En
Vissza a találatokhoz

A KÉVE érme Richard Adolf Zutt

Alkotó

Richard Adolf Zutt Bázel, 1887 – Szuez, 1938

Készítés ideje 1914
Tárgytípus érem
Anyag, technika bronz, öntött
Méret

86 × 83 mm, ovális

Szignó

Előlap. Jelezve jobbra fent: OPUS | ZUTT PICT

Leltári szám 81.46-P
Gyűjtemény 19–21. századi Gyűjtemény / Éremtár
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria C épület, Második emelet, Modern idők – Magyar művészet a Millennium és a II. világháború között, U-alak

A lernai hidrával harcoló Héraklész alakja gyakori témája az I. világháborús érmeknek, mivel a legközérthetőbb formában sugallja a harcok etikai tartalmát. A propagandisztikus céloknak megfelelően a későbbi ábrázolások egyre inkább emblémaszerűekké válnak, kevés teret engedve a küzdelem művészi megjelenítésének. A svájci származású, de 1912 és 1925 között a budapesti Iparművészeti Főiskolán tanító művész érme még a háború kezdetén készült, a szereplőket még szinte tapinthatóan test-test elleni viaskodásban ábrázolja, kiemelve a küzdelem heroikus jellegét. Héraklész izmai szinte pattanásig feszülnek, az ellenfél vonagló, tapadókorongos csápjai sem adták még fel a harcot, a testek kavarodását pedig a korszak éremművészetében ekkor még szokatlan plaszticitás teszi szinte kézzelfoghatóvá. A hidra ilyen, polipszerű megjelenítése valószínűleg Victor Hugo A tenger munkásai (1866) és Jules Verne Nemo kapitány (1869) című műveinek egy-egy epizódja nyomán került be a művészek repertóriumába.

Bibliográfia

Huszár, Lajos – Procopius, Béla, Medaillen- und Plakettenkunst in Ungarn, Verlag des Vereins der Medaillenfreunde, Budapest, 6825. sz.

Modern magyar éremművészet. 1., 1896-1975: a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből, A Magyar Nemzeti Galéria kiadványai 1993/1., Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, 204. sz.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk