En

Múzeum+

Online jegyvásárlás

Múzeum+

2022. április 20.

18:00 - 22:00

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

2022-ben a Magyar Nemzeti Galéria
MÚZEUM+ esti programjait az OTP Bank és az MVM támogatja

 

A MÚZEUM+ programsorozat következő helyszíne április 20-án, szerdán este a Magyar Nemzeti Galéria. A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria közös szervezésű, hosszított nyitvatartású esti eseményeinek fókuszában idén azok a társadalom egészét foglalkoztató gondolatok állnak, amelyek meghatározzák mindennapi életünket. Talán sosem volt még olyan fontos, mint manapság, hogy tiszteljük egymást és a világot, amelyben élünk és tudatosítsuk magunkban, hogy a Földet nem szüleinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. A természeti környezetünk iránt tanúsított felelős magatartás, a fenntarthatóság igénye átszövi hétköznapjainkat, és az innovatív megoldások keresése a múzeumok életében, illetve a művészeti folyamatokban ugyanúgy felmutathatók, mint az élet más területein.

Az április 20-i program középpontjában az életstílus és az életmód kérdésköre áll: a frissen nyíló Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) című időszaki kiállításra reflektálva körbejárjuk, hogy a művészeti élet hogyan reagált az első világháború okozta társadalmi traumákra, s ezzel együtt a mindennapi lét radikális változásaira. A tárlat fókuszában álló plakátművészetben felfedezhetjük a 20. század eleji modern avantgárd mozgalmak jegyeit, de az elegancia csillogását, az egzotikum varázsát, a sebesség mámorát, vagy épp az alvilág borzongató romantikáját is. Az első világháború következtében megváltoztak a nemi szerepek, és az aktívabb életmód miatt a divat szintén átalakult. Az egészségkultusz, az élet édes élvezete, a szórakoztatás és szórakozás egyaránt nagy mértékben meghatározták az emberek mindennapjait. Ez volt a mozi és a mulatók aranykora, és a nagyvilágra való nyitottság a lakberendezési szokásokban is teret hódított, ugyanakkor a turizmus is önálló iparággá fejlődött az 1920-as években. Ezeket a témákat körbejárva hallhatnak előadást és kerekasztal-beszélgetést az első globális stílusról, illetve tárlatvezetéseket a különböző korszakok mindennapjairól, de részt vehetnek egy kreatív workshopon is, ahol a résztvevők megtervezhetik saját plakátjukat. A programon az idén több szakaszban megújuló Lépésváltás-kiállításban hallhatnak kurátori tárlatvezetést az első átalakulásról: az első ütemben az 1945 utáni magyar művészet három kiemelkedő alkotója, Keserü Ilona, Maurer Dóra és Kemény György műveit mutatjuk be. A kellemes élő zene, illetve a finom falatok és borok ugyancsak elmaradhatatlanok ezúttal is.

 

 

18.30 ELŐADÁS | Jazz és Buddha. Az art deco művészete – Bellák Gábor művészettörténész előadása
Az 1920-as évekre az art deco művészet nagy korszakaként tekintünk. Az art deco a divat művészete és egyben a művészet divatja. Az első olyan globális stílus, ami egyszerre hat a filmre, színházra, zenére, építészetre, képzőművészetre és az iparművészetre is. Az art deco az a stílus, ahol az avantgárd utópiákból használati tárgy lesz. Hanglemez és rádió. Az art deco a gép és az ember barátsága, Kelet és Nyugat minden korábbinál eklektikusabb találkozása. Az art deco annak az egyszerre mohó és kifinomult életélvezetnek a művészete, ami egy világháborúból született, a nagy világválság idején tetőzött, s egy másik világháborúval ért véget. Az art deco az a világ, ahol Amerika zenéje és a Kelet istenei találkoznak egymással. Jazz és Buddha.
Helyszín: C épület, I. emelet, 19. századi állandó kiállítás, Szalonfal

Az előadás várható időtartama 55–60 perc.

 20.00 ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ-BESZÉLGETÉS | Művészpályák az “édes élet” mögött
A beszélgetés résztvevői: Katona Anikó, az Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) kiállítás kurátora, Bakos Katalin művészettörténész, Horányi Éva művészettörténész és Gréczi Emőke főszerkesztő
A tárlaton több mint 130 plakát, valamint számtalan plakátterv szerepel a kor legfontosabb tervezőitől, akik között olyan nagy nevekkel találkozunk, mint Berény Róbert, Bottlik József, Irsai István, Kozma Lajos, Lukáts Kató, Mallász Gitta, Réz Diamant Tibor és még sokan. Az izgalmas kerekasztal-beszélgetés fókuszában ők állnak.
Helyszín: C épület, I. emelet, 19. századi állandó kiállítás, Szalonfal

A beszélgetés várható időtartama 45 perc.

 

TÁRLATVEZETÉSEK
18.15 A nagyváros művészete: az art deco plakát – Katona Anikó művészettörténész kurátori tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, földszint, az Art deco Budapest-kiállítás bejárata

19.15 Görlök, garçonne-ok, dzsigolók: új férfi- és nőtípusok a húszas évek művészetében – Mészáros Zsolt irodalom- és művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, földszint, az Art deco Budapest-kiállítás bejárata

19.30 A megújulás lehetőségei: új szerzemények a Lépésváltás-kiállításban és a Jelenkori Gyűjteményben – Petrányi Zsolt művészettörténész kurátori tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, III. emelet, a Lépésváltás-kiállítás bejárata

A tárlatvezetések várható időtartama 45–50 perc.

