En
Vissza a találatokhoz

Cím nélkül 97 Paul Huxley

Alkotó

Paul Huxley London 1938 –

Alkotói korszak
Iskola
Készítés ideje 1968
Tárgytípus festmény
Anyag, technika akril (liquitex), vászon
Méret

174 x 174 cm

Leltári szám MO.91.121
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Huxley a pop art utáni nemzedék fellépését demonstráló legendás The New Generation című kiállításon, 1964-ben, első díjat nyert absztrakt képeivel. Mintegy húsz éven át meghatározó lesz festészetére a lehető legegyszerűbb geometrikus elemeket használó, leegyszerűsített, letisztult képi világ. Elegáns és kifinomult térbeli struktúrákat varázsol elő a homogén háttéren többnyire átlósan egymáshoz kapcsolódó elemek csoportosításával. A vászon Huxley számára képi események színtere, ahol a környező üres térben elhelyezkedve formák, tömegek, színek keresik az egymás közti egyensúlyt. “A felső sarokból olvasandó alakláncolat, az erős színárnyalatbeli különbségek – mindkét eszköz, különösen nagy méretben, késlelteti a kép egészének a hatását. … A sárgával úgy voltam eleinte, hogy túl közvetlen és rikító, később meg, hogy valószínűleg a legnehezebb, ezért foglalkoztatott. Végül egy sor képen használtam. Ez akkor volt, mikor egy ideig New York-ban éltem, ahol – most már tudom – a műterem környékének ragyogó sárgái hathattak rám.”
A nyolcvanas évektől középen kettéosztott képmezőn folytatja tovább kísérleteit, a két oldal formai dialógusával, a korábbiaknál lazább és szabadabb formákkal. Ebből az időszakból a gyűjteményben két gouache tanulmány jelzi a változás irányát.

Tóth Ferenc

Bibliográfia

Tóth, Ferenc, A Bryan Montgomery gyűjtemény. Vezető, A Szépművészeti Múzeum gyűjteményei/The Collections of the Museum of Fine Arts, Budapest 3, Szépművészeti Múzeum; The British Council, 76-77. o.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk