En

Baráti Kör | Restaurálási projekt

Keresztelő Szent János szobra Szlatvinból, 1500 körül, 112 x 40 x 20 cm, Régi Magyar Gyűjtemény

A restaurálás célja, hogy a Szépművészeti Múzeum állandó gyűjteményének kiemelt darabja, a gótikus szlatvini faszobor-együttes részét képező Keresztelő Szent János szobor méltó állapotba kerüljön a múzeum Régi Magyar Gyűjteményének újranyitására.

Gyűjteményünk legszebb alkotásai között három gótikus faszobrot tartunk számon, amelyek a hajdani Szepes vármegye egyik kis településének középkori eredetű, Szűz Mária tiszteletére szentelt templomából származnak. Az 1380 körüli évekre keltezhető, légiesen karcsú Madonna és a mintegy egy évszázaddal később faragott Szent Miklós püspök alakja. Keresztelő Szent János dúsan faragott köpenye alatt a mellkas és a jobb kar meztelen, a szőrcsuhát viselő gyönyörű figura méltánytalanul elhanyagolt állapotban van. Bal lábával könnyed mozdulattal előrelép, a testsúly a jobbon nyugszik, fejét kissé lehajtja, lefelé tekint. A gazdagon faragott haj és szakáll hatásosan irányítja a figyelmet a bűnbánat keresztségét a pusztában hirdető szent markáns, érzékenyen mintázott arcvonásaira, szuggesztív tekintetére.

A szobor eredetileg egy kisebb méretű szárnyasoltár szekrényében állhatott. Mesteréhez számos, ehhez a vidékhez köthető, falusi templomok mellékoltáraiból származó, hasonló kvalitású, méretű és funkciójú szobor köthető – köztük az ugyancsak múzeumunkban őrzött, Szent István és Szent László királyokat ábrázoló művek. A szobrász az 1500 körüli években kiemelkedő jelentőségű és művészi színvonalú alkotásokon dolgozott Besztercebányán, illetve a város környékén. Tagja lehetett annak a jelentős feladatokkal megbízott műhelynek, amelyik a zólyomszászfalvi Remete Szent Antal-templom főoltárának, valamint a Szent Ilona és Szent Egyed tiszteletére szentelt mellékoltárának szekrényszobrait és a besztercebányai plébániatemplom monumentális, kőből faragott Krisztus az Olajfák hegyén-csoportját készítette, továbbá az ottani, felirattal 1504-re keltezett, Szent Borbála-kápolna félalakos konzolfiguráit faragta.

Egyszeri, tetszőleges összegű támogatásával Ön is hozzájárulhat a szobor restaurálásához!

Az adományokat a CIB Bank 10700024-22720500-5120002 számlaszámra fogadjuk, 2019. június végéig.

Az adományt átutalással (Szépművészeti Nonprofit Kft., számlaszám: közlemény: “Baráti Kör restaurálási hozzájárulás”), vagy online programjelentkezési felületünkön, tudja befizetni.

 

LEGYEN A TÁMOGATÓNK! | baratikor@szepmuveszeti.hu.

Kiállításaink közül ajánljuk