En

MÚZEUM+

Online jegyvásárlás

MÚZEUM+

Éjszaka a múzeumban
Magyar Nemzeti Galéria
2022. február 16.

18:00 - 22:00:00

2022-ben a Magyar Nemzeti Galéria
MÚZEUM+ esti programjait az OTP Bank és az MVM támogatja.

 

2022-ben az első Múzeum+ programot február 16-án, szerda este rendezi a Magyar Nemzeti Galéria. A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria közös szervezésű, hosszított esti nyitvatartású nagy sikerű programsorozatán idén szerdánként ismerkedhetnek meg a jó hangulatú eseményeken a két intézmény állandó gyűjteményeivel és időszaki tárlataival. A Múzeum+ estek fókuszában ezúttal azok a társadalom egészét foglalkoztató gondolatok állnak, amelyek meghatározzák mindennapi életünket is. Talán sosem volt még olyan fontos, mint manapság, hogy tiszteljük egymást és a világot, amelyben élünk és tudatosítsuk magunkban, hogy a Földet nem szüleinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. A természeti környezetünk iránt tanúsított felelős magatartás, a fenntarthatóság igénye átszövi a hétköznapjainkat, és az innovatív megoldások keresése a múzeumok életében, illetve a művészeti folyamatokban ugyanúgy felmutathatók, mint az élet más területein.

A február 16-i est programjának középpontjában az innováció és az újjászületés gondolatköre áll: számos újszerű gondolkodású alkotót köszönhetünk a magyar művészetnek, ahogyan a műkincsek megóvásában is egyre korszerűbb restaurálási lehetőségek állnak múzeumunk rendelkezésére. A Múzeum+ programon időszaki kiállításunkhoz kapcsolódóan Szinyei Merse Pál modernségét ismerhetik meg a kurátori tárlatvezetések során, míg az állandó kiállításokban forradalmi művészcsoportokat mutatunk be. Az egész estés zenei aláfestést Antal Gábor csodálatos jazz-zongorajátéka adja, egy kreatív workshop keretében a hagyományos eszközöket mellőzve játékosan alkothatnak a mágnes erejével, de hallhatnak előadást a restaurálás szolgálatába állított technológiai fejlesztésekről és Szinyei műkereskedelemben elfoglalt helyéről is. A gasztronómiai fogások, finom borok és forró teák ezúttal is garantálják, hogy éhségre vagy szomjúságra hivatkozva nem kell idő előtt hazamenniük és egy felejthetetlen estet tölthetnek el a múzeumban. A programra siketeket és nagyothallókat is szeretettel várunk egy, a Delacroix-tól Vasarely-ig című kiállításban tartott jelnyelves tárlatvezetésre. Az esten az Idilltől a végzetig. 200 éve született Molnár József és A látható láthatatlan. Válogatás Hollán Sándor Szépművészeti Múzeumnak adományozott műveiből című időszaki kiállítások is megtekinthetők.

 

 

ZENE | Antal Gábor
Antal Gábor jazz-zongorista, zeneszerző, tanár 1984-ben született Pécsen. Hatévesen kezdett zongorázni. Első tanára édesapja, Antal József volt. Alapfokú zenei tanulmányait a Tamási Lajtha László Zeneiskolában végezte, majd a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában tanult tovább Forgó György növendékeként. Ezt követően felvételt nyert a Bartók Béla Szakközépiskolába, ahol Ábrahám Mariannál tanult. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott 2007-ben Hargitai Imre tanítványaként. Rév Lívia nemzetközi mesterkurzusain több alkalommal vett részt itthon és Franciaországban. Klasszikus zenei tanulmányaival párhuzamosan jazz-zongorát is tanult Binder Károly, Nagy János és Sárik Péter vezetésével. 2016-ban alakult saját együttese, az Antal Gábor Trió, mely nemcsak hazánk egyik kiemelkedő jazzformációja, de nemzetközi sikerekkel is büszkélkedhet.

ELŐADÁSOK

Az előadások várható időtartama 60 perc.

18.15 Technológiai fejlesztések a restaurálás szolgálatában
Előadók: Gőgös Ágota DLA, Horváth Mátyás, Kovács Krisztián

A restaurátor elsődleges feladata a műtárgyak állapotának védelme, a romlási folyamatok megállítása, a sérülések és a károsodások kijavítása annak érdekében, hogy a mű élvezhető maradhasson a jövendő generációk számára. A restaurátor szakembert a tanulmányai során megszerzett tudása képessé teszi arra, hogy a felszín mögé láthasson, olyan helyekről is információt gyűjthessen, amelyekhez más szakterület kutatói ritkán férhetnek hozzá. Ezek a megszerzett információk nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a helyreállítási folyamatok gondosan megtervezhetők legyenek. A technológia fejlődésével és felhasználásával nemcsak a műtárgyvizsgálati lehetőségek gyarapodnak, hanem a restaurátorok számára elérhető beavatkozások tárháza is bővül.

Az előadás három részre tagolódik.  Az első egység a festményrestaurálás folyamatába enged betekintést többek között Szinyei Merse Pál és Molnár József festményeinek bemutatásával. Ezután a restaurátori beavatkozások megtervezéséhez nélkülözhetetlen fotódiagnosztikai vizsgálatok részletes bemutatása következik. A prezentáció záró egysége a kortárs művek helyreállítási nehézségeire fókuszál, továbbá kitér a restaurátori területen alkalmazható innovációs fejlesztésekre is.

 

19.45 „Mindjárt el is adtam 700 forintért” – Szinyei Merse Pál művei a műkereskedelemben
Előadó: Martos Gábor művészeti írónak, a MúzeumCafé szerkesztőbizottságának tagjának előadása

Szinyei Merse Pál a magyar képzőművészet kultikus alakja: az alkotásairól készült nyomatok ott lógtak gyakorlatilag minden hazai iskola osztálytermeinek, folyosóinak a falain, vagy éppen a MÁV vasúti kocsijainak kupéiban. Martos Gábor a vetített képes előadáson a művész nemzetközi, illetve a hazai műkereskedelemben elfoglalt helyét vizsgálja meg (alaposan).

TÁRLATVEZETÉSEK

A tárlatvezetések várható időtartama 20-25 perc.

19.00, 20.00 és 21.00 Ki a természetbe! – A plein air megjelenése a magyar festészetben. Paál László és a nagybányai művésztelep – Balla Enikő művészettörténész tárlatvezetése
Helyszín: C épület, I. emelet, északi nyaktag

18.15, 19.30 és 20.45 Nyolcak, a 20. század elejének forradalmi művészcsoportja – Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése
Helyszín: C épület, II. emelet, Modern idők-kiállítás

18.15, 19.30 és 20.45 A képzőművészet megújítói a 19. században – Sepsey Zsófia művészettörténész tárlatvezetése
A 19.30-as tárlatvezetéshez siketek és nagyothallók is csatlakozhatnak jelnyelvi tolmácsunk segítségével.
Helyszín: D épület, I. emelet, 1800 utáni művészet-kiállítás

18.30,19.45 és 20.45 Szinyei, az első modern – Krasznai Réka kurátori tárlatvezetése a Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál (1845–1920) művészete című időszaki kiállításban
Helyszín: C épület, földszint, Szinyei-kiállítás

19.00 Virág-Eglesz Anna kalapkészítő tárlatvezetése a Kép és kultusz. Szinyei Merse Pál (1845–1920) művészete című időszaki kiállításban
Helyszín: C épület, földszint, Szinyei-kiállítás

19.15 A siker titka – Molnár József, a self-made man – Prágai Adrienn kurátori tárlatvezetése az Idilltől a végzetig. 200 éve született Molnár József című kiállításban
Helyszín: B épület, I. emelet, grafikai kabinet

Emelem kalapom!
Fotózkodjon a Szinyei-festményeken látható fejfedőkkel!

Szalmakalap vagy cilinder? Az est során Virág-Eglesz Anna kalapkészítő várja az érdeklődőket egy kellemes hangulatú kötetlen beszélgetésre, amelynek során megnézhetik és akár fel is próbálhatják a tárlaton látható festmények által inspirált gyönyörű kalapokat.

19.00 – 21.00 WORKSHOP | Festés mágnessel
Hogy mi?! Bizony, e havi workshopunkon hanyagoljuk a hagyományos eszközöket, és kizárólag a mágnesesség mágikus erejét kiaknázva merülünk el az absztrakt festészet világában. A játékos alkotás közben a szórakozás garantált lesz!

A workshopot vezeti: Hegedűs E. Alexandra múzeumpedagógus-képzőművész

TEAHÁZ | Big Ben Teaház
Megértjük, ha a zimankóban jólesne egy csésze meleg tea, így február 16-án a Big Ben Teaház biztosítja a forró italokat a művészetkedvelők számára Csontváry Kosztka Tivadar és Mednyánszky László csodálatos festményeinek társaságában! Egy klasszikus gyümölcsteára vagy különlegesebbre vágyik? Válogasson kedvére és élvezze az íz- és vizuális harmóniát!

BÜFÉ
A Múzeum+ esten garantáljuk, hogy nem kell éhségre vagy szomjúságra hivatkozva idő előtt hazamennie, ugyanis ezúttal is mennyei falatokkal és többek között Pátzay-borokkal is várjuk önöket! Üldögéljen varázslatos kupolaterünkben, s merüljön el a képzőművészeti és zenei varázslatban!

