En

Múzeum+ Vaszary

Online jegyvásárlás

Múzeum+ Vaszary

Magyar Nemzeti Galéria
2023. március 22.

18:00 - 22:00

2023-ban a Magyar Nemzeti Galéria
MÚZEUM+ esti programjait az OTP Bank és az MVM támogatja

 

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria közös szervezésű, hosszított esti nyitvatartású, nagy sikerű programsorozatán 2023-ban is jó hangulatú összművészeti eseményeken ismerhetik meg a két intézmény állandó gyűjteményeit és időszaki tárlatait.

A márciusi Múzeum+ programon Vaszary János sokszínű festészete kerül középpontba. A Vaszary. Az ismeretlen ismerős című kiállításon bemutatott mintegy 70 műből 24 mindeddig teljesen ismeretlen volt mind a szakma, mind a közönség számára. A tárlaton látható festmények a teljes életmű szinte minden korszakát képviselik: a korai impresszionisztikus időszaktól az expresszív kompozíciókig, a párizsi art deco stílustól a Duna-korzó-képekig és a mediterrán hangulatú tengerparti jelenetekig. A tárlathoz kapcsolódóan Kovács Bernadett művészettörténész előadását hallhatják „Kiaszott forrástündér” és „lefejezett szobacicus” – Vaszary János műveinek (félre)értelmezése a korabeli karikatúrákban címmel, valamint több izgalmas tárlatvezetéssel is készülünk az időszaki és az állandó kiállításokban egyaránt. A több ütemben megújult Lépésváltás – frissítve! című tárlat az 1945 utáni művészetet mutatja be, számos új szerzeménnyel vagy korábban sosem látott alkotással kiegészítve. Ebben a kiállításban is több érdekes program közül választhatnak a kortárs művészet rajongói. Az egész estés élő zenét Oláh Krisztián fantasztikus zongorajátéka adja, a finom borokat a Geszler Pincészet biztosítja, és megkóstolhatják a Vaszary-kiállításnak dedikált Irsai Olivér borukat is. A színek, valamint a kora tavasz bűvöletében Borhi Cecília (Colour My Style) stílus- és színtanácsadó kalauzolja az érdeklődőket az állandó gyűjteményben. A kreatív workshopon plakátokat készíthetnek Vaszary János színpompás festményeinek felhasználásával. A program előtt a jóga szerelmesei egy kellemes jógaórával hangolódhatnak a kupolatérben az est hátralévő részére Kovács Eszterrel, a Mat on the Moon alapítójával.

Tartsanak velünk március 22-én egy újabb feledhetetlen Múzeum+ esten!

 

18.45 ELŐADÁS | „Kiaszott forrástündér” és „lefejezett szobacicus” – Vaszary János műveinek (félre)értelmezése a korabeli karikatúrákban | Kovács Bernadett művészettörténész előadása
„Kiaszott forrástündér” és „lefejezett szobacicus”: két cím, amellyel Vaszary János képeit illették a korabeli élclapok karikatúráin. A művészeti kritika és a kiállítást látogató tömegek ízlésének érdekes lenyomatai az élclapokban felbukkanó gúnyrajzok, amelyeket a nagy tárlatok idején a különös, a szokatlan, vagy valamilyen szempontból esetlennek ítélt művekről jelentettek meg. Komoly témáról viccesen. Az előadás során megismerhetik, hogy hogyan látta és értékelte a modern festői irányzatokat, köztük Vaszary János festészetét a budapesti közönség a századfordulón.
Helyszín: C épület, I. emelet, 19. századi művészet kiállítás, Szalonfal
Az előadás várható időtartama: 45 perc

TÁRLATVEZETÉSEK

18.15 | 19.30 | 20.45 Virágzó érzékiség. Vaszary János művészete a századfordulón | Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, II. emelet, Modern idők kiállítás

18.15 | 20.30 Tengerparti történetek | Balla Enikő művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, I. emelet, 19. századi művészet kiállítás

A tárlatvezetések várható időtartama: 25-30 perc

18.45 | 20.00 | 21.05 Nagyvárosi látomások | Molnár Brigitta művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, II. emelet, Modern idők kiállítás

18.45 | 19.45 | 21.00 Vaszary. Az ismeretlen ismerős | Sepsey Zsófia művészettörténész tárlatvezetése
A 18.45-kor kezdődő tárlatvezetés jelnyelvi tolmácsolással akadálymentesített.
Helyszín: C épület, II. emelet, Vaszary. Az ismeretlen ismerős kiállítás

7 PM | Bodies of Heaven and Earth | English Guided Tour in the Late Gothic Winged Altarpieces Collection with Zsófia Albrecht, Art HistorianDuring the guided tour we will explore the different image and meanings of the body in medieval visual culture through the masterpieces of the the late gothic collection.
Meeting point: Building „D”, first floor, Late Gothic Winged Altarpieces Exhibition

19.15 Tapints! | Balla Enikő művészettörténész tárlatvezetése vak és gyengénlátó látogatóink számára
Akadálymentesített tárlatvezetés a Galéria legújabb 3D nyomtatással készült szobormásolatainak segítségével, ahol a tapintáson túl a közös eszmecserén van a főszerep.
Helyszín: D épület, I. emelet, 1800 utáni Nemzetközi Gyűjtemény
A tárlatvezetés várható időtartama: 45 perc

18.00 POP-UP TÁRLATVEZETÉS A VASZARY-KIÁLLÍTÁSBAN | Strandok, napfény, tengerpart. Vaszary János életigenlő festményei | Bellák Gábor művészettörténész tárlatvezetése
Vaszary János festészetének utolsó korszaka nem az öregségről és az elmúlásról szól, hanem éppen ellenkezőleg: az élet önfeledt szeretetéről és öröméről. Bellák Gábor művészettörténész ezekről a színben gazdag, életteli alkotásokról beszél a tárlatvezetésén.
Helyszín: C épület, II. emelet, Vaszary. Az ismeretlen ismerős kiállítás
A tárlatvezetés várható időtartama: 20-25 perc

RENDHAGYÓ TÁRLATVEZETÉSEK

18.15 A megújulás lehetőségei | Petrányi Zsolt művészettörténész kurátori tárlatvezetése
A Lépésváltás – frissítve! című kiállítás a közelmúltban a gyűjteménybe került jelentős szerzeményeket állítja a fókuszba. A több lépésben megújuló, friss arculattal megjelenő tárlaton a már ismert alkotások mellett olyan új műveket emeltünk ki, amelyek történeti, műfaji vagy tematikus szempontból meghatározók az elmúlt hat évtized hazai művészete szempontjából, reflektálnak a Jelenkori Gyűjtemény (és általa a magyar művészet) sajátos közép-európai kontextusára, illetve árnyalják vagy épp újraértelmezik az 1945 utáni magyar művészet jól ismert narratíváját. A megújult kiállítást Petrányi Zsolt művészettörténész-kurátor mutatja be.
Találkozási pont: D épület, III. emelet, Lépésváltás – frissítve! kiállítás
A tárlatvezetés várható időtartama: 45-60 perc

19.30 Özönvíz metafizikával, vagy anélkül | Rózsa Luca Sára képzőművész tárlatvezetése
„Elképzelek egy gondolati háromszöget. E háromszög egyik pontján az élet és annak végessége áll, a másikon a világ idő- és térbeli végtelensége, a harmadik ponton pedig a jelen megértése helyezkedik el. Az első két pont között biztosan van egy erős ellentétet jelző nyíl, mely mégis szorosan összekapcsolja e két filozófiai szempontból egymást kioltó fogalmat. Mindkét előbbiből pedig nyílzápor irányul a háromszög harmadik csücskében elhelyezkedő jelen kérdésköre felé, mert annak megértése csak a másik két pont fényében válik ebben a kontextusban igazán nehézzé (és számomra érdekessé)…” Rózsa Luca Sára
Találkozási pont: D épület, III. emelet, Lépésváltás – frissítve! kiállítás
A tárlatvezetés várható időtartama: 45-60 perc

19.45 Borhi Cecília szín- és stílustanácsadó tárlatvezetése
Ha jól kiválasztott színeket viselünk, az arcunk életre kel, a megjelenésünk pedig összességében üdévé és kiegyensúlyozottá válik. Tudta, hogy a színtanácsadás ugyanazokon az alapelveken nyugszik, mint a festészeti színelméletek? A tavaszra hangolva Borhi Cecília szín- és stílustanácsadó rendhagyó tárlatvezetésén a 19. századi művészetet bemutató kiállításban kalauzolja az érdeklődőket a szebbnél szebb női portrék között, saját, szubjektív szemüvegén keresztül.
Találkozási pont: C épület, I. emelet, 19. századi művészet kiállítás
A tárlatvezetés várható időtartama: 30-40 perc

19.00–21.00 WORKSHOP
Vaszary újragondolva – plakátkészítés a mester festményeiből
Vaszary János nemcsak a festészet terén alkotott nagyot, hanem tehetséges grafikus is volt; plakátokat és illusztrációkat is készített. Ez irányú gondolkodása több olajfestményén is tetten érhető. Workshopunkon Vaszary izgalmas festményeit gondoljuk újra. Vágunk, ragasztunk, rajzolunk, és alakjait saját plakátunk elkészítéséhez használjuk fel.
A kreatív workshopot Hegedűs Alexandra képzőművész vezeti.
Helyszín: C épület, II. emelet, déli nyaktag

BOR | Geszler Pincészet
A Móri borvidék emblematikus és meghatározó borászata a Geszler Családi Pincészet. A borkészítés már az ötödik generációra öröklődött át, remek boraik és vendégszeretetük messze földön híres. A pincészet sokféle szőlővel dolgozik, és nagy szorgalommal és gondossággal készítik italaikat. Irsai Olivér tételükből a Vaszary-kiállítás tiszteletére dedikáltak limitált darabszámú palackokat. Az esten természetesen meg is kóstolhatják a Vaszary-bort!

ZENE | Oláh Krisztián
Oláh Krisztián a hazai jazzélet meghatározó egyénisége. Zenéjének fontos részét képezik úgy a klasszikus zenei elemek és kompozíciós technikák, mint a kortárs jazz improvizatív sodrása és absztrakt ritmikája. Fő zenei motivációja e két zenei világ minél szervesebb kapcsolódása és szintézise, egy dinamikus, élő kortárs zenei világ megformálásának igényével. Oláh Krisztián Junior Prima-díjas, Creative Art-díjas és Gramofon Magyar Jazz-díjas művész, 2016-ban az év fiatal jazz-zenészének választotta a Magyar Jazz Szövetség. 2018 decemberében – első magyar zenészként – meghívást kapott az amerikai Thelonious Monk Institute nemzetközi jazzversenyére, ahol a világ 14 legjobb jazz-zongoristája között mérette meg magát.
Helyszín: C épület, I. emelet, kupolatér

TEAHÁZ | Big Ben Teaház
Március 22-én a Big Ben Teaház biztosítja a finom forró italokat a művészetkedvelők számára Csontváry Kosztka Tivadar és Mednyánszky László csodálatos festményeinek társaságában. Egy klasszikus gyümölcsteára vagy különlegesebbre vágyik? Válogasson kedvére, és élvezze az íz- és vizuális harmóniát!
Helyszín: C épület, Csontváry-pihenő

VASZARY-FILMEK
Érdeklik a részletek? Merüljenek el a Vaszary-kiállításhoz kapcsolódó kisfilmjeinkben, amelyekben szakértő kollégák kalauzolják önöket különleges tematikák szerint.
Helyszín: C épület, II. emelet, déli nyaktag

 

A kupola 21.30-ig látogatható.

A programváltozás jogát fenntartjuk!

 

RÉSZVÉTELI INFORMÁCIÓK

A rendezvény érvényes Múzeum+ jeggyel látogatható.
Az eseményre helyszíni jegypénztárainkban is lehet belépőjegyet váltani.

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a Galéria saját felületein, kiadványaiban, illetve promóciós anyagain felhasználhat. A látogatók ennek kapcsán semmilyen követeléssel nem élhetnek a Galériával, a felvétel készítőivel, illetve jogos felhasználójával szemben.

HELYSZÍN: Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

Jegyárak:
TELJES ÁRÚ: 4800 Ft
KEDVEZMÉNYES*: 2800 Ft (Azon látogatóink számára, akik normál nyitvatartás alatt legalább 50% -os kedvezményes jegyre jogosultak illetve Pártoló Baráti Kör tagok.)

Múzeum+ ideje alatt nem érvényesek a rendes nyitva tartási idő alatti kedvezmények. Díjtalan belépő nem igényelhető – kivéve a Baráti kör Mecénás tagokat, akik 2023-ban is ingyenesen vehetnek részt a Múzeum+ eseményeken a Baráti Kör felé történő előzetes regisztrációt követően.

Pártoló tagok kedvezményesen vehetnek részt az eseményen.

A Múzeum+ eseményre jegyet vásárló látogatóink parkolási lehetőséget válthatnak a Várgarázs területén. A parkolás részleteiről és az igénybevétel módjáról az info@mng.hu e-mail címre történő regisztrálást követően tudunk tájékoztatást adni legkésőbb az esemény napján 14 óráig.

Tovább olvasom

További programok:

Tárlatvezetések
Olasz nyelvű vezetés

Visita guidata in italiano

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Tárlatvezetések
Séták a Galériában

BETELT | Kriptától a kupoláig – Épületséta

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Szakkör

Alkoss!

16+   |   15 fő

Anna Margit különleges világa

fiatalok és felnőttek   |   17 fő

A bábu megszólal – Anna Margit művészete I Kurátori...

fiatalok és felnőttek   |   17 fő