En
Vissza a találatokhoz

Kazettás festett mennyezet Gogánváraljáról

Készítés ideje 1501–1519
Tárgytípus templomi berendezés
Anyag, technika fa, tempera
Leltári szám 55.966
Gyűjtemény Régi Magyar Gyűjtemény
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria D épület, Első emelet, Késő gótikus szárnyas oltárok

A kazettás famennyezetre Schulcz Ferenc, a vajdahunyadi vár helyreállításával megbízott építész, 1869-ben tett tanulmányútja során, mintegy véletlenül bukkant a Kisküküllő megyei erdélyi falu templomában. 1894-ben, a szüreti szünidőben járt a helyszínen a marosvásárhelyi református gimnázium, hazája minden műkincséért lelkesedő akkori tanulója, az erdélyi művészet későbbi elhivatott kutatója, Kelemen Lajos, aki még ugyanezen kirándulás alkalmával felfedezte a ma ugyancsak gyűjteményünkben őrzött, 1526-ra keltezett ádámosi famennyezetet is. Gogánváralján soronként haladva „vázlatot vett fel” a kazetták beosztásáról, pontosan rögzítette a címerek és a figurális ábrázolások helyét. Feljegyzései és az azok nyomában készült publikáció szolgáltatják máig is a legbiztosabb támpontot a 48 kazetta sorrendjének megállapításához. A famennyezet eredetileg a román kori eredetű, és a 15. században átépített templom hajóját díszítette. Az összességében a paradicsomkert buja vegetációját megidéző alkotás kompozíciójában nehéz rendszert felfedezni. Egyes kazettákat szemlélve az a benyomásunk támad, hogy a festő a templomhajó közepén álló, felfelé tekintő néző szemszögéhez alkalmazkodva kizárólag lombornamentikát mutató sorokból álló középpontot szerkesztett, amelyet a megelőző és következő sorok sarkaiban elhelyezett evangélista szimbólumok fognak közre. Az is nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a szentély felé eső sorok a leggazdagabban díszítettek. Az elsőben középtájon látható a keresztet ölelő Vir dolorum és a lándzsát tartó, lebegő angyal, a szélen pedig az Angyali üdvözlet, valamint a mellvéd előtt álló Szent Miklós püspök. A legfontosabb címerek a második sorban kaptak helyet: jobbra a Magyar Királyságé, balra a donátor kígyós címerpajzsa. Az újtestamentumi szereplőket és jeleneteket koszorúként összefonódó lombornamentika övezi, az ábrázolt figurákhoz képest meglehetősen kicsiny címerpajzsok ugyanakkor körbe szerkesztett, dús levelekkel, indákkal kitöltött kompozíciók közepén kaptak helyet. A feltételezett ótestamentumi alakok, Dávid, Góliát és Sámson, ugyanakkor az esetükben mindig szögletes kompozíciók növényvilágával szinte egybeolvadnak, azok terében mozognak. Technikai oldalról közelítve megállapítható, hogy a fenyőfadeszkákból összeépített eredeti fatáblák mindegyike két-két kazettát mutat, amelyek közül az egyik minden esetben kör, míg a másik négyszögletes keretelésű.

A középkori Magyar Királyság területéről jelenleg ismert legrégebbi kazettás famennyezet megrendelőjét az ábrázolt címer és történeti adatok segítségével sikerült azonosítani. A kígyós címer ugyanis a Bethlen családé, bethleni Bethlen Miklós pedig 1501-ben jutott a falu birtokába, amelyben II. Ulászló király 1503-ban erősítette meg. A stiláris szempontból a gótika és a reneszánsz határán álló, több közép-európai, magyarországi és dél-lengyelországi emlékkel rokonságot tartó mennyezet minden bizonnyal az ő megrendelésére, a birtokszerzést követően, s 1519-ben bekövetkezett halálát megelőzően került sor. A szinte folyamatosan beázó templomban erősen megromlott állapotú műtárgyat 1903-ban vásárolta meg a Szépművészeti Múzeum.

Bibliográfia

Matthias Corvinus und die Renaissance in Ungarn 1458-1541: Schallaburg ’82, Niederösterreichisches Landesregierung Abt.III/2. Kulturabteilung, Wien, 1982.

Ungarische Nationalgalerie Budapest: Alte Sammlung, Corvina Kiadó, Budapest, 1984.

The Hungarian National Gallery: The Old Collections, Corvina Kiadó, Budapest, 1984.

A Magyar Nemzeti Galéria régi gyűjteményei, Corvina Kiadó, Budapest, 1984.

A restaurálás művészete: kiemelkedő restaurálások a Magyar Nemzeti Galériában 1957–2011, A Magyar Nemzeti Galéria kiadványai 2014/3, Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, 2014.

Szépművészeti Múzeum: Remekművek az ókortól a 18. század végéig, Szépművészeti Múzeum, Budapest, 2019.

Museum of Fine Arts: highlights from the collection, Szépművészeti Múzeum, Budapest, 2019.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk