En
Vissza a találatokhoz

Térdelő női akt Fémes Beck Vilmos

Alkotó

Fémes Beck Vilmos Budapest, 1885 – Budapest, 1918

Készítés ideje 1911
Tárgytípus érem
Anyag, technika bronz, vert
Méret

53 mm

Szignó

Előlap. Jelezve jobbra középen: [mesterjegy] | 1911·

Leltári szám 56.319-P
Gyűjtemény 19–21. századi Gyűjtemény / Éremtár
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria C épület, Második emelet, Modern idők – Magyar művészet a Millennium és a II. világháború között, U-alak

Az érem az Éremkedvelők Egyesülete 1911. évi tagilletményére kiírt pályázat nyertes pályaműve (egy öntött érem) alapján készült, és eredeti címe a Solymárnő volt. Fémes Beck érmeivel kapcsolatban a szakirodalom az alakok egyedi arányait, valamint a mesterkélt testtartás mozdulatművészettel való rokonságát emeli ki, emellett érdemes még megemlíteni a kompozíciók geometrikus szerkesztettségét. Egy nagyon hasonló, és közel egykorú érméhez készült vázlatrajzon a figurát Fémes Beck egy téglalapba vázolta fel (az érem kör formáján belül), azaz feltételezhető, hogy a Solymárnőhöz is előre megszerkesztett egy geometrikus vázat, amely az öntött előképen még jobban megfigyelhető. A karok és lábak valóban két-két egymást metsző párhuzamos átlós vonalat alkotnak, és ehhez a rendszerhez a törzs ívének és az alsó lábszáraknak az ugyancsak mértanias, de eltérő irányai nem illeszkednek.

Bibliográfia

Huszár, Lajos – Procopius, Béla, Medaillen- und Plakettenkunst in Ungarn, Verlag des Vereins der Medaillenfreunde, Budapest, 1035. sz.

Modern magyar éremművészet. 1., 1896-1975: a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből, A Magyar Nemzeti Galéria kiadványai 1993/1., Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, 74. sz.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk