En

“100 év után…”, Lossonczy Tamás festőművész kiállítása

- 2009. augusztus 12. - szeptember 13.

 

Az egykori Vaszary-tanítvány, az Európai Iskola kiváló tagja, a 20. század egyik emblematikus művének, az intézményünkben látható Tisztító nagy vihar című festmény alkotója, a Kossuth-díjas LOSSONCZY TAMÁS augusztus 12-én ünnepli 105. születésnapját.

A Magyar Nemzeti Galéria 100 év után címmel kiállítást rendez Lossonczy Tamásnak az utóbbi öt évben készült munkáiból. A Mester készségesen hozzájárult és aktívan együttműködött e programunk megvalósításában.

Lossonczy Tamás a XX. század érzékeny tanúja és a kor művészetének kiemelkedő alakítója, aki gazdag, stilárisan is dinamikusan változó, de szemléletében mégis egységes életművet tudhat magáénak. Vizuális üzenetei elgondolkodtatók, bölcsek, nemritkán az öniróniától sem mentesek, felszabadult napi reflexiói a XXI. századról is szólnak.

A kiállítás célja, hogy az utóbbi – tematikailag egyre gazdagodó, eszközeiben igen változatos – művészi periódus immanens értékeinek bemutatása mellett Lossonczy Tamás alkotói magatartásának példát adó súlyával is erőt adjon mindnyájunknak.

A kiállítás 2009. augusztus 12 – szeptember 13. között látogatható az MNG “A” épületének I. emeleti dunai szárnyában.

A kiállítást rendezi: Dévényi István

A kétnyelvű katalógus, Somlyó György: CENTENÁRIUM – PRELIMINÁRIS című, Lossonczy Tamás 100. születésnapjára írt versével és Marosi Ernő bevezető tanulmányával jelenik meg.

Kiállításaink közül ajánljuk