En
Vissza a találatokhoz

Mikes Kelemen Beck Ö. Fülöp

Alkotó

Beck Ö. Fülöp Pápa, 1873 – Budapest, 1945

Készítés ideje 1908
Tárgytípus érem
Anyag, technika bronz, vert
Méret

60 mm

Szignó

Előlap. Jelezve balra lent: BÖF [mesterjegy]

Leltári szám 56.873-P
Gyűjtemény 19–21. századi Gyűjtemény / Éremtár
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria C épület, Második emelet, Modern idők – Magyar művészet a Millennium és a II. világháború között, U-alak

A Mikes-érem Beck Ö. Fülöp talán legismertebb műve, mivel ez volt a Nyugat folyóirat emblémája. Mintája valójában egy magas plasztikájú, egyedi öntvény volt, amelyet még 1907-ben alkotott meg a művész, a nagy példányszámban előállított jelenlegi változatot viszont az Éremkedvelők Egyesülete rendelte meg tőle. Tulajdonképpen ez a lapos plasztikájú, sokszorosított, vert érem lett közismert. A két alkotás közt azonban az eltérő mintázásmódon és az előállítási technikán túl apró kompozicionális különbségek is vannak. Az első munkán Mikes Kelemen lábát maga alá húzza, tekintete a távolba réved, az asztal lábát pedig az érem pereme véletlenszerűen metszi el. Úgy tűnik, a művész a sokszorosított példányon az egységesebb megjelenés érdekében változtatott: Mikes itt az asztal fölé görnyed, ezáltal felsőtestének körvonala jobban követi az érem peremét, a kinyújtott láb pedig mintegy erre támaszkodik, míg az alapvonal jelzésével az asztal is biztosabban került a térbe.

Bibliográfia

Huszár, Lajos – Procopius, Béla, Medaillen- und Plakettenkunst in Ungarn, Verlag des Vereins der Medaillenfreunde, Budapest, 859. sz.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk