BACON, FREUD ÉS A LONDONI ISKOLA

 

A közel 90 képet felsorakoztató tárlat a modern brit festészet egyik legjellegzetesebb, leghosszabb hatású, kitűnő alkotókat felvonultató korszakát mutatja be, mely arra keres választ, hogy a festők hogyan dolgozták fel az őket érő személyes, érzéki, pillanatnyi és gyakran nagyon intenzív élményeiket.

A válogatás, amely kulcsfontosságú alkotók – Lucian Freud, Francis Bacon és mások – műveit tárja a nézők elé, a 20. század elejétől napjainkig, egy évszázadon keresztül kalauzolja a látogatót. A kiállításra jelentős és ritkán látott festményeket kölcsönöznek európai és tengerentúli magángyűjtők és közgyűjtemények, illetve a kiállított anyag egy része a londoni Tate Galleryből érkezik Budapestre.

 

Az évszázadnyi történet szövevényes, ugyanakkor egyszerű és magával ragadó; míg a kiállítás Lucian Freud és Francis Bacon nagyhatású festményire fókuszál, a velük párhuzamosan működő alkotókat is bemutatja. Láthatóvá teszi az egyedi alkotások minőségét és erejét, valamint kiemeli az egyes alkotók közötti komoly párbeszédet és a 20. század második felében született egyes művek közötti kapcsolatokat. A nagy különbségek ellenére a művészek – Michael Andrews, Frank Auerbach, R.B. Kitaj, Leon Kossoff, Paula Rego, F. N. Souza és Euan Uglow – hűek maradtak az emberi alak és környezetük bensőséges és erőteljes ábrázolásához.

A válogatás az előző nemzedékek művészeihez is visszanyúlik, akiknek művei kulcsfontosságúak az intim, szubjektív és kézzelfogható valóságábrázolás megértéséhez. Walter Richard Sickert, David Bomberg, Alberto Giacometti, Chaïm Soutine, Stanley Spencer és William Coldstream művei hozzásegítenek a londoni iskola a korábbinál hosszabb és nemzetközibb történetének megismeréséhez. Hasonló szándékkal került be a válogatásba Jenny Saville és Cecily Brown is, akik a fiatalabb generáció tagjaiként ugyanennek a tradíciónak a folytatásán dolgoznak.