En
Vissza a találatokhoz

Arab férfi a lovát nyergelni készül Eugène Delacroix

Alkotó

Eugène Delacroix Charenton-Saint-Maurice, 1798 – Párizs, 1863

Alkotói korszak
Iskola
Kultúra francia
Készítés ideje 1857
Tárgytípus festmény
Anyag, technika olaj, vászon
Méret

50 x 61,5 cm

Leltári szám 385.B
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria D épület, Első emelet, Delacroix-tól Vasarely-ig – Válogatás a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményéből, Barokk kiállítóterem

Az orientalisták felfedező útjaihoz csatlakozva, Delacroix 1832-ben hat hónapot töltött Marokkóban. Az antikvitás elevenen továbbélő hagyományát, az ösztönök szabadságát, a színek életteli tisztaságát találta meg itt. Élete végéig meríteni tudott ebből az elementáris élményből, amit ez az utazása után 25 évvel festett jelenet bizonyít.
1857-ben készült, Arab férfi a lovát nyergelni készül című képén az élénk, erőteljes tónusok dominálnak. A festő pontosan, mégis tüzesen adta vissza a mindennapi, mozgalmas jelenetet és az arab férfi színpompás ruházatát. Delacroix ugyanilyen alapossággal figyelte meg a zabolátlan állatvilágot is: mesterien ragadta meg azt az ösztönös mozdulatot, ahogyan az ingerült ló az őt bosszantó fehér kutya felé fordul.
Naplójában három bejegyzés is említést tesz a műről, innen tudjuk, hogy egyszerre kezdte el az Istállóban viaskodó lovak (Párizs, Louvre) című híres képpel 1856 májusában Champrosay-ban. A festmény rokona a két évvel korábbi Lovát nyergelő arab (Szentpétervár, Ermitázs) című képnek.

Bibliográfia

Genthon, István, Modern francia festmények: Szépművészeti Múzeum Budapest, Remekművek magyarországi gyűjteményekből/Meisterwerke aus ungarischen Sammlungen/Art treasures in Hungarian collections/Chefs d’oeuvre dans les collections hongroises, Corvina, Budapest, 1972, 2. o.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk