En
Vissza a találatokhoz

Az örök tavasz Auguste Rodin

Alkotó

Auguste Rodin Párizs, 1840 – Meudon, 1917

Alkotói korszak
Iskola
Kultúra francia
Készítés ideje modell: 1884; márványfaragás: 1901
Tárgytípus szobor
Anyag, technika carrarai márvány
Méret

75 × 81 × 44 cm

Leltári szám 3394.U
Gyűjtemény 1800 utáni gyűjtemény
Kiállítva Magyar Nemzeti Galéria D épület, Első emelet, Delacroix-tól Vasarely-ig – Válogatás a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményéből, Barokk kiállítóterem

Auguste Rodin, a modern szobrászat legnagyobb hatású mestere 1880-ban kapott állami megbízást a tervezett új múzeum, a Musée des Arts Décoratifs főbejárati kapuzatának elkészítésére. Úgy döntött, a kapuszárnyak bronz domborművein Dante műve, a Pokol egyes jeleneteit formálja meg. A Pokol kapuja nagy vajúdásokkal formálódott, de a grandiózus terv soha nem valósult meg. A vázlatok viszont számtalan ötlettel szolgáltak más szobroknak, köztük legismertebb alkotásainak az elkészítéséhez.
Egy ilyen kis részlet újragondolásából született Az örök tavasz is, a nyers márványtömbből lassan kibomló s két ember alakját magára öltő, simára csiszolt formák megelevenedett metamorfózisa. Rodin univerzumának középpontjában a nő áll, az inspiráló lélek, mindennek a forrása és végzete. Témáiban gyakran előtör a szenvedélyes vágy, a szexuális féktelenség, de mindenekelőtt az emberi test szépsége foglalkoztatja.
Az 1900-as párizsi világkiállításon az ünnepelt mester külön pavilonban mutatta be a munkáit. A közönség itt láthatta először A Pokol kapuja gipsz elemeit, valamint az egyes témákból kiinduló, önálló műként megvalósuló szobrokat. Az éppen épülő Szépművészeti Múzeum szakmai vezetőjére, Térey Gáborra mély benyomást tett a kiállítás, és személyesen felkereste a művészt, hogy a múzeum számára megrendelje alkotásait. E megbízás nyomán készült el Az örök tavasz új márványpéldánya, azonfelül pedig Budapest további négy bronz- és gipszszobrot is vásárolt a mestertől.

Tóth Ferenc

Bibliográfia

Tóth, Ferenc, Donátorok és képtárépítők. A Szépművészeti Múzeum Modern Külföldi Gyűjteményének kialakulása, Szépművészeti Múzeum, Budapest, 2012, 112-113. o.

Múzeumi Kalauz: Magyar Nemzeti Galéria, A Magyar Nemzeti Galéria kiadványai, Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, 2018, 252. o.

A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Kiállításaink közül ajánljuk