Múzeum+ A NŐ

Havonta egyszer hosszított nyitva tartással, egy-egy téma köré szervezett programokkal – tárlatvezetésekkel, előadással, társművészeti programokkal, workshoppal – várja látogatóit a Magyar Nemzeti Galéria. A Múzeum+ márciusban a nőkről szól, pontosabban a nagybetűs NŐről. Vannak női szerepek, vannak női sztereotípiák, vannak nőkről szóló műalkotások, vannak női alkotók és vannak csak úgy, a nők. Nők lesznek a vendég tárlatvezetőink, nőművészekről és női művészetről szól a MúzeumCafé beszélgetése, egy népszerű énekesnő áll majd a színpadon és egy női szobrász alkotásának bemutatása kapcsán egy női előadókkal, női zeneszerzővel, női koreográfussal, megvalósuló táncperformanszot is láthatnak az érdeklődők. Művészettörténeti előadásunk a nők és a művészet kapcsolatát vizsgálja, női borászok borait kóstolhatjuk és a workshopban női portrék illatát keressük. Egy női est, amire természetesen a férfiakat is szeretettel várjuk.

VENDÉG TÁRLATVEZETŐINK
18.30 Németh Juci énekesnő, zeneszerző - 2. emelet Modern idők c. kiállítás bejárata
19.30 Tompa Andrea író, színikritikus - 1. emelet Gótikus szárnyasoltárok c. kiállítás

SÉTÁK A GYŰJTEMÉNYBEN
18.15 és 20.30 Nőnek lenni a középkorban – Cser Judit tárlatvezetése a Templomok ékességei – Gótikus művészet Magyarországon című kiállításban - találkozási pont: földszint, információs pult

19.15 és 21.00 „Van-e a nőknek történelmük?” – Lovass Dóra tematikus tárlatvezetése több gyűjtemény érintésével - találkozási pont: 1. emelet

20.30 Modern woman's reflections – Guided tour in English with Julow Katalin in the exhibition Modern Times - floor 2

18.00 ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ BESZÉLGETÉS
Nőművészek, nőművészet, feminista művészet
Frida Kahlo festő volt vagy festőnő? Fontos-e, hogy aki a képet festette – vagy bármilyen műalkotást hozott létre –, az amúgy férfi-e vagy nő? Máshogyan alkot-e egy nő, mint egy férfi? Van-e női művészet? És vajon női-e a feminista művészet? A Nemzetközi Nőnapon, a nő-témának szentelt múzeum+ esten mi másról is faggathatnánk – ezúttal kizárólag hölgy- – vendégeinket, mint ilyen és ehhez hasonló kérdésekről?

A beszélgetés résztvevői: Ágnes von Uray (Szépfalvi Ágnes), festőművész, Fajgerné Dudás Andrea Júlia képzőművész és Bordács Andrea művészettörténész, főiskolai docens, az ELTE Savaria Egyetemi Központ Vizuális művészeti tanszékének vezetője

Moderátor: Martos Gábor, az Élő MúzeumCafé-beszélgetések szerkesztője
Helyszín: 1. emelet Barokk terem

20.30 ELŐADÁS
Bellák Gábor: Nőtípusok, női szerepek a képzőművészetben
Az előadás az ősanya- és Madonna-ábrázolásoktól kezdve a modern, autonóm női szerepeket reprezentáló alkotásokig terjedően tekinti át az európai művészet nagy korszakait. De nemcsak művekről, hanem olyan zseniális nőművészekről is szó lesz majd, mint Artemisia Gentileschi vagy Tamara Lempicka.
Helyszín: 1. emelet Barokk terem

18.00 Élő Gyűjtemény / Living Collection – Múzeumi szobrok / Kortárs reflexiók No.5
A Magyar Nemzeti Galéria 19–20. századi szoborgyűjteményében őrzött közel ötezer szobor közül csak néhány száz kerül a közönség elé az állandó és az időszaki tárlatokon. Új kiállítási projektünkkel szeretnénk élőbbé és láthatóbbá tenni ezt a rejtett múzeumi anyagot. Kortárs szobrászok bevonásával a jelenleg raktárban lévő művekből inspirálódva új műalkotások születtek. A projektsorozat ötödik szoborpárja Mészáros László (1905–1945) Női torzó című műve (1928) és Antal Malvina (1987) 2018-ban készült kortárs reflexiója.

A megnyitón Szeifert Judit kurátor a projekt kortárs művészével, Antal Malvinával beszélget.
Megnyitó performansz: a Ziggurat Project kortárs táncelőadása
Mozgáskoncepció: Antal Malvina
Táncosok: Bot Ádám, Kovács Emese, Sarlós Flóra Eszter
Zene: Munkácsy Eszter
Helyszín: B épület 1. emelet Aktszobrok a századfordulón c. kiállítás 

19.30 NŐI JÓGA
Lélegezzünk és mozogjunk együtt a Galéria terében Ferenczi Anita jógaoktatóval!
Helyszín: 3. emelet Lépésváltás c. kiállítás 

20.00 KONCERT
Kozma Orsi Quartet
Az idén 10 éves Kozma Orsi Quartet egy különleges "best of" koncerttel ünnepli születésnapját Prints Of 10 Years (Tíz év lenyomatai) címmel. Az este során válogatást hallhatunk teljes repertoárjuk legjobb szerzeményeiből és kedvenc feldolgozásaikból (Sting, Viktoria Tolstoy, LGT), valamint új dalok is születtek az alkalomra, melyek ezen az estén debütálnak a közönség előtt.

Kozma Orsi megnyerő színpadi jelenléte, kristálytiszta énekhangja, Cseke Gábor zongoraművész érzékeny, virtuóz játéka, Hárs Viktor basszusgitáros markáns, színes jelenléte és Pusztai Csaba dobos játékos, pontos kísérete eggyé forrva izgalmas élményt nyújt a vokális jazz kedvelőinek a galéria kupolaterében.

Illatos Tárlat
Illatok, színek, hangulatok – egyéni nyomozós játék a kiállításban
A Magyar Nemzeti Galéria hat, nőket ábrázoló alkotásához illatokat társítottunk. Kitalálja, hogy a hölgyek milyen illatfelhőbe burkolóznak? A játéklappal a kezében járja végig a gyűjteményt, keresse meg a kiválasztott festményeket, és próbálja meg beazonosítani az ott elhelyezett illatokat. Ha mindegyik hölgyet meglátogatta, a kitöltött játéklapot dobja be a földszinti információs pultnál elhelyezett gyűjtődobozba. A helyes megoldást adók között értékes illatos nyereményt sorsolunk ki.

WORKSHOP Színezz illatot!
Milyen színe van egy illatnak? Vajon van-e illata egy fogalomnak? Egy különleges asszociációs játék keretében az érzékeinkre hagyatkozunk és újragondoljuk a gyűjtemény legszebb női portréit.

BOR Folly Arborétum és Borászat (Badacsonyörs)

TEAHÁZ Big Ben - Üde tavaszi teákkal készülünk

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

Jegyárak:
Teljes árú jegy: 2800 Ft ǀ Kedvezményes jegy*: 2000 Ft
*A Múzeum+ idején nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatt igénybe vehető kedvezmények. Kedvezményes jegyet azok válthatnak, akik a kiállításokat díjtalanul vagy 50% kedvezménnyel látogathatják. Díjtalan belépő nem igényelhető.

Következő időpontok:
április 14. SZO stART Fesztivál 2.0
május 17. CS M+ Gasztro
július 4., 11., 18., 25. Borszerdák (MNG)
augusztus 1., 8. Borszerdák Vasarely Múzeum)
szeptember 15. SZO Viva la Mexico!
október 11. CS M+ Modern 
november 15. CS M+ Klasszik (SZM)
december 13. CS M+ Karácsony