En
Vissza a találatokhoz

Bomberg portréja Mario Dubsky

Alkotó

Mario Dubsky London, 1939 – London, 1985

Alkotói korszak
Iskola
Készítés ideje 1970
Tárgytípus festmény
Anyag, technika olaj, vászon
Méret

65 x 52,5 cm

Leltári szám MO.91.113
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Dubsky osztrák szülei a háború előtti években menekültek Bécsből Londonba. Életét, látásmódjának tragikus színezetét jórészt ezek az események formálták. A Matisse és de Staël által teremtett hagyományt követve képei az intenzív színek, az egymásba kapcsolódó felületek közvetlen szenzuális élményére épülnek. Szinte tradicionálisnak tűnő festészete a kezdeti figuratív korszakát követően az absztrakció felé haladt, ezt később újra egy sajátos hangú figurativitás váltotta fel, de Dubsky mindvégig távol tartotta magát a népszerű művészeti áramlatoktól.
A hatvanas évek közepén, egy római ösztöndíj eredményeként született lazább, oldottabb kompozíciói egyre növekvő elismertséget hoztak számára. Pályája kezdetétől fokozott érdeklődéssel fordult a modern angol festészet nagy elődje, David Bomberg (1890-1957) tanai felé. Az ő emlékét idéző, az absztrakció határán mozgó portré a festő példakép elveinek a követését mutatja. Dubsky pályájának ebben a szakaszában különösen kedvelte a sűrű, darabos festékmasszából kialakított felszín fizikai élményét, a nagy, kifejező formákból felépített szilárd képfelületet.

Tóth Ferenc

Bibliográfia

Tóth, Ferenc, A Bryan Montgomery gyűjtemény. Vezető, A Szépművészeti Múzeum gyűjteményei/The Collections of the Museum of Fine Arts, Budapest 3, Szépművészeti Múzeum; The British Council, 46-47. o.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk