En

Az örök tavasz Auguste Rodin

Alkotó:

Auguste Rodin Párizs, 1840 – Meudon, 1917

Készült: modell: 1884; márványfaragás: 1901
Technika: carrarai márvány
Méret: 75 × 81 × 44 cm
Tárgy típusa: szobor
Leltári szám: 3394.U
Gyűjtemény: 1800 utáni gyűjtemény

Auguste Rodin, a modern szobrászat legnagyobb hatású mestere 1880-ban kapott állami megbízást a tervezett új múzeum, a Musée des Arts Décoratifs főbejárati kapuzatának elkészítésére. Úgy döntött, a kapuszárnyak bronz domborművein Dante műve, a Pokol egyes jeleneteit formálja meg. A Pokol kapuja nagy vajúdásokkal formálódott, de a grandiózus terv soha nem valósult meg. A vázlatok viszont számtalan ötlettel szolgáltak más szobroknak, köztük legismertebb alkotásainak az elkészítéséhez.
Egy ilyen kis részlet újragondolásából született Az örök tavasz is, a nyers márványtömbből lassan kibomló s két ember alakját magára öltő, simára csiszolt formák megelevenedett metamorfózisa. Rodin univerzumának középpontjában a nő áll, az inspiráló lélek, mindennek a forrása és végzete. Témáiban gyakran előtör a szenvedélyes vágy, a szexuális féktelenség, de mindenekelőtt az emberi test szépsége foglalkoztatja.
Az 1900-as párizsi világkiállításon az ünnepelt mester külön pavilonban mutatta be a munkáit. A közönség itt láthatta először A Pokol kapuja gipsz elemeit, valamint az egyes témákból kiinduló, önálló műként megvalósuló szobrokat. Az éppen épülő Szépművészeti Múzeum szakmai vezetőjére, Térey Gáborra mély benyomást tett a kiállítás, és személyesen felkereste a művészt, hogy a múzeum számára megrendelje alkotásait. E megbízás nyomán készült el Az örök tavasz új márványpéldánya, azonfelül pedig Budapest további négy bronz- és gipszszobrot is vásárolt a mestertől.

Tóth Ferenc

Kiállításaink közül ajánljuk