En

Földi paradicsom. Modern mesterművek a Kasser-Mochary gyűjteményből

- 2010. február 6. - május 2.

 

A Magyar Nemzeti Galériában 2010. február 6. és 2010. május 2. között kerül bemutatásra a Földi paradicsom. Modern mesterművek a Kasser-Mochary gyűjteményből című időszaki kiállítás.

A magyar származású Elizabeth és Alexander Kasser (eredeti nevén Kasza) házaspár, illetve az 1969-ben létrejött Kasser Művészeti Alapítvány (Kasser Art Foundation) modern képzőművészeti gyűjteményét tavaly nyáron Augsburgban ismerte meg az európai közönség. Az alapítók szándéka volt azonban, hogy gyűjteményüket szülőföldjük közönsége is láthassa. A Földi paradicsom című kiállításunkon olyan alkotásokkal találkozhatunk az impresszionizmustól a klasszikus modernig, melyeket ritkán láthat itthon a magyar publikum. A most kiállított gyűjtemény nemcsak a gyűjtők és alapítók személye miatt lehet fontos a magyar látogatóknak, hanem azért a művészekkel való baráti kapcsolaton alapuló, a modern művészetnek egy nagyon inspiráló, egyéni és hiteles olvasata miatt is.
A Földi paradicsom az emberiség örök víziója és vágyálma a tökéletességről, a természetről, az emberek közötti harmóniáról, arról a soha nem volt aranykorról, ami a művészet számára az egyik legkimeríthetetlenebb téma. A gyűjtemény 53 művésztől válogatott 102 darabja mind ebbe a hatalmas tematikus keretbe ágyazódik. Rodin, Bourdelle, Marino Marini, Giacometti, Henry Moore szobrai, Monet, Degas, Renoir, Chagall festményei, Modigliani, Matisse, Lipchitz grafikái sok más kiváló alkotással együtt öt nagy tematikus egységben mutatják be a modern művészet mestereinek Földi Paradicsomot megidéző vízióit.

Kiállításunk öt nagy egységben járja végig a földi paradicsomot megidéző művészi utat. Az Aranykor, illetve a Természet témakörében Paul Signac remekművén át Monet, Renoir, Braque, Edmond-Cross, André Derain, Alekszej Javlenszkij, Alfred Sisley és mások kiváló alkotásai vallanak a természet inspiráló erejéről, a természetben rejtőző aranykori tökéletesség örök eszméjéről. A Menny és pokol témakörét bemutató egység középpontjában Rodinnek a Pokol kapuja című alkotásához készült szoborkompozícióival találkozunk, de itt kaptak helyet Daumier, Giacometti, Rodin, Lipchitz portréi, illetve más olyan alkotások is, melyekben az emberi kapcsolatok egyszerre pokoli és mennyei dimenziói öltenek testet. A szekció másik drámai csomópontjában Rodin Keresztelő Szent János levágott fejét ábrázoló márványszobra áll. Kiállításunk negyedik egységének címe a Boldog világ. Itt zsánerszerű ábrázolások, a mindennapi élet egyszerű szépségéről szóló alkotások szerepelnek, köztük Alexander Calder finom rajza egy kötéltáncosról, Kees van Dongen derűs Útmenti kávéháza, vagy a Nino Caffé kifejezetten bájos humorral megfogalmazott Behavazott park című festménye. Ebben a teremben kaptak helyet Marino Marini grafikái és szobrai is. Marini alkotásai a Kasser-gyűjtemény központi részét képezik. Az alapítók és a művész közötti szoros barátság eredményeként a gyűjtemény Marini-kollekciója kiemelkedő jelentőségű. Az ötödik, Ádám és Éva címet viselő egység művei között a férfi és nő kapcsolatáról, az örök nő prototípusának változó művészi megfogalmazásairól valló alkotásokat találunk. Cézanne, Renoir, Maillol, Henry Moore, Modigliani, Matisse, Degas művei mellett a terem középpontjában Rodin Az örök bálvány című alkotása áll, ami egyben a Kasser-gyűjtemény egyik kulcsműve is, hiszen 1929-ben ez a szobor ejtette rabul az ifjú Alexander Kassert, s tette a művészet elkötelezett rajongójává

A felsorolt művészek mellett kiváló alkotások képviselik például Hans Arp, Marc Chagall, Giorgio de Chirico, Csáky József, Giacomo Manzu, Max Pechstein, Pablo Picasso, Diego Rivera, Maurice Utrillo vagy Osip Zadkine művészetét is.

A kiállítás elmélyültebb megértéséhez magyar, angol és német nyelvű audioguide szolgáltatás áll a látogatók rendelkezésére.

A kiállítás kurátora: Bellák Gábor

Kiállításaink közül ajánljuk