En

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

Online jegyvásárlás

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

Esti program
Magyar Nemzeti Galéria
2024. június 22.

17:00 - 01:00

A 2024-es Múzeumok Éjszakájának központi tematikája a „Gólpassz”, lévén a nyári labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt zajlik az ország legnagyobb kulturális eseménye. A sportágban főképp a gólszerzőket tartják nyilván, viszont az eredményes játékhoz elengedhetetlen az egész csapat munkája. A gól és a gólöröm előzménye sok esetben egy jól sikerült gólpassz, amely meghatározhatja a végeredményt. A művészeti korszakok sem egyik pillanatról a másikra születtek és sokszor jelentős előfutárok határozták meg az új stílusok kialakulását, valamint azok műfaji sajátosságait.

Június 22-én, szombaton este a Magyar Nemzeti Galériában megismerhetik a múzeum „Nemzeti Tizenegy festőművész-válogatottját”, köztük Csontváry Kosztka Tivadar, Szinyei Merse Pál, Vaszary János és Rippl-Rónai József életét és remekműveit. Az esten az Alföld Quartet idézi meg Munkácsy Mihály alakját, majd A zene mozgásban tart című produkciójukban olyan zeneműveket és átiratokat adnak elő, amelyek a közönség számára biztosan ismerősen csengenek. Az est hátralévő részében az underground elektronikus zenei élet megkerülhetetlen szereplője, Klpflrtpr játszik. A kortárs gyűjteményünkben meghallgathatják a foci-rajongó Csepelyi Adrienn író, újságíró tárlatvezetését, valamint Eged Enikő képzőművésszel Anna Margit inspirálta kollázsokat készíthetnek egy workshop keretében. Tartsanak velünk az idei Múzeumok Éjszakáján is!

 

TÁRLATVEZETÉSEK

17.00–22.00 Nemzeti Tizenegy | Tárlatvezetések az állandó kiállításban

A mi Nemzeti Tizenegyünk egy olyan festőművész-válogatott, amelyből biztosan nincs még egy a világon! Az idei Múzeumok Éjszakáján a Gólpassz tematika jegyében 15-20 perces tárlatvezetéseken ismerhetitek meg a Magyar Nemzeti Galéria legkiemelkedőbb alkotóinak remekműveit. Kik a csapat tagjai?

  • Munkácsy Mihály, az első világsztár
  • Szinyei Merse Pál, a színek nagymestere
  • A legfranciásabb magyar festő, Rippl-Rónai József
  • Benczúr Gyula, az utolsó festőfejedelem
  • Gulácsy Lajos, az álmodozó „herceg”
  • A Nyolcak vezéralakja, Berény Róbert
  • Csontváry Kosztka Tivadar, a világ legnagyobb Napút-festője
  • Az „ismeretlen ismerős”, Vaszary János
  • Id. Markó Károly, a magyar tájképfestészet atyja
  • Az akadémizmus forradalmi mestere, Madarász Viktor
  • Székely Bertalan, a nemzeti romantika vezéralakja

Ők aztán nem kispályások! A tárlatvezetések folyamatosan zajlanak a Múzeumok Éjszakáján.

A találkozási pont minden tárlatvezetés esetében az I. félemeleti fordulóban.

A tárlatvezetések várható időtartama: 15-20 perc

17.00 | 20.45 Nemzeti Tizenegy / A legfranciásabb magyar festő, Rippl-Rónai József | Váczi Mária művészettörténész tárlatvezetése

A magyar festészet megkerülhetetlen alakja az 1880-as évek második felében Munkácsy Mihály szárnyai alatt tanult Párizsban. Franciaországi tartózkodása során a modern stílusirányzatok magukkal ragadták a gyógyszerész végzettségű Rippl-Rónai Józsefet. Kaposvárra hazatelepülve a posztimpresszionista és a szecessziós törekvések egyik legjobb magyarországi képviselője lett.

17.15 | 18.30 Nemzeti Tizenegy / Szinyei Merse Pál, a színek nagymestere | Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése

Ki ne ismerné a Majálist vagy a Lila ruhás nőt? A művész képei már gyermekkortól végigkísérik az ember életét. Szinyei a 19. századi magyar képzőművészet formabontó, úttörő alakja, a magyar plein air festészet első koloristája. Képei átütő ereje, üdesége, merész színhasználata és természetábrázoló tehetsége kimagasló a modern művészetek történetében.

17.30 | 18.30 Nemzeti Tizenegy / Csontváry Kosztka Tivadar, a világ legnagyobb Napút-festője | Balla Enikő művészettörténész tárlatvezetése

Csontváry Kosztka Tivadar személye körül hihetetlen kultusz alakult ki, és bár nehezen indult a pályája, ma már a modern magyar festészet megkerülhetetlen alakjaként ismerjük őt. A hagyomány szerint, amikor Pablo Picasso 1948-ban megnézte a Párizsban kiállított Csontváry-képeket, felkiáltott, hogy „nem is tudtam, hogy más nagy festője is volt a századnak rajtam kívül”. De miért Csontváry a világ legnagyobb Napút-festője? A tárlatvezetésen kiderül!

17.45 | 19.15 Nemzeti Tizenegy / Munkácsy Mihály, az első világsztár | Váczi Mária művészettörténész tárlatvezetése

Nem túlzás azt állítani, hogy Munkácsy Mihály a saját korában igazi világsztárnak számított, ugyanis a hatalmas vásznaival az egész világot meghódította. Párizsban az egyik legillusztrisabb szalon volt az övé, amerikai utazásakor „Éljen Munkácsy Mihály!” felirattal köszöntötte őt a The World című lap. A mester ma is az egyik legismertebb magyar festőművész.

18.15 | 20.15 Nemzeti Tizenegy / A „Nyolcak” vezéralakja, Berény Róbert | Molnár Brigitta művészettörténész tárlatvezetése

Berény Róbert a „Nyolcak” művészcsoport vezéralakja volt. Az eleinte „Keresők” néven bemutatkozó csoport mindösszesen három évig, 1909 és 1912 között működött együtt, három közös kiállítás alkalmával, ám ez a rövid időszak is elegendő volt ahhoz, hogy felkavarják a művészeti közéletet és ízlést, valamint felébresszék a sajtó érdeklődését. Vajon miben rejlett a titkuk?

19.00 | 20.00 Nemzeti Tizenegy / Gulácsy Lajos, az álmodozó „herceg” | Balla Enikő művészettörténész tárlatvezetése

A „különös forradalmár” – ahogyan Gulácsy önmagát látta és nevezte – magáévá tette a régi művészet nagy példaképeit, így a reneszánsz, a rokokó, a preraffaeliták, a biedermeier, valamint a szecesszió motívumait és hangulatait. Egyéni festői univerzumát „Na’Conxypan”-nak nevezte el, amelynek alakjaival ti is megismerkedhettek a Múzeumok Éjszakáján!

19.00 | 20.00 Nemzeti Tizenegy / Benczúr Gyula, az utolsó festőfejedelem | Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése

A Vajk megkeresztelése, a Budavár visszafoglalása 1686-ban és a Hunyadi László búcsúja történelmi festészetünk kiemelkedő alkotásai, de az Olvasó nő az erdőben és a Narcissus is igazi mestermű a magyar képzőművészetben. Ismerjétek meg az utolsó festőfejedelem, Benczúr Gyula alkotásait tárlatvezetésünkön.

19.30 | 20.30 Nemzeti Tizenegy / Székely Bertalan, a nemzeti romantika vezéralakja | Balla Enikő művészettörténész tárlatvezetése

A müncheni tanultságú Székely Bertalan a formai tökélyre törekedett alkotásain. Bécsi és müncheni feljegyzéseiben egyaránt olvashatjuk, hogy csak olyan témával tudott érdemben foglalkozni, amelyek lelkesítették a képzeletét. Nézzük meg, hogy pontosan mik voltak ezek!

19.30 | 21.00 Nemzeti Tizenegy / Id. Markó Károly, a magyar tájképfestészet atyja | Molnár Brigitta művészettörténész tárlatvezetése

Id. Markó Károly mitológiai, bibliai és hétköznapi jeleneteket egyaránt megörökített idilli hangulatú tájképein. Legyen az az Alföld, a fenséges visegrádi látkép, vagy mediterrán olaszországi tájak, Markó Károly minden természeti látványban megragadta a különlegeset és szépet.

19.45 | 21.45 Nemzeti Tizenegy / Az akadémizmus mestere, Madarász Viktor | Váczi Mária művészettörténész tárlatvezetése

Madarász Viktor a legnagyobb magyar történelmi festők egyike. Korán kialakult realizmusra törekvő stílusa egyéni látásmóddal párosult, valamint magas szintű, akadémista festői tudással. Az egyik legismertebb műve, a Hunyadi László siratása is középpontba kerül a tárlatvezetésen!

20.45 | 21.30 Nemzeti Tizenegy / Az „ismeretlen ismerős”, Vaszary János | Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése

„Vaszarynak sikere van – megérdemli” – mondta Rippl-Rónai József pályatársáról, Vaszary Jánosról, majd folytatta: „derék, komoly művész, alig ismerek nála jobbat”. A folyamatosan megújuló művész a korai, akadémista jellegű alkotásaitól kezdve a tengerparti jeleneteken át az otthon idilljét bemutató képeiig mindig képes volt kellemes meglepetést okozni a festészetével.

RENDHAGYÓ TÁRLATVEZETÉS

20.00–21.00 Csepelyi Adrienn író, újságíró rendhagyó tárlatvezetése a kortárs gyűjteményben

Csepelyi Adrienn rendhagyó tárlatvezetésén vers, zene, dalszöveg, bármi előkerülhet. Most pedig – tekintve, hogy gyerekkora óta él-hal a futballért – igazán elemében érezheti magát a Lépésváltás – frissítve! kiállításban.
Találkozási pont: III. emelet, a Lépésváltás – frissítve! kiállítás bejárata

18.00–19.00 MUNKÁCSY MESÉL | Az Alföld Quartet előadása

Miközben Munkácsy Mihály festőművész naplójegyzeteiből és levelezéseiből Bartus Gyula színművész részleteket ad elő, az írásokhoz kapcsolódó, változatos hangvételű zeneművek szólalnak meg a vonósnégyes előadásában.

Az időutazás során betekintést nyerhetünk a festőművész életébe, ráláthatunk a korabeli társadalmi viszonyokra, valamint végigkövethetjük a gyermek Munkácsy nehezen induló, majd felívelő pályáját és annak megrendítő lezárását. Az előadás sokszínű – hol felemelő, hol borús – érzelmeit a felcsendülő zeneművek mélyítik el. Az előadásban hallhatók lesznek Rózsavölgyi, Massenet, Mascagni és Ambroise zeneműveinek részletei, ezzel téve teljessé az egyedi produkciót. A zenei és irodalmi összművészeti élmény Munkácsy-festmények megidézésével, vizuális impressziójával válik még gazdagabbá.

Előadók: Bartus Gyula (Jászai Mari- és érdemes művész-díjas színművész, rendező, író, a Békéscsabai Jókai Színház tagja), valamint az Alföld Quartet tagjai: Ördög Ágnes (hegedű), Szomorné Budai Mariann (hegedű), Jankó Zita (brácsa), Szomor István (cselló)
Helyszín: I. emelet, kupolatér

ZENE

19.00–20.00 A ZENE MOZGÁSBAN TART! | Népszerű klasszikus és filmzenék az Alföld Quartet előadásában

A Múzeumok Éjszakájára olyan zeneműveket és átiratokat válogattak az előadók, amelyek a közönség számára ismerősen csengenek, legyenek azok komolyzenei vagy könnyedebb stílusban komponált művek. Az egyórás koncertprogram rövidebb lélegzetű zeneművekből épül fel, a hallgatóság soraiban így mindenki megtalálhatja a hozzá közel álló zenei stílust és hangulatot. Az alkotások rövid bemutatásával a közönség apró, de érdekes háttér-információkkal is gazdagodik az adott zenei korszakról, a zeneszerzőről és a kapcsolódási pontokról.

Fellépnek az Alföld Quartet tagjai: Ördög Ágnes és Szomorné Budai Mariann hegedűn, Jankó Zita brácsán, Szomor István csellón játszik.
Helyszín: I. emelet, kupolatér

20.30–23.00 DJ-SZETTEK KLPFLRTPR JÓVOLTÁBÓL

Az underground elektronikus zenei élet elengedhetetlen szereplője Klpflrtpr, a Hessz tagja, akinek a jungle számoktól a drum and bassen át, egészen a saját egyedi hangzásvilágáig terjed a hatásköre.
Helyszín: I. emelet, kupolatér

 19.00–21.00 ANNA MARGIT KOLLÁZS-WORKSHOP | A programot Eged Enikő képzőművész vezeti

Eged Enikő képzőművész formavilágát egyaránt jellemzik a színes, variálódó mintázatok és az enyhén absztrakt, naivba hajló figuralitás. A vizuális történetmesélés különböző eszközeivel olyan hozzá közel álló, de a társadalom egésze számára is fontosnak tekinthető témákat dolgoz fel, mint az otthonosság érzése, az önreflexió vagy a nosztalgia.

Az Anna Margit festészete által inspirált workshop keretén belül a művésznő magánmitológiájának absztrakt és figuratív elemeit megidézve alkothatnak a résztvevők saját portrét vagy illusztratív kompozíciót. A kollázshoz szükséges elemek modulárisan variálhatók és Anna Margit vizuális világából építkeznek.

17.00-19.45 NYEREMÉNYJÁTÉK GYEREKEKNEK

Játssz és nyerj válogatott szurkolói mezt a Múzeumok Éjszakáján! Fedezd fel a Nemzeti Galéria gyűjteményét és ismerkedj meg a magyar és a nemzetközi képzőművészet legkiemelkedőbb játékosaival! Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál és Csontváry Kosztka Tivadar mind nagypályáján játszottak és forradalmi jelentőségű meccseket nyertek.
Keresd meg az állandó kiállításban a kvízlapon felsorolt remekműveket, figyeld meg őket alaposan és válaszolj a kérdéseinkre!
A kvízdoboz a földszinti Információs pultban található.
A kvízt a 6-12 éves korosztálynak ajánljuk.

20.00 NYEREMÉNYJÁTÉK SORSOLÁSA

A kvízt helyesen kitöltők között kisorsolunk három darab válogatott szurkolói mezt.
Helyszín: főépület, I. emeleti kupolatér

BIG BEN TEAHÁZ

Jól esne egy hűsítő tea a nyári melegben? Klasszikus gyümölcsteára, akár valami különlegesebbre vágyik? Válogasson kedvére és élvezze az íz- és vizuális harmóniát!
Helyszín: Csontváry-forduló

MECCSNÉZŐ PONT

A 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság élő közvetítése:

  • 15:00-17:00 Grúzia – Csehország
  • 18:00-20:00 Törökország – Portugália
  • 21:00-23:00 Belgium – Románia

ÉJSZAKAI PANORÁMA – kötetlen kupolalátogatás a város legszebb látképével
Mesterművek panorámával? A város alighanem legszebb kilátásával várjuk a Múzeumok Éjszakáján is! Ritka lehetőség, hogy a naplementét a Magyar Nemzeti Galéria kupolájából tekinthesse meg, ám ezúttal garantált, ráadásul az év egyik leghosszabb és legszebb napján!
Kupolazárás: június 23, vasárnap, 00.15

 

Időszaki kiállítások

A Múzeumok Éjszakáján – állandó tárlataink mellett – időszaki kiállításaink is várják Önt:

A bábu megszólal. Anna Margit (1913–1991) életmű-kiállítása

Így történt. A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain

Sean Scully. Kibefordítva

 

BELÉPÉS: Múzeumok Éjszakája karszalaggal 16.00-tól, a főépület (Savoyai terasz) jegypénztára felől.

A múzeum nyitva tartása a kiállítóterek telítettsége esetén biztonsági okokból módosulhat. A programokon – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Az utolsó belépés várható ideje (karszalaggal rendelkezők számára is): éjfél. Javasoljuk, hogy látogatása tervezésekor látogasson el weboldalunkra (www.mng.hu) és FB-oldalunkra. A programváltozás jogát fenntartjuk!

Tovább olvasom

További programok:

Tárlatvezetések
Olasz nyelvű vezetés

Visita guidata in italiano

fiatalok és felnőttek   |   17 fő

Anna Margit különleges világa

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Tárlatvezetések
Séták a Galériában

Kriptától a kupoláig – Épületséta

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Tárlatvezetések
Séták a Galériában

Guided Tour | Selected masterpieces

17 persons