En
Vissza a találatokhoz

A Léri-forrás Chassagne-ban Gustave Courbet

Alkotó

Gustave Courbet Ornans, 1819 – La Tour-de-Peilz, 1877

Kultúra francia
Készítés ideje 1863
Tárgytípus festmény
Anyag, technika olaj, vászon
Méret

65,5 x 81 cm (25 13/16 x 31 7/8 in.)

Leltári szám 458.B
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Gustave Courbet az 1850-es évekbeli, társadalmi kérdésekre reflektáló, erős politikai töltetű, hangos botrányokat kavaró nagy méretű kompozíciói után a következő évtizedben némileg eltávolodott a szociális jellegű témáktól, és a táj egyre fontosabb szerepet kapott művészetében.
Évtizedek óta úgy tartották számon, hogy a tájkép Franciaország atlanti partján, Fouras közelében készült. A Courbet Múzeum segítségével azonban nemrégiben bebizonyosodott, hogy a művész szülővárosának, a kelet-franciaországi Ornans környékét ábrázolja. A Chassagne falujában fellelhető Léri-forrás a mai napig szinte érintetlenül megmaradt: friss fotókon is felismerhetjük a medencéket és a háttérben húzódó sziklafalat. Az eredeti helyszínnel összehasonlítva a festményt kitűnik, hogy Courbet hogyan redukálta a tájat markáns, egyszerű formákra, és milyen merészen alkalmazta a festőkést a nyári vegetáció, a környezetbe csaknem beolvadó alakok és a fény-árnyék hatások ábrázolásában.

Kovács Anna Zsófia

Bibliográfia

Genthon, István, Modern francia festmények: Szépművészeti Múzeum Budapest, Remekművek magyarországi gyűjteményekből/Meisterwerke aus ungarischen Sammlungen/Art treasures in Hungarian collections/Chefs d’oeuvre dans les collections hongroises, Corvina, Budapest, 1972, 15. o.

Illyés, Mária, Verő, Mária (ed.), XIX. századi francia művek, A Szépművészeti Múzeum gyűjteményei/The Collections of the Museum of Fine Arts, Budapest 4, Szépművészeti Múzeum, Budapest, 2001, 64-65. o.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk