En
Vissza a találatokhoz

Celtic Kinloch Rannoch Joseph Beuys

Alkotó

Joseph Beuys Krefeld, 1921 – Düsseldorf, 1986

Készítés ideje 1980
Tárgytípus fotó
Anyag, technika 6 db fotó kartonra ragasztva, szita
Méret

1495 x 455 mm

Leltári szám MO.91.99
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Beuys teoretikus vonásokkal áthatott tevékenységében, szobrain, rajzain és performance-ain a művészet értelmezésének kiszélesítését hirdette, aminek lényege, hogy magát az életet kell aktív, kreatív tevékenységgel totálisan feltölteni. Szobrait különféle hulladékokból és selejtanyagokból készítette. Legszívesebben filcet, zsírt vagy téglát használt, a színskálából a rozsdabarna volt a kedvence. Performance-ai vagy akciói során az előre összeállított tárgyegyütteseit sámánikus szertartás keretében átrakosgatta, végül eredeti elrendezésüknek megfelelően helyreállította.
1970 augusztusában a Strategy: Get Arts című kiállítás keretében az Edinburgh-i Képzőművészeti Főiskola egy folyosóján állította ki A falka (Das Rudel, 1969) című tárgyegyüttesét. Ez idő alatt öt napon át, naponta kétszer négyórás előadásban mutatta be Celtic (Kinloch Rannoch) The Scottish Symphony című akcióját Henning Christiansen dán zeneszerző közreműködésével. Néhány hónappal a rendezvényt megelőzően Richard Demarco galériás elvitte őt az észak-skóciai Rannoch lápvidékére, ahol “az utolsó európai vadon” felfedezésének élménye nagyban befolyásolta a kelta szellem és mitológiai hagyomány iránti vonzalmát, ami később több éven át előadásainak és rajzainak egyik fontos motívuma lett.
A lápvidéken tett kirándulás során és az Edinburgh-i akció közben Richard Demarco fényképfelvételeket készített. 1980-ban a neves skót galériás ezeket a felvételeket használta fel egy 200 példányban kiadott multiplika összeállításához, amely Beuys Edinburgh-i szereplését dokumentálta. Ez a tisztelgő megemlékezés akkor keletkezett, amikor Skóciában széleskörű politikai hisztéria tört ki, súlyosan érintve a galériát is. Ezt Beuys éhségsztrájkja és a skót hatóság elleni vádjai váltották ki, mert tiltakozott az ellen, ahogyan a hatóságok bántak egy életfogytiglanra ítélt rabbal, Jimmy Boyle-lal a börtönben.

Tóth Ferenc

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk