En
Vissza a találatokhoz

Egyelőre cím nélkül Michael Ginsborg

Alkotó

Michael Ginsborg Ealing, London 1943 –

Alkotói korszak
Iskola
Készítés ideje 1973
Tárgytípus festmény
Anyag, technika akril, vászon
Méret

207 x 181,5 cm

Leltári szám MO.91.116
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Ginsborg három évtizedes alkotó tevékenységét megrögzött kutatóhajlam, olykor játékos kísérletezés hatja át. Következetesen próbálkozik különféle anyagokkal, technikákkal és módszerekkel. Lassan dolgozik, egyszerre több művön, amelyekhez ismételten visszatérve alakítja ki a végső formát. Képein többnyire egy rácsszerkezet képezi azt a munkafelületet, amelyen belül geometrikus elemek megkettőzésével és egymástól való elmozdításával kísérletezik. Kedvelt módszere egy önmagát megduplázó felület elcsúsztatása egymáson vagy a kettéváló, azonos motívumot hordozó síknak egy tengely mentén térbe való kifordítása.
A gyűjteményben található két tanulmányrajz (Szintaxis és Ábécé) által reprezentált szisztematikus eljárás szabadabb formálással, vizuálisan is oldottabban jelenik meg az Egyelőre cím nélkül különös elnevezésű, nagyméretű festményen. A képnek a londoni Serpentine Galériában való bemutatásakor nem volt előre kitalált címe. Végül azonban a mű történetének e fontos állomásán használt ideiglenes “megnevezés” játékos ötletből véglegesült.

Tóth Ferenc

Bibliográfia

Tóth, Ferenc, A Bryan Montgomery gyűjtemény. Vezető, A Szépművészeti Múzeum gyűjteményei/The Collections of the Museum of Fine Arts, Budapest 3, Szépművészeti Múzeum; The British Council, 54-55. o.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk