En
Vissza a találatokhoz

Esti lapok Rita Donagh

Alkotó

Rita Donagh Wednesbury, 1939 –

Készítés ideje 1974
Tárgytípus kollázs
Anyag, technika olaj, ceruza, újságpapír kollázs, letraset, vászon
Méret

61,5 x 76,5 cm

Leltári szám MO.91.109
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Rita Donagh képei a figurativitás és az absztrakció összekapcsolásának következetesen folytatott kísérleteiből fakadnak. Egy-egy vászonképe több vázlaton, előkészítő rajzon, kollázs tanulmányon keresztül fokozatosan alakul véglegesen letisztult formává. Hűvösnek és kimértnek tűnő festői modora nehezen felfejthető jelentés- és asszociációs rétegeket rejt, amelyek felfedésével azonban igen intenzív érzelmi töltések szabadulnak fel.
A gyűjteményben található vegyes technikájú kép az egyik fontos és önálló eleme annak a nagyszabású sorozatának, amelyet az 1972-ben tetőződő észak-írországi polgárjogi harcok emlékére készített. A sorozat középpontjában álló, a miénkhez hasonló című (Esti lapok), 140 x 200 cm-es festményen két éven keresztül dolgozott. Sokáig csak burkolt asszociációk utaltak a drámai konfliktusra. A Sunday Times 1974. május 19-i számában talált fénykép lendítette ki a mű születését a holtpontról. Ez egy dublini járdán fekvő, újságlapokkal letakart embert, egy bombamerénylet áldozatát ábrázolta. “Amikor a Talbot Street-i fénykép megjelent a Sunday Timesban, világossá vált, hogy ez lesz az, ami a kép egymástól elkülönülő részleteit összekapcsolja” – idézi a művésznő. Ez a momentum olyan mély benyomást tett rá, hogy Donagh egy sor vázlaton és rajzon próbálta az újságlapokkal betakart, de a körvonalait sejtető holttestet az erőszak vizuálisan is értelmezhető konkrét motívumaként rögzíteni. Ez az elem az 1972-ben elkezdett nagyszabású festménybe részmotívumként került bele, hogy az egész művet szerkezetileg és asszociációs vonatkozásaiban összefogja. Az 1974-ben elkészült kisebb változaton – gyűjteményünk darabján – már központi szerepet kap: a spirituális konstrukció és az érzelemkifejezés vizuális egyensúlyát teremti meg.

Tóth Ferenc

Bibliográfia

Tóth, Ferenc, A Bryan Montgomery gyűjtemény. Vezető, A Szépművészeti Múzeum gyűjteményei/The Collections of the Museum of Fine Arts, Budapest 3, Szépművészeti Múzeum; The British Council, 42-43. o.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk