En
Vissza a találatokhoz

Peder Severin Kröyer festőművész arcképe Laurits Regner Tuxen

Alkotó

Laurits Regner Tuxen Koppenhága, 1853 – Koppenhága, 1927

Alkotói korszak
Iskola
Kultúra dán
Készítés ideje 1904
Tárgytípus festmény
Anyag, technika olaj, vászon
Méret

184,3 x 116,8 cm

Leltári szám 191.B
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Ez a műtárgy nincs kiállítva

Tuxen koppenhágai születésű dán szobrász és festőművész volt. Nem véletlen, hogy ő készítette el Krøyer egész alakos portréját, hiszen a két művész életútja több ponton is találkozott: mindketten, ráadásul nagyjából azonos időben, a Dán Királyi Képzőművészeti Akadémiára jártak, ahol az évfolyam legtehetségesebb diákjai között tartották őket számon. Az akadémia elvégzése után mindketten Léon Bonnat párizsi iskolájában folytatták tanulmányaikat és mindketten a skageni festők csoportjához tartoztak. Alapító tagjai, majd tanárai voltak a Kunstnernes Frie Studieskoler művészeti iskolának is, amely az akadémiai oktatás alternatíváját kínálta.
Tuxen Párizs után Rómában töltött egy évet, ahol a naturalizmus keltette fel művészi érdeklődését. Ennek köszönhetően működése során megismertette a dán hallgatókkal a naturalizmust, utat törve ezzel hazájában a 20. századi modernizmusnak.
Az 1880-as és 1890-es években Európában utazgatott és olyan királyi előkelőségeknek dolgozott, mint IX. Keresztély dán király, Viktória brit királynő, de az orosz cári család is a megrendelői közé tartozott.
Tuxen 1904-ben készítette el Krøyer tengerparti portréját. A helyszín minden bizonnyal a Dánia legészakibb pontján fekvő, Európa egyik legfontosabb művészkolóniájának otthont adó Skagen, ahol Krøyer a telep egyik meghatározó alakja, valódi mozgatórugója volt. Ahogy a festőművész a homokos tengerparton áll a lágyan ringó sás között és a háttérben a szelíden hullámzó tengerrel, az ember szinte érzi a sós tengeri levegőt és hallja a hullámokat.

Mrázik Rebeka

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk