En
Vissza a találatokhoz

Teddy, Bob, Jacques Kicsiny Balázs

Alkotó

Kicsiny Balázs Salgótarján, 1958 –

Készítés ideje 1991
Tárgytípus installáció
Anyag, technika szén, fa, papír
Méret

Teddy: 49 × 201 × 56 cm,
Bob: 52,5 × 86 × 26 cm,
Jacques: 51,5 × 200,5 × 54,5 cm

Leltári szám MM99.49
Gyűjtemény Jelenkori Gyűjtemény
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria D épület, Harmadik emelet, Lépésváltás – 20. századi művészet 1945 után, Lépésváltás kiállítás

Kicsiny Balázs művészetének fő motívuma az otthon, illetve az otthontalanságból fakadó konfliktusok. Magánmitológiát jelenít meg, amelynek döntő meghatározója a gyermekkor: a salgótarjáni bányászcsalád, a francia újhullám kiskamaszként látott filmjei és a francia PIF képregény, amelynek hősei Teddy, Bob és Jacques.
Az itt látható munka fő eleme a három, papírból hajtogatott hajóforma az elvágyódásra, a túlvilágra való utazásra utal, amelyet a művész kibővít a keresztény kultúrkörből vett, az egyházat mint hajót szimbolizáló jelentéssel. A szakrális elemet profanizálja a gyermekkorában gyakran forgatott PIF képregény hajók oldalára ragasztott oldalaival.
Kicsiny Balázs műveinek visszatérő eleme a szén, a fekete-fehér ellentétpár, az út­–utazás–útkeresés motívuma. Ebben a korai művében is felvetette a súlyos bányászmúltat szimbolizáló valóság és a képregények közvetítette fikció kettőségének izgalmas dinamikáját.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk