En

Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál (1845–1920) művészete

Online jegyvásárlás

Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál (1845–1920) művészete

C épület - 2021. november 12. – 2022. február 20.

A magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású mesterének, a 19. századi magyar festészet egyik legjelentősebb alakjának, Szinyei Merse Pálnak az életművét mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria új kiállítása. A 2021. november 12-től látogatható, mintegy 120 művet felvonultató kiállítás kép és kultusz összefüggéseit vizsgálja Szinyei életművében. A párhuzamosan kibomló kultusz- és képtörténet a művész kultúrtörténeti helyéről és művészetének jelentőségéről alkot új összképet.

A kiállítás Szinyei fő műveit magyar és nemzetközi – elsősorban osztrák, német és francia – kontextusban, az egykorú rokon törekvések és tematikus összefüggések tükrében mutatja be. A tárlatra több mint 20 külföldi festmény – köztük Monet, Sisley, Corot, Courbet, Gainsborough remekművei – érkezett neves köz- és magángyűjteményekből. Nemcsak a Szinyei-életműből láthat a közönség gazdag, számos ritkán látható művet felvonultató válogatást, hanem Szinyei kultuszát is eddig példátlan részletességgel tekinti át a tárlat, olyan művészek alkotásain keresztül, mint Ferenczy Károly, Rippl-Rónai József, Bernáth Aurél vagy a kortársaink közül Konkoly Gyula, Tót Endre és Szabó Ábel.

A kiállítást eredetileg 2020-ban, a művész születésének 175. és halálának 100. évfordulója alkalmából tervezte megrendezni a Magyar Nemzeti Galéria. A világjárvány azonban felülírta a múzeum tervét, így a tárlat most, 2021 őszén valósulhat meg. Idén viszont több olyan alkotást is kiállítunk, amit tavaly még nem tudtunk volna bemutatni, s amit a múlt században is csak ritkán láthatott a közönség. Ilyen például Szinyei Merse Pál Vitorlás a Starnbergi-tavon (1867) című festménye, amely korábban a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből a második világháború viszontagságai során tűnt el, de a közelmúltban felbukkant, és egy magyar származású New York-i műgyűjtő ajándékaként visszakerülhetett a múzeum gyűjteményébe. Szinyei Fehér fa (1909) című, magántulajdonban lévő műve pedig több mint száz év után látható ismét kiállításon.

Szinyei Merse Pál a 19. századi magyar képzőművészet formabontó, úttörő alakja, a magyar festészet első nagy koloristája. A művész müncheni tanulmányai alatt Carl von Piloty legendás osztályában tanult és a korabeli müncheni művészeti élet legkiválóbb festőivel barátkozott. A munkásságának első szakaszában festett művei – Majális, Lilaruhás nő, Hóolvadás, Pacsirta, Léghajó – kulcsszerepet játszottak a modern magyar művészet megteremtésében.  Fő művei a legismertebb magyar festmények közé tartoznak, a magyar kulturális emlékezet fontos részét képezik már több mint egy évszázada. Festményei – a tökéletes kompozíció, a képek átütő ereje, üdesége, merész színhasználata és sajátos természetábrázolása – mindannyiunkra hatnak. Szinyei nagysága abban rejlik, hogy francia kortársaival, az impresszionistákkal egy időben, de tőlük teljesen függetlenül, önállóan fedezte fel a napfény formákat felbontó és színalakító szerepét. Ő volt az első magyar festő, aki következetesen, teljesen korszerű és újító módon valósította meg a modern eszményeket a magyar festészetben, amely először általa tudott lépést tartani a legkorszerűbb európai áramlatokkal.

Szinyei életútját egyrészt a 19. századi kortársak műveinek kontextusában, másrészt az élete végén kialakult kultuszából visszavezetve, a beérkezett művész pozíciójából visszatekintve ismerhetjük meg a tárlaton. Három évtizeddel a Magyar Nemzeti Galéria nagyszabású életmű-kiállítása után, ily módon még jól ismert művei is eddig nem látott válogatásban, sajátos tematikus egységeken keresztül, új fénytörésben jelennek meg. A hazai és külföldi kölcsönöknek köszönhetően olyan Szinyei-művek is bemutatásra kerülnek, melyek csak ritkán láthatók: Anya és gyermekei I., Tündérek tánca, Parkban, Önarckép bőrkabátban, Szinyei Merse Zsófi portréja.

A kiállítás központi alkotása a magyar festészet egyik legismertebb műve, a Majális. A kép nemcsak a művész kultuszában játszott főszerepet, hanem önmagában is ikonikus jelentőséggel bír. A műnek az egyetemes művészetben betöltött helyét különleges, erre a kiállításra készített kisfilm járja körül. A kiállítás másik érdekessége a színtannal foglalkozó egység, amely a színek és a színérzékelés tudományán keresztül segít értelmezni Szinyei színgazdag festményeit. Külön egységekben jelenik meg továbbá az a négy történeti kiállítás, mely Szinyei pályafutása és életműve alakulását döntő mértékben meghatározta. A tárlat a Szinyei 20. századi és kortárs kultuszát bemutató teremmel zárul, amelyben a festő és művei reflexiók, parafrázisok, átiratok formájában elevenednek meg.

 

A kiállítást magyar és angol nyelvű katalógus kíséri.

A kiállítás kurátorai: Hessky Orsolya, Krasznai Réka, Prágai Adrienn

 

A kiállítás kiemelt partnere a MKB Private Banking
Támogató: Mizo Coffee
Együttműködő partnerek: Air France és Porsche Hungaria

Kiemelt látnivalók, érdekességek

Wilhelm Leibl: Szinyei Merse Pál arcképe, 1869

Wilhelm Leibl Szinyei egyik legközelebbi müncheni művész barátja, a realista és naturalista festészet egyik legjelesebb német képviselője volt. Az itt látható portrét – mely az első a magyar művészről – 1869-ben festette. Szinyeit dendi-művészként ábrázolja: elegáns hanyagsággal, felöltőben, cilinderrel, kravátlival a nyakában, cigarettával a kezében. A képmás megfestése félbeszakadt, amikor a Münchenbe látogató Courbet ösztönzésére Leibl Párizsba utazott. Később a porosz–francia háború szakította el egymástól művészt és modelljét, így a lendületesen festett arckép befejezetlen maradt.

Szinyei Merse Pál: Pipacsos mező, 1896

Szinyei Merse Pált pipacsos képein a két talán legerősebb komplementer szín, a piros és a zöld párosának természetbeli megfigyelése és ábrázolása izgatta, akárcsak Claude Monet-t. Ez a festői probléma Szinyeit már a Majális megfestésekor is foglalkoztatta. A kép az erőteljes, vibráló színek hatására épít. Szinte érezni a napsütötte levegő remegésén keresztül a forró vidéki nyár atmoszféráját. Fiától, Szinyei Merse Félixtől tudjuk, hogy Szinyei legtöbb pipacsos képét „nagyon gyorsan, két-három ülésre festette meg, de azokkal úgyis mindig nagyon kellett sietni, mert a pipacs hamar elvirágzik és egy záporeső tönkreteszi”.

Szinyei Merse Pál: Majális, 1873

Szinyei Merse Pál Majálisa a magyar festészet egyik legbecsesebb és legismertebb alkotása. Értékét nemcsak művészi újszerűségének köszönheti, hanem témájának is. A pompás tavaszi tájban piknikező társaság képe derűs és boldogító érzéseket kelt minden nemzedék nézőiben. Éppen ez a hétköznapiság, ez az egyszerű, minden nosztalgiától mentes életöröm tette olyan modernné a képet. Szinyei bevallottan nem is akart mást ábrázolni, mint „egy szép tavaszi napot, melyet a városból kirándult víg társaság élvez”.

Szinyei Merse Pál: Anya és gyermekei I., 1869

Szinyei első jelentős képét még a müncheni akadémián festette. Az emberi alak és a táj egyenrangú megfestése szembement a szigorú akadémiai törvényekkel. Szintén szokatlan és modern volt a minden elbeszélhető elemet nélkülöző, a fotográfiához hasonlóan a mindennapokból egy pillanatot kiragadó képtárgy, valamint a triviálisnak tartott, korabeli divatos ruha festői felmagasztalása. „Annyira új volt s amellett annyira magától értetődő, hogy észre sem vették korszakos újságát” – írta róla Meller Simon művészettörténész.

Szinyei Merse Pál: Virágzó almafák, 1902

Több pipacsos képével egy időben Szinyei egy másik tipikusan impresszionista motívumot is megfestett: virágzó almafákat. Lázár Béla művészeti író így vélekedett a korosodó festőről: „a természet őt csak akkor érdekli, ha érzéseivel összeesik, tehát virágnyíláskor, napfényben. Ez a derű ragyogja be a virágzó almafáját, melyet szeszélyes elágazásában, isteni mámorában ábrázol…” A francia impresszionista művészeknek szintén kedvelt témája volt a gyümölcsfavirágzás, hiszen a tavasz szimbólumaként magukban hordozták az impressziót, a napsütéses-virágos tavaszi hangulatot.

Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál (1845–1920) művészete

2021. november 12. – 2022. február 20.

Online jegyvásárlás

Kiállításaink közül ajánljuk