18.15 | 19.15 | 20.30 A harmónia keresése: munka, élet és művészet a századfordulón – Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, II. emelet, a Modern idők-kiállítás bejárata

A 19.15-kor kezdődő tárlatvezetéshez siket és nagyothalló érdeklődők is csatlakozhatnak jelnyelvi tolmácsunk segítségével.

18.30 | 19.45 | 20.30 Középkori hétköznapok – Sepsey Zsófia művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: D épület, I. emelet, a Késő gótikus szárnyasoltárok-kiállítás bejárata

18.45 | 19.45 | 21.00 Bűnös élvezetek – a századforduló művészete – Balla Enikő művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, II. emelet, a Modern idők-kiállítás bejárata

18.45 | 19.30 | 20.45 Szegények és gazdagok a képzőművészet tükrében – Molnár Brigitta Blanka művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, I. emelet, történelmi nyaktag

A tárlatvezetések várható időtartama 20–25 perc.

 

19.00–21.00 WORKSHOP | Plakátkészítés papírmetszet technikával
Engedje, hogy legújabb időszaki kiállításunk megihlesse, majd csatlakozzon kreatív workshopunkhoz, ahol megismerkedhet a kollázskészítés kreatív technikájával és elkészítheti saját art deco plakátját!
A workshopot vezeti: Hegedűs Evelin Alexandra képzőművész
Helyszín: D épület, II. emelet, déli nyaktag

ZENE | Gerlóczy Zsigmond és Kelemen Hanna
Gerlóczy Zsigmond 26 éves zongorista, zeneszerző. Kivételes improvizációs és kompozíciós készségét már kisgyermekkorában felismerték, első teljességgel rögtönzött szólóestjét 9 évesen adta. A zene számos dialektikájában jártas; improvizációiban ezeket ötvözi, új zenei világokat teremtve. Kelemen Hanna zenei útját zongoristaként kezdte, zenész családjából eredendően a komolyzene világába született. Gyermekkori vágyait megélve újabban énekesnőként próbálgatja magát a könnyűzene különböző ágain.
Hanna és Zsigmond mindössze pár hónapja játszanak együtt, mégis, zeneiségük eredő hasonlósága miatt, közös játékuk egyedülálló a magyar zenei világban.

TEAHÁZ | Big Ben Teaház
A finom teákat április 20-án is a Big Ben Teaház biztosítja a művészetkedvelők számára.  Egy klasszikus gyümölcsteára vagy különlegesebbre vágyik? Válogasson kedvére és élvezze az íz- és vizuális harmóniát Csontváry Kosztka Tivadar és Mednyánszky László csodálatos festményeinek társaságában!

BÜFÉ | Finom falatok és borok a Fine Service jóvoltából
A MÚZEUM+ esten garantáljuk, hogy nem kell éhségre vagy szomjúságra hivatkozva idő előtt hazamennie, ugyanis ezúttal is mennyei falatokkal és többek között Pátzay-borokkal várjuk önöket. Üldögéljen varázslatos kupolaterünkben, és merüljön el a képzőművészeti és zenei varázslatban!

 

A kupola 21.30-ig látogatható.

 A programváltozás jogát fenntartjuk!

 

RÉSZVÉTELI INFORMÁCIÓK

A rendezvény érvényes Múzeum+ jeggyel látogatható.

Az eseményre helyszíni jegypénztárainkban is lehet belépőjegyet váltani.

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a Galéria saját felületein, kiadványaiban, illetve promóciós anyagain felhasználhat. A látogatók ennek kapcsán semmilyen követeléssel nem élhetnek a Galériával, a felvétel készítőivel, illetve jogos felhasználójával szemben.

HELYSZÍN: Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

Jegyárak:

TELJES ÁRÚ: 3800 Ft

KEDVEZMÉNYES*: 1900 Ft (Azon látogatóink számára, akik normál nyitvatartás alatt bármely mértékű kedvezményes jegyre jogosultak.)

Múzeum+ ideje alatt nem érvényesek a rendes nyitva tartási idő alatti kedvezmények. Díjtalan belépő nem igényelhető – kivéve a Baráti kör Mecénás tagokat, akik 2022-ben  is ingyenesen vehetnek részt a Múzeum+ eseményeken.
Pártoló tagok kedvezményesen vehetnek részt az eseményen.

*Kedvezményes jegy váltására jogosultak, akik:
– 26 évnél fiatalabbak vagy 62 évnél idősebbek vagy akik egyéb kedvezményben részesülnek (és egy EGT tagállam  állampolgárai),
– Pártoló Baráti Kör tagok

A Múzeum+ eseményre jegyet vásárló látogatóink parkolási lehetőséget válthatnak a Várgarázs területén. A parkolás részleteiről és az igénybevétel módjáról az info@mng.hu e-mail címre történő regisztrálást követően tudunk tájékoztatást adni legkésőbb az esemény napján 14 óráig.

További programok:

Séták a Galériában

Monet, Gauguin, Pissarro a Nemzeti Galériában

Helyszín: D épület, I. emelet

Séták a Galériában - Tárlatvezetés az újrarendezett 1800 utáni nemzetközi kiállításban

Merüljünk el ennek a páratlan korszaknak a hangulatában, az elegancia, a luxus és a szépségápolás világában.

Tetszettek a Pagony Kiadó Képtelen képrablás című mesekönyv képei?

Dancing 1925 – Magyar művészek a párizsi éjszakában

Helyszín: C épület, földszint

We are offering a guided tour for our English-speaking guests in the exhibition From Delacroix to Vasarely – Collection of International Art after 1800.