bemutatva, például a kinetikus művészet, az Op-art és a geometrikus absztrakció fontos alkotóit. Ugyanakkor kiemelt hangsúlyt kapnak majd az utóbbi évek szerzeményei is, jelezve a gyűjtemény alakulásának és bővülésének főbb irányait.

A két egység között egy – egyszerre fizikai elválasztásként és szellemi kapocsként funkcionáló – különálló kabinet kapott helyet, ahol rendszeresen váltakoznak a gyűjteményt, illetve a „régi és az új” művészet kapcsolatát vizsgáló kamarakiállítások.

Kiemelt látnivalók, érdekességek

Claude Monet: Virágzó szilvafák, 1879

A három budapesti Monet-festmény közül a Virágzó szilvafák az impresszionizmus valamennyi jellegzetes stílusjegyét teljességében mutatja be. A szeretett feleség betegségének kezdete egy nagyon hosszú és hideg tél végére esett, de a csodálatos tavaszi virágfakadás idején Monet még viszonylag gondtalanul dolgozhatott.

Delacroix-tól Vasarely-ig. Válogatás a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményéből

Online jegyvásárlás

Kiállításaink közül ajánljuk