Múzeum+ KULTUSZ

A Magyar Nemzeti Galériában már szinte kultusza van annak, hogy havonta egyszer hosszú nyitvatartással, speciális tárlatvezetésekkel, előadásokkal, zenével és borokkal rendezünk tematikus esteket Múzeum+ címmel. Idei első ilyen rendezvényünk témája a Kultusz. Kultusz, vagyis minden amire rendszeresen különös figyelmet fordítunk, amire lelkileg is rákészülünk, amit már-már szinte ünnepnek tekintünk, s aminek szimbolikus jelentőséget tulajdonítunk. Kultusza lehet a reggeli kávénak, a délutáni teának, a szinte megunhatatlan filmeknek, az újra és újra elolvasott könyveknek, sőt a kultusz ad formát még a nagy vallásoknak és politikai eseményeknek is.
 
Erről szól a mai este is, korunk egyik kultuszfilmje, a Megáll az idő rendezőjének, Gothár Péternek a tárlatvezetésével. Vendégünk lesz dr. Gerevich József és Rockenbauer Zoltán, akikkel a művészekről és múzsáikról beszélgetünk, megismerhetjük Madarász Viktor 1859-ben festett kultuszképét, kultikus művekkel találkozunk Kemény Zsófi költő tárlatvezetése során, lesz kult zene, s mellette a Laposa Birtok kultikus borai. Ezenkívül workshop, teaház, és sok minden más…
 
Az este folyamán mindkét időszaki kiállítás (Keretek között – A hatvanas évek művészete Magyarországon illetve Korniss Péter – Folyamatos emlékezet) nyitva tart.

VENDÉG TÁRLATVEZETŐINK

18.30 Gothár Péter  Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, jelmez- és díszlettervező

Helyszín: A épület, Keretek között – A hatvanas évek művészete Magyarországon című kiállítás

20.30 Kemény Zsófi író, költő, slammer és Simon Márton költő, slammer

Helyszín: I. emelet, 19. századi művészet

 

SÉTÁK A GYŰJTEMÉNYBEN

18.45 és 20.30 Kép és kultusz

Lovass Dóra vezetése a Lépésváltás című kiállításban

Találkozási pont: III. emelet, a kiállítás bejáratánál

18.00 és 19.30 Kultikus alakok a két világháború közötti művészeti életben 

Tárlatvezetés a Modern idők című kiállításban Mácsay Krisztinával

Találkozási pont: II. emelet, a kiállítás bejáratánál

18.15 Outlived by Fame: Mihály Munkácsy's Status Among the 19th Century Painters

Guided tour in English with Fatima Rébay in the exhibition of Mihály Munkácsy and the Realism of the Fin-de-Siécle.

Meeting point: At the entrance of the exhibition

 

 

19.30 KÖTŐDÉSEK

Különleges irodalmi est Ugron Zsolnával, Tóth Krisztinával és Szöllősi Mátyással, Korniss Péter Folyamatos emlékezet kiállításában, amelyet Kézdy Luca kísér hegedűvel.

 

18.00 ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ BESZÉLGETÉS

Festők, múzsák, sorsok

Két olyan könyv is napvilágot látott nemrégiben, amelyekben a szerzők különböző művészek és az őket inspiráló nők sorsát mindenekelőtt a „közösen” készült művek vizsgálata alapján dolgozzák fel: Gerevich József immár a második kötetét jelentette meg a festők és múzsáik kapcsolatát pszichológus szemmel feldolgozó sorozatának, míg Rockenbauer Zoltán alaposan kibővítve adta ki újra a Csinszkáról szóló monográfiáját. Az év első Múzeum+ estjén, az év első Élő MúzeumCafé-megjelenésén ezúttal művészek és múzsák kapcsolatáról, egymásra hatásáról, közös sorsáról faggatjuk vendégeinket.

 

A beszélgetés résztvevői:

Dr. Gerevich József elmeorvos, művészetterapeuta, a Teremtő vágyak című könyvek szerzője, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, a Műcsarnok kurátora, a most második, bővített kiadásban megjelent Csinszka, a halandó múzsa című könyv szerzője és Bellák Gábor művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa.

Moderátor: Martos Gábor, az Élő MúzeumCafé-beszélgetések szerkesztője.

18.30 COLOR TALK – Színek és hangulatok

Hogyan hatnak közérzetünkre a színek? Miként befolyásolják  a térérzetet és az összképet az egymással jól összeválogatott színárnyalatok?

Előadó: Szakos Andrea, a Farrow&Ball angol prémium ecofesték- és tapétagyártó manufaktúra (a Madarász-kiállítás szponzora) designere

Helyszín: B. épület, fsz. Előadóterem

 

 

19.30 ELŐADÁS

Egy kultusz képe – egy kép kultusza. Madarász Viktor és a Hunyadi-kultusz – Krasznai Réka művészettörténész előadása

Hunyadi László alakját valóságos kultusz övezte a 19. században: számos, hitelesnek tekinthető történelmi forrás mellett irodalmi feldolgozások tömkelege – drámák, balladák, versek, elbeszélések –­ örökítették meg a nemzeti hőst Bessenyei György és Vörösmarty Mihály színműveitől kezdve Petőfi versén és Arany János balladáján keresztül Erkel Ferenc operájáig. Madarász Viktor Párizsban festett fő műve, a Hunyadi László siratása ebbe az élő Hunyadi-kultuszba ágyazódott.  A festmény az elmúlt másfél évszázad alatt beépült a magyar kultúrtörténetbe, nemzeti identitásunkat is meghatározó magyar képi emlékezetbe: maga is kultuszképpé vált.

Hunyadi-kultusz, hőskultusz, halottkultusz, 1848 kultusza kapcsolódnak egybe ezen az előadáson, de azt is megtudjuk, hogy hogyan lesz egy festményből kultuszkép.

 

20.00 KONCERT

The Bits

Ki ne ismerné a Beatlest? A zenekar, mely a 60-as években beírta magát a történelembe, mi több, egyedüliként a történelemkönyvekbe, és gyökeresen megváltoztatta a könnyűzenét.

A The Bits négyéves fennállása alatt a közép-európai régió egyik legjelentősebb Beatles emlékzenekarává vált. Nívós hazai (Sziget fesztivál, Kapolcsi Művészetek Völgye) és jelentős külföldi fesztiválok (Beatles Week  Liverpool (Anglia), Beatlesday  Belgium, Big Rivers Festival  Hollandia) mellett 2015 júniusában egy maratoni koncerten száz Beatles-dalt adott elő budapesti koncertjén. Augusztusban a világ legnívósabb Beatles-fesztiválja, a liverpooli Beatles Week közel 70 fellépője közül egyedüliként mutatta be az ötvenéves Help! nagylemez teljes anyagát a Beatles mekkájának számító, legendás Cavern Clubban, ahová a szervezők 2017-ben is visszahívták az együttest.

A Múzeum+ esten, a galéria kupolaterében olyan örökzöldek  csendülnek majd fel  a The Bits előadásában, mint a She loves you vagy a Let it be.

 

WORKSHOP

Ragadjunk tollat!  Üzenetek a papíron

Egyedi nyomdával készült képeslap, melyet saját készítésű bélyeggel és egy személyes üzenettel látunk el.

BOR  Laposa Borbirtok (Badacsony)

TEAHÁZ Big Ben

 

 

A programváltozás jogát fenntartjuk!

 

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembevételét!

 

Jegyárak:

Teljes árú jegy: 2800 Ft ǀ Kedvezményes jegy*: 2000 Ft

*A Múzeum+ idején nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatt igénybe vehető kedvezmények. Kedvezményes jegyet azok válthatnak, akik a kiállításokat díjtalanul vagy 50% kedvezménnyel látogathatják. Díjtalan belépő nem igényelhető.

 

Tervezett további időpontok és témák 2018-ban:

február 17. SZO               Retro parti (finisszázs)

március 8. CS                   M+ A NŐ

április 14. SZO                 stART Fesztivál 2.0

május 17. CS                    M+ Gasztro

július 4., 11., 18., 25.       Borszerdák (MNG)

augusztus 1., 8.               Borszerdák (Vasarely Múzeum)

szeptember 15. SZO        Viva la Mexico!

október 11. CS                 M+ Modern              

november 15. CS             M+ Klasszik (SZM)

december 13. CS             M+ Karácsony