En
Vissza a találatokhoz

Téli udvar Carl Moll

Alkotó

Carl Moll Bécs 1861 – 1945 Bécs

Kultúra osztrák
Készítés ideje 1905
Tárgytípus festmény
Anyag, technika olaj, vászon
Méret

100 × 100 cm

Leltári szám 83.69.B
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria D épület, Első emelet, Delacroix-tól Vasarely-ig – Válogatás a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményéből, Barokk kiállítóterem

Moll 1897-ben részt vett a bécsi Secession létrehozásában, amelynek 1900–1901-ben az elnöke is volt. A Gustav Klimt köré tömörülő baráti társaság tagjaként egyike volt azoknak, akik a szervezet magját és szellemi vezető gárdáját alkották. Ehhez a radikális kísérletező csoporthoz tartozva aktív részt vállalt a szecessziós ízlés elterjesztésében és a képzőművészet önálló intézményrendszerének megteremtésében a konzervatív császárvárosban.
Levetkőzve a plain air naturalizmus béklyóit, az akadémiai tanárától, Jacob Emil Schindlertől tanult hangulati tájfestészet örökségének köszönhető a kép tónusainak kiegyensúlyozott harmóniája és a lírai atmoszféra. Ugyanakkor a kompozíció zárt egyensúlya, a szigorú belső rend a forradalmi szellemű bécsi építészek esztétikai elveit követő tiszta szerkezet térhódítását jelzi. Természetesen egyszerű tájképeinek többnyire különös varázsa van, aminek egyik forrása az átgondolt kompozíciós szerkezet mellett a fénylő fehér színek elfojtott izzása.

Tóth Ferenc

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk