En

BORSZERDA // Szalon-spicc a 19. században

Online jegyvásárlás

BORSZERDA // Szalon-spicc a 19. században

2020. szeptember 16.

18:00 - 22:00

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

Ha szerda, akkor Borszerda!

A bor ugyanúgy kultúránk része, mint képzőművészetünk – keresve sem találhatnánk jobb párost náluk. A mindig nagy sikerrel zajló esti programsorozat ezúttal is garantálja az egyedülálló hangulatot, a város fölé nyúló páratlan panorámát, a mennyei borokat, a csodálatos műalkotásokat, kellemes élőzenét és hiánypótló művészettörténeti érdekességeket! Az est programja ezúttal a 19. századi művészet  című kiállításunkhoz kapcsolódik.

Töltsön velünk egy kellemes estét és természetesen egy-két finom pohár bort, minden este más borászat jóvoltából!

BOR | Pannonhalmi Apátsági Pincészet

„Pannonhalma mintegy királyi széken lebeg az alatta ellapult sík felett, hosszan elnyúlt szőlők végében. Szent Márton a monostor hegye alatt fekszik, játékos gyümölcseivel. Mindenfelé látni nyomait az itt bölcsen és erővel munkáló kéznek.”

Az 1831. év tavaszán Szent Márton monostorába látogató Kazinczy Ferenc a már akkor is évszázadokra építkező hagyományos képet látta: a bencés monostor szőlőktől övezve békét és rendezettséget közvetít a „bölcsen és erővel munkálkodó kéz” nyomaként. A szabadság kínálta lehetőséggel élve múltat és jövőt egybevetve akart a Pannonhalmi Apátsági Pincészet előrelépni, ismét jövőt építeni, amikor sokak jóakaratával és segítségével új életre keltették évezredes, kényszerből megszakadt bencés szőlő- és borkultúrájukat.

ZENE | NÁGI

Nagy Brigitta énekesnő nagyapja hegedűművész volt, kiskorában ő volt a legnagyobb támogatója. Általános iskolában kórusba járt, majd a gimnáziumban saját zenekarral lépett fel, ahol saját szerzeményeket is színpadra vittek. A tehetséges énekesben már a középiskolában megfogalmazódott, hogy a zenét választja hivatásának. Az érettségi után osztályfőnöke, Magi Csaba javaslatára a Kőbányai Zenei Stúdióban folytatta a zenélést, ahol elmondása szerint kinyílt számára a világ, hiszen rengeteg stílusban kipróbálhatta magát. A Borszerda-esten akusztikus felállásban húgával, Nagy Bettivel, saját dalokat, versfeldolgozásokat és ismertebb covereket játszanak.

ELŐADÁS | 19.00–20.00 Barabás és Petőfi – Bellák Gábor előadása

A 19. századi művészetünk és irodalmunk két jelentős alakja sokkal több mindenben hasonlít egymásra, mint gondolnánk. Kiváló alkotók, kortársak, barátok, sőt koruk legjobban fizetett hazai művészei voltak ők, akiket többek között remek humorérzékük is összeköt. Az előadásban szó lesz borról, pénzről, szerelemről és szabadságról, s természetesen a humor sem marad el.

BESZÉLGETÉS | 20.15–20.45 A BOR – és ami mögötte van…

TÁRLATVEZETÉSEK

18:00, 19:30 és 20:30 – Pezsgő/élet – gasztronómiai kalandozás a 19. században – Koós Nikolett tárlatvezetése
Találkozási pont: 19. századi állandó kiállítás, C épület 1. emelet

18:30, 20:00 és 21:00 –„ A NŐ” – Nőkről nőknek és férfiaknak – Csiszár Beatrix tárlatvezetése
Találkozási pont: 19. századi állandó kiállítás, C épület 1. emelet

A járványügyi helyzetre való tekintettel tárlatvezetéseinken korlátozott számban lehet részt venni. Maximális létszám: 20 fő. Regisztráció a helyszínen érkezési sorrendben, aznap 17 órától.

ART BONBONS | Klasszikus és kortárs reflexiók zene és tánc a gyűjteményekben

Az este folyamán a kiállítótérben meglepő dolgok történnek. Volt már olyan érzésed, hogy mennyire jól illene egy műtárgyhoz egy fülbemászó dallam vagy egy mozdulat, amely kifejezi az érzést, a pillanatot, a röppenő csodát, amit egy műtárgy megfigyelésekor átélünk? Az este folyamán megelevenednek mozdulatok, amelyek színesítik, gazdagítják, kiegészítik a látható tárlatot.

Nyereményjáték: a kérdéseinkre helyesen válaszoló vendégeink között egy selyemkendőt sorsolunk ki a FreyWille jóvoltából.

 

Javasoljuk, hogy takarják el szájukat és orrukat maszkkal vagy sállal, melynek viselése a tárlatvezetéseken résztvevők számára kötelező.

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a Galéria saját felületein, kiadványaiban, illetve promóciós anyagain felhasználhat. A látogatók ennek kapcsán semmilyen követeléssel nem élhetnek a Galériával, a felvétel készítőivel, illetve jogos felhasználójával szemben.

HELYSZÍN: Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

MEGKÖZELÍTÉS: a Széll Kálmán térről és a Deák térről busszal, a Clark Ádám térről gyalog, busszal vagy siklóval, a Dózsa György tér felől az OSZK-gyorslifttel, vagy a Várkert Bazár felől gyalog.

A rendezvény érvényes múzeumi belépőjeggyel vagy Borszerda jeggyel látogatható.
A nappali kedvezmények érvényesek az estére váltott belépők esetében is.
A kupola 21.30-ig látogatható.

A rendezvényen a Baráti Kör Mecénások és a Baráti Kör Pártolók ingyenesen vehetnek részt.

 

 

További programok:

Vágyott szépség

Helyszín: Online

Online tárlatvezetésünk során a preraffaeliták festészetét bemutató kiállítást, a Vágyott szépséget járjuk körbe

Szünetelő | Mesés történetek nyomában

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

Nyári foglalkozások a Nemzeti Galériában

Szünetelő | Fák, virágok, tájak

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

Nyári foglalkozások a Nemzeti Galériában

Szünetelő | Merész kísérletezők

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

Nyári foglalkozások a Nemzeti Galériában