 

 

A kupola 21.30-ig látogatható.

 A programváltozás jogát fenntartjuk!

 

RÉSZVÉTELI INFORMÁCIÓK

A rendezvény érvényes Múzeum+ jeggyel, vagy bérlettel látogatható.

Az este folyamán helyszíni jegypénztárainkban is lehet belépőjegyet váltani az eseményre.

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények és a járványhelyzet miatt – csak korlátozott létszámban vehetnek részt. A maximális létszám 24 fő, regisztráció a helyszínen érkezési sorrendben a Csontváry-pihenőn. A regisztráció kezdete 18:00-tól a 19:30-ig tartó vezetésekre, 19:15-től a 19:45 utáni vezetésekre.

A Múzeum+ programon való részvételhez védettség igazolvány nem szükséges. Kérjük, figyeljék a kormányzati tájékoztatást, hogy az esetleges változásokról időben értesüljenek.

A szájat és orrot eltakaró maszk viselése kötelező a múzeum teljes területén (kivéve a kávézóban az asztalnál ülve). Kérjük szíves együttműködésüket!

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a Galéria saját felületein, kiadványaiban, illetve promóciós anyagain felhasználhat. A látogatók ennek kapcsán semmilyen követeléssel nem élhetnek a Galériával, a felvétel készítőivel, illetve jogos felhasználójával szemben.

HELYSZÍN: Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

Jegyárak:

TELJES ÁRÚ: 3800 Ft

KEDVEZMÉNYES*: 1900 Ft (Azon látogatóink számára, akik normál nyitvatartás alatt bármely mértékű kedvezményes jegyre jogosultak.)

Múzeum+ ideje alatt nem érvényesek a rendes nyitva tartási idő alatti kedvezmények. Díjtalan belépő nem igényelhető – kivéve a Baráti kör Mecénás tagokat, akik 2022-ben  is ingyenesen vehetnek részt a Múzeum+ eseményeken. Regisztráció
Pártoló tagok kedvezményesen vehetnek részt az eseményen.

*Kedvezményes jegy váltására jogosultak, akik:
– az időszaki kiállításainkat díjtalan belépővel látogatják;
– 26 évnél fiatalabbak vagy 62 évnél idősebbek, és egy EGT tagállam állampolgárai.

 

A Múzeum+ eseményre jegyet vásárló látogatóink parkolási lehetőséget válthatnak a Várgarázs területén. A parkolás részleteiről és az igénybevétel módjáról az info@mng.hu e-mail címre történő regisztrálást követően tudunk tájékoztatást adni legkésőbb az esemény napján 14 óráig.

Tovább olvasom

További programok:

Esti online tárlatvezetések és előadások
Előre meghirdetett vezetések
Séták a Galériában
Komolyzenei koncertek
Séták a Galériában

További fontos tudnivalók

Kérjük, hogy az esetleges lemondást legkésőbb a látogatás előtti hétköznap 16 óráig jelezzék e-mailben az alábbi elérhetőségeken.

Hogyan jelezhetem, hogy sajnos mégsem jó a választott időpont?
Kérjük, hogy időben értesítsék a Múzeumpedagógiai Osztályt az esetleges változásokról a muzeumpedagogia@mng.hu e-mail-címen vagy a +36-20-439-7408-as telefonszámon.

A MÁV-START Zrt. díjmentes utazást biztosít a Magyar Nemzeti Galériába látogató magyarországi diákcsoport és kísérőik számára. A díjmentes utazás hétfőtől szombatig vehető igénybe. Visszautazásra a menetjegy csak akkor jogosít, ha a látogatáskor a menetjegyet a Magyar Nemzeti Galéria bélyegzőjével hitelesíti. A „Bejelentés csoportos utazás elszámolásához” nevű nyomtatványhoz az iskola a meghatározott napra érvényes fogadónyilatkozat másolatát is köteles csatolni.

A fogadónyilatkozat innen letölthető. A kitöltött nyilatkozatokat e-mailben várjuk a muzeumpedagogia@mng.hu címen és lepecsételve visszaküldjük.

A csoport késése esetén kérjük, hogy ezt telefonon mielőbb jelezzék az információs pult számára a (+36 1) 469 7788 telefonszámon. Amennyiben a csoport 30 percnél többet késik, a tárlatvezetést vagy a foglalkozást nem áll módunkban megtartani. Egy későbbi időpontban – újabb egyeztetés után – lehetőség van a pótlásra.

Hogyan juthatunk el a Galériába?
Az aktuális közlekedési információkért kérjük tekintse át a látogatói információkat.

Mire kell figyelnem a látogatás napján?
Javasoljuk, hogy a lefoglalt időpont előtt 15 perccel előbb érkezzen meg a csoport. Tárlatvezetőjük a megbeszélt időpont előtt 5 perccel fogja várni Önöket az információs pultnál. A földszinten történő várakozás alatt ügyeljenek arra, hogy a csoport ne zavarja a többi látogatót a jegyvásárlásban, illetve mozgásban.

Hogyan vehetem meg a belépő és a tárlatvezetés/foglalkozás jegyeit?
A múzeumi belépőjegyeket és a tárlatvezetés vagy foglalkozás díját a múzeum jegypénztárában készpénzzel vagy bankkártyás fizetéssel rendezhetik.

Hátizsákot be lehet vinni a múzeumba?
A kabátokat, csomagokat, hátizsákot és minden 30 × 25 × 15 cm-nél nagyobb táskát a ruhatárban kell elhelyezni. Erre a jegyvásárlást követően van lehetőség. Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a kis méretű hátitáskákat csak elől viselve vagy kézben lehet a kiállítótérbe vinni.

Vannak olyan fontos szabályok, amelyeket hangsúlyoznom kell a csoportomnak?
Kérjük, hívják fel a tanulók figyelmét arra, hogy legfeljebb 30 centiméterre közelíthetik meg a műtárgyakat! Étel és ital fogyasztása nem engedélyezett a kiállítóterekben. Csak ceruzát és filctollat lehet használni – zsírkréta, golyóstoll, töltőtoll, pasztellkréta használata nem megengedett. Kérjük, hogy a mobiltelefonokat halkítsák le. Fényképeket az állandó gyűjteményben vaku és állvány nélkül készíthetnek. Időszaki kiállítások esetén a fotózás szabályaival kapcsolatban érdeklődjenek a munkatársainknál.

Hogyan rendelhetek tárlatvezetést és foglalkozást?
Időpont foglalási igényét tárlatvezetéseinkre, foglalkozásainkra és egyéb szolgáltatásainkra a regisztrációs űrlap kitöltésével jelezheti felénk. Amennyiben az űrlap kitöltése folyamán további kérdései merülnének fel, vagy a rendelkezésre álló opciók között nem találna optimálisat, úgy azt az űrlapon a kitöltés végén jelezheti. Munkatársaink ezután két munkanapon belül értesítik foglalásának rögzítéséről.

A bejelentkezés csak az e-mailen küldött visszaigazolással együtt érvényes. A visszaigazolásban szerepel a csoport és a látogatás minden rögzített adata, a díjjal együtt. Csak a honlapon szereplő és e-mailben visszaigazolt árak és adatok mérvadók, szóbeli tájékoztatásra való hivatkozást nem tudunk elfogadni.

További kérdés esetén keressenek minket a muzeumpedagogia@mng.hu e-mail címen, vagy a + 36 20 439 7408 telefonszámon.

Milyen időpontokban igényelhetőek múzeumpedagógiai foglalkozások?
Iskolai csoportok számára tárlatvezetéseket és foglalkozásokat kizárólag előre egyeztetett időpontban, hétfőtől péntekig, 10.00 és 16.00 között tartunk.

Amennyiben már megrendeltem egy foglalkozást vagy tárlatvezetést, kell-e külön regisztrálnom?
Tárlatvezetések és foglalkozások megrendelése esetén nem kell külön regisztrálni.

Mikor kell előzetesen bejelentkezni?
Minden 10 fő feletti, szervezetten érkező csoportnak előzetesen be kell jelentkeznie. Hétköznap legkésőbb a látogatás előtti napon 16 óráig, hétvégi látogatás esetén péntek 12 óráig, online regisztrációval. A bejelentkezés csak a fogadást visszaigazoló e-maillel együtt érvényes. Amennyiben múzeumpedagógiai foglalkozást szeretne igényelni, kérjük, a Múzeumpedagógiai Osztállyal 10 nappal a választott időpont előtt vegye fel a kapcsolatot!

Miben tér el a 60 perces és a 120 perces foglalkozás?
A 60 perces programok során csak a kiállítóterekben zajlik a foglalkozás. A 120 percesek programok műhelymunkával, alkotással egészülnek ki a foglalkoztatóteremben.

Pedagógusként mikor tarthatok órát a múzeumban?
Iskolai csoporttal érkező pedagógusok abban az esetben tarthatnak múzeumi tanórát a Magyar Nemzeti Galéria állandó gyűjteményeiben, ha a látogatás előtt egyeztetnek a Múzeumpedagógiai Osztállyal. Az időszakos kiállításokon a pedagógusok nem tarthatnak csoportfoglalkozást.