En

Velencei látképek az Intesa Sanpaolo műgyűjteményéből

- 2018. szeptember 18. - október 14.

 

Kamaratárlat a Magyar Nemzeti Galériában

Barokk mesterek velencei vedutái – azaz látképei – érkeznek Magyarországra a CIB Bank anyabankjának, az Intesa Sanpaolónak gyűjteményéből. Canaletto, Francesco Guardi, Hendrik Frans van Lint és Michele Marieschi egy-egy különleges olajképét most először láthatja a magyar nagyközönség. Az Intesa Sanpaolo tizennyolcadik századi utazó kamara-kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában tekinthető meg 2018. szeptember 18. és október 14. között.

A kiállítás különlegessége, hogy a kiállított alkotásokat most először láthatja a magyar nagyközönség.

Francesco Guardi: A Piazza San Marco, San Geminiano felé, 1775-1780 körül

 

A kiállítás a tizennyolcadik századi velencei barokk Magyarországon eddig még nem látott mesterműveit hozza el az érdeklődők számára. Az olajképeken megjelenő épületeken és panorámákon keresztül betekintést kapunk Velence egykori életébe, és megfigyelhetjük a neves festők stiláris különbségeit, ugyanazon téma más-más művészi megközelítésű feldolgozását. Míg Canaletto (Giovanni Antonio Canal), Guardi és Marieschi Velencében élt és alkotott, addig a negyedik veduta szerzője, az antwerpeni Hendrik Frans van Lint nagy valószínűséggel soha nem is járt a lagúnák városában. A legvalószínűbb, hogy személyes élmények helyett csak pályatársai Velencében készült munkáira támaszkodott művei alkotásakor.

Bár a szerzők közül Canaletto a legismertebb barokk festő, hasonló jelentőségű az életében mellőzött Francesco Guardi is. Marieschi ifjúkori munkájában az egyik legtipikusabb velencei motívumot, a Canale Grandét, Hendrik Frans van Lint rendkívüli alapossággal kidolgozott vászna pedig az annak torkolatában található Santa Maria della Salute fogadalmi templomot jeleníti meg.

 

A tárlat képei:

Michele Marieschi (Velence, 1710-1744): A Canale Grande látképe a Rive del Vinnel és a del Carbonnal, 1730-1735 körül

Hendrik Frans van Lint (Antwerpen, 1684 – Róma, 1763): A La Salute látképe a Punta della Doganával, 1750 körül

Francesco Guardi (Velence, 1712-1793): A Piazza San Marco, San Geminiano felé, 1775-1780 körül

Canaletto (Velence, 1697-1768): Capriccio gótikus templommal és lagúnával, 1720-1721 körül

Kiállításaink közül ajánljuk