En
Vissza a találatokhoz

Ezek a hölgyek az ebédlőben Henri de Toulouse-Lautrec

Alkotó

Henri de Toulouse-Lautrec Albi, Tarn, 1864 – Château de Malromé, Gironde, 1901

Alkotói korszak
Iskola
Kultúra francia
Készítés ideje 1893–1895
Tárgytípus festmény
Anyag, technika olaj, kartonpapír
Méret

60,2 x 80,7 cm

Leltári szám 356.B
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

A 19. század utolsó harmadának művészi alkotásai, Zola és Maupassant írásai szívesen merítik témájukat a társadalom perifériáján élő emberek megnyomorított sorsából. Az arisztokrata családból származó Toulouse-Lautrec gyermekkori balesetéből visszamaradó torz testalkata folytán maga is kirekesztve érezte magát az egészséges emberek nagyvilági társadalmából. A századvégi Párizs éjszakai életének közerkölcsön kívül eső világában találta meg kedvelt modelljeit. A Montmartre füstös mulatói és különös titokzatosságba burkolódzó táncosnői mellett iróniával, ugyanakkor mély rokonszenvvel ragadta meg a prostituáltak emberi méltóságra emelt hétköznapjait.
Képeinek egyik gyakori helyszíne az 1895-ben megnyílt Rue des Moulins-beli nyilvánosház. Az éles lélektani megfigyeléssel rögzített jellegzetes gesztusok, karakteres arckifejezések révén a bordély egy-egy kokottja több képén is felismerhető. A hölgyek az ebédlőben karikaturisztikusan bemutatott szereplői között is van, akit név szerint ismerünk. Az asztaltársasághoz tartozó negyedik személy csak a tükörben látható: a kompozíciónak ez a merész elrendezése a fényképek rögtönzött beállítására emlékeztet. A gyors, vázlatszerű ecsethúzásoktól több helyen szabadon maradt karton színe, nyers anyagszerűségével és meleg tónusával szervesen illeszkedik a kompozíció atmoszférájába. A dinamikus festéstechnika, a kevés színnel árnyalt sziluettek, a lényegre törő tömörséggel megragadott környezet a festő szecessziós plakátjainak hangulatát idézi.

Tóth Ferenc

Bibliográfia

Genthon, István, Modern francia festmények: Szépművészeti Múzeum Budapest, Remekművek magyarországi gyűjteményekből/Meisterwerke aus ungarischen Sammlungen/Art treasures in Hungarian collections/Chefs d’oeuvre dans les collections hongroises, Corvina, Budapest, 1972, 37. o.

Múzeumi Kalauz: Magyar Nemzeti Galéria, A Magyar Nemzeti Galéria kiadványai, Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, 2018, 244. o.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk