En

Borszerda | CSONTVÁRY – GULÁCSY

Online jegyvásárlás

Borszerda | CSONTVÁRY – GULÁCSY

Magyar Nemzeti Galéria
2022. július 06.

18:00 - 22:00:00

Ha szerda, akkor Borszerda a Magyar Nemzeti Galériában – 2022-ben immár tizenegyedik alkalommal!

A Magyar Nemzeti Galéria egyik legnépszerűbb programsorozata idén is várja a képzőművészet és a bor iránt érdeklődő látogatókat. A rendezvény ismét színes programot kínál júliusban: szerda esténként különleges kiállítások, izgalmas tárlatvezetések és előadások, élő zene és borkóstoló várja a művészet rajongóit. Az idei Borszerdák témája a legnagyobb művészeink köré szerveződik: Csontváry és Gulácsy, Szinyei és Ferenczy, Munkácsy és Mednyánszky, illetve Courbet, Monet és Renoir áll a programok középpontjában.

A Borszerdák meghívott borászatainak képviselőit szakmai beszélgetéseken ismerhetik meg. Az idei eseményeken is a bor szerelmesei, a BorPortré csapat tagjai, Kocsis-M. Brigitta, Rácz Laura Rebecca és Nádasi Eszter beszélgetnek a Barta Pince, a Pannonhalmi Főapátsági Pincészet, a Laposa Pincészet és az Androsics Birtok képviselőivel.

Idén nyáron több különleges kiállítást láthat a Borszerdák közönsége: a júliusi esteken megtekinthetik az Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938), a Dancing 1925 – Magyar művészek a párizsi éjszakában, illetve Az Eszmény felé. Belga szimbolista szobrászat a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből című tárlatokat. Az esteken az előadások az Art deco Budapest kiállítás köré szerveződnek.

Szeptember utolsó két szerdáján, 21-én és 28-án is lesz egy-egy esemény, melyeknek középpontjában Maurer Dóra, Fehér László és Hantai Simon, illetve Vaszary János és Rippl-Rónai József alkotásai állnak. Az őszi eseményeken az Etyeki Kúria és a Sauska Borászat mennyei boraival készülünk, az utolsó esten pedig megtekinthető lesz az újonnan nyíló Vaszary: Az ismeretlen ismerős című tárlat is.

Ne hagyják ki idén sem a Borszerdákat, és élvezzék a csodálatos panorámát a Nemzeti Galéria teraszáról egy-két finom pohár bor társaságában!

 

BOR | Somszög Pincészet, Tokaj Történelmi Borvidék
Friss energiák történelmi dűlőkön. Gyönyörű szőlősorok Tállya határában, ötszáz évnyi hagyomány és borkultúra a palackokban. A Somszög birtok tulajdonosa, Barta Péter szenvedéllyel dolgozik a tállyai borok népszerűsítésén a Hegyalját meghatározó és világsikerre vivő értékek mentén. A Tállya Wines közösség egyik alapítója, akik friss energiákat, programokat, fesztiváléletet hoznak a nagy múltú településre. Szőlőterületei a Somszög- és a Patócs-dűlőkben fekszenek, a birtok névadója Tállya egyik első osztályú történelmi dűlője, délnyugati kitettséggel, erősen riolitos talajjal. Hozzák is a Somszög-borok a környék nagyra becsült mineralitását – gyümölcsösséggel, finom, izgalmas fűszerességgel párosítva.

19.00 ELŐADÁS
Szórakozás és estélyi divat a húszas években | Szatmári Judit Anna divattörténész előadása
Az első világháború után új nőideál született: a garçonne, a fiús lány, aki önállóan élt, dolgozott, esténként pedig szórakozni járt. A korábbinál felszabadultabb életmódhoz új gardrób kellett, a ruhák a korábbinál jóval nagyobb mozgásszabadságot adtak viselőjüknek. A charleston, foxtrott, quick step közben megcsillanó estélyi ruhák még jobban kiemelték a mozgást, így közvetítették azt a felszabadultságot, életélvezetet, ami a korszakot jellemezte, és ami megannyi art deco műalkotáson – tárgyakon, plakátokon, grafikákon, bútorokon – megfigyelhető. A divat fővárosa Párizs volt, az innen szezononként terjesztett divatot átvették a budapesti szalonok, közvetítették a pesti divatlapok. Az elegáns szalonban varratott ruhák mellett azonban megjelent és elterjedt a konfekció is, ami jól mutatja az ipar és a technika rohamos fejlődését, ami szintén meghatározta a két világháború közti modern életet.
Az előadás várható időtartama: 50-60 perc

TÁRLATVEZETÉSEK

PROGRAMVÁLTOZÁS! 18.30 Vásárol, sportol, dolgozik, fellép? Új nőkép az art deco plakátokon | Winkler Nóra és Topor Tünde tárlatvezetése –
A tárlatvezetés betegség miatt elmarad. A programváltozás miatt, szíves megértésüket kérjük.

18.30 Háttértörténetek | Kurátori tárlatvezetés Katona Anikó művészettörténésszel
Találkozási pont: C épület, földszint, Art deco Budapest kiállítás
A tárlatvezetés várható időtartama: 50-60 perc

18.00 | 20.30 | 21.15 Itáliai utazás | Balla Enikő művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, I. emelet, 19. századi állandó kiállítás

18.30 | 19.30 | 20.30 Elképzelt tájakon – gótikus hátterek | Molnár Brigitta Blanka művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, földszint, Információs pult

18.30 | 20.00 Magányos festőzsenik – úttörő magyar művészek a 19. században | Krasznai Réka művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, I. emelet, 19. századi állandó kiállítás

18.45 | 20.00 | 21.00 A képzelet vidékei – kertek és tájak a századforduló művészetében | Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, II. emelet, Modern idők kiállítás
A tárlatvezetések várható időtartama: 25-30 perc

ZENE | Oláh Krisztián és Oláh Kálmán
Oláh Krisztián zongorista-zeneszerző fiatal kora ellenére a hazai jazzélet egyik legmeghatározóbb egyénisége. A kortárs jazz improvizatív sodrása mellett zenéjének fontos részét képezik a klasszikus zenei elemek is, fő zenei motivációja e két zenei világ minél szervesebb szintézise. Mindössze 20 évesen a 2015-ös Montreux Jazz Fesztivál 3. helyezettje lett, ugyanebben az évben Junior Prima díjat, Creative Art díjat és Gramofon Magyar Jazz díjat kapott. 2016-ban és 2017-ben is több szakmai elismerést vehetett át, majd 2018 decemberében – első magyar zenészként – meghívást kapott a rangos amerikai Thelonious Monk Institute nemzetközi jazzversenyére, ahol a világ 14 kiválasztott jazz-zongoristája között mérette meg magát.
Öccse, ifj. Oláh Kálmán szaxofonos a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén szerzett mesterdiplomát. Zenekarával, az Oláh Kálmán Jr. Quintettel több neves hazai fesztiválon és helyszínen játszott már. Mindketten aktívan komponálnak, így duójuk fontos részét képezik a saját szerzemények és természetesen az improvizációk is, amelyekben felszabadultan, műfaji határok nélkül tudnak együtt lélegezni.

20.15–20.45 BESZÉLGETÉS | A bor – és ami mögötte van…
A BorPortré képviselője, Kocsis-M. Brigitta vendégei között szerepelnek a tudományos, az üzleti és az innovációs szféra kiemelkedő szakemberei, akikkel kötetlen hangnemben beszélget hétről hétre egy-egy pohár magyar bor mellett. 2020 márciusa, vagyis a pandémia kezdete óta a műsor mérlege közel 150 beszélgetés, több mint 80 támogató borászat és csaknem 40 szakmai partner, valamint egy 6 fős alkotói csapat, akik az interjúk mellett teljes online jelenlétet biztosítanak, legyen szó bor tematikájú ismeretterjesztő cikkekről vagy a közösségi média felületein való aktivitásról. A műsort 2020-ban a Magyar Művészeti Akadémia támogatta, 2022-től podcast formátumban a PodPad oldalán hallgatható.
A Somszög Pincészet képviselőjével július 6-án Kocsis-M. Brigitta beszélget.

https://borportre.hu/
https://www.facebook.com/borportre
https://www.instagram.com/borportre/
https://kocsismbrigitta.hu/
https://www.facebook.com/kocsismbrigitta

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a Galéria saját felületein, kiadványaiban, illetve promóciós anyagain felhasználhat. A látogatók ennek kapcsán semmilyen követeléssel nem élhetnek a Galériával, a felvétel készítőivel, illetve jogos felhasználójával szemben.

HELYSZÍN: Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

MEGKÖZELÍTÉS

A kupola 21.30-ig látogatható.

Jegyárak:

TELJES ÁRÚ: 4400 Ft
KEDVEZMÉNYES*: 3400 Ft
(*Azon látogatóink számára, akik normál nyitva tartás alatt legalább 50% mértékű kedvezményes jegyre jogosultak.)

Borszerda ideje alatt nem érvényesek a rendes nyitva tartási idő alatti kedvezmények. Díjtalan belépő nem igényelhető – kivéve a Baráti kör Mecénás tagokat, akik 2022-ben is ingyenesen vehetnek részt a Borszerda eseményeken. További információ
Pártoló tagok kedvezményesen vehetnek részt az eseményen.

*Kedvezményes jegy váltására jogosultak, akik:
– az időszaki kiállításainkat díjtalan belépővel látogatják;
– 26 évnél fiatalabbak vagy 62 évnél idősebbek vagy akik egyéb kedvezményben részesülnek (és egy EGT tagállam állampolgárai),
– Pártoló Baráti Kör tagok

Főtámogatók: MVM és OTP Bank

Együttműködő partner: BorPortré

Tovább olvasom

További programok:

Tárlatvezetések
Tárlatvezetések
Tárlatvezetések

További fontos tudnivalók

Kérjük, hogy az esetleges lemondást legkésőbb a látogatás előtti hétköznap 16 óráig jelezzék e-mailben az alábbi elérhetőségeken.

Hogyan jelezhetem, hogy sajnos mégsem jó a választott időpont?
Kérjük, hogy időben értesítsék a Múzeumpedagógiai Osztályt az esetleges változásokról a muzeumpedagogia@mng.hu e-mail-címen vagy a +36-20-439-7408-as telefonszámon.

A MÁV-START Zrt. díjmentes utazást biztosít a Magyar Nemzeti Galériába látogató magyarországi diákcsoport és kísérőik számára. A díjmentes utazás hétfőtől szombatig vehető igénybe. Visszautazásra a menetjegy csak akkor jogosít, ha a látogatáskor a menetjegyet a Magyar Nemzeti Galéria bélyegzőjével hitelesíti. A „Bejelentés csoportos utazás elszámolásához” nevű nyomtatványhoz az iskola a meghatározott napra érvényes fogadónyilatkozat másolatát is köteles csatolni.

A fogadónyilatkozat innen letölthető. A kitöltött nyilatkozatokat e-mailben várjuk a muzeumpedagogia@mng.hu címen és lepecsételve visszaküldjük.

A csoport késése esetén kérjük, hogy ezt telefonon mielőbb jelezzék az információs pult számára a (+36 1) 469 7788 telefonszámon. Amennyiben a csoport 30 percnél többet késik, a tárlatvezetést vagy a foglalkozást nem áll módunkban megtartani. Egy későbbi időpontban – újabb egyeztetés után – lehetőség van a pótlásra.

Hogyan juthatunk el a Galériába?
Az aktuális közlekedési információkért kérjük tekintse át a látogatói információkat.

Mire kell figyelnem a látogatás napján?
Javasoljuk, hogy a lefoglalt időpont előtt 15 perccel előbb érkezzen meg a csoport. Tárlatvezetőjük a megbeszélt időpont előtt 5 perccel fogja várni Önöket az információs pultnál. A földszinten történő várakozás alatt ügyeljenek arra, hogy a csoport ne zavarja a többi látogatót a jegyvásárlásban, illetve mozgásban.

Hogyan vehetem meg a belépő és a tárlatvezetés/foglalkozás jegyeit?
A múzeumi belépőjegyeket és a tárlatvezetés vagy foglalkozás díját a múzeum jegypénztárában készpénzzel vagy bankkártyás fizetéssel rendezhetik.

Hátizsákot be lehet vinni a múzeumba?
A kabátokat, csomagokat, hátizsákot és minden 30 × 25 × 15 cm-nél nagyobb táskát a ruhatárban kell elhelyezni. Erre a jegyvásárlást követően van lehetőség. Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a kis méretű hátitáskákat csak elől viselve vagy kézben lehet a kiállítótérbe vinni.

Vannak olyan fontos szabályok, amelyeket hangsúlyoznom kell a csoportomnak?
Kérjük, hívják fel a tanulók figyelmét arra, hogy legfeljebb 30 centiméterre közelíthetik meg a műtárgyakat! Étel és ital fogyasztása nem engedélyezett a kiállítóterekben. Csak ceruzát és filctollat lehet használni – zsírkréta, golyóstoll, töltőtoll, pasztellkréta használata nem megengedett. Kérjük, hogy a mobiltelefonokat halkítsák le. Fényképeket az állandó gyűjteményben vaku és állvány nélkül készíthetnek. Időszaki kiállítások esetén a fotózás szabályaival kapcsolatban érdeklődjenek a munkatársainknál.

Hogyan rendelhetek tárlatvezetést és foglalkozást?
Időpont foglalási igényét tárlatvezetéseinkre, foglalkozásainkra és egyéb szolgáltatásainkra a regisztrációs űrlap kitöltésével jelezheti felénk. Amennyiben az űrlap kitöltése folyamán további kérdései merülnének fel, vagy a rendelkezésre álló opciók között nem találna optimálisat, úgy azt az űrlapon a kitöltés végén jelezheti. Munkatársaink ezután két munkanapon belül értesítik foglalásának rögzítéséről.

A bejelentkezés csak az e-mailen küldött visszaigazolással együtt érvényes. A visszaigazolásban szerepel a csoport és a látogatás minden rögzített adata, a díjjal együtt. Csak a honlapon szereplő és e-mailben visszaigazolt árak és adatok mérvadók, szóbeli tájékoztatásra való hivatkozást nem tudunk elfogadni.

További kérdés esetén keressenek minket a muzeumpedagogia@mng.hu e-mail címen, vagy a + 36 20 439 7408 telefonszámon.

Milyen időpontokban igényelhetőek múzeumpedagógiai foglalkozások?
Iskolai csoportok számára tárlatvezetéseket és foglalkozásokat kizárólag előre egyeztetett időpontban, hétfőtől péntekig, 10.00 és 16.00 között tartunk.

Amennyiben már megrendeltem egy foglalkozást vagy tárlatvezetést, kell-e külön regisztrálnom?
Tárlatvezetések és foglalkozások megrendelése esetén nem kell külön regisztrálni.

Mikor kell előzetesen bejelentkezni?
Minden 10 fő feletti, szervezetten érkező csoportnak előzetesen be kell jelentkeznie. Hétköznap legkésőbb a látogatás előtti napon 16 óráig, hétvégi látogatás esetén péntek 12 óráig, online regisztrációval. A bejelentkezés csak a fogadást visszaigazoló e-maillel együtt érvényes. Amennyiben múzeumpedagógiai foglalkozást szeretne igényelni, kérjük, a Múzeumpedagógiai Osztállyal 10 nappal a választott időpont előtt vegye fel a kapcsolatot!

Miben tér el a 60 perces és a 120 perces foglalkozás?
A 60 perces programok során csak a kiállítóterekben zajlik a foglalkozás. A 120 percesek programok műhelymunkával, alkotással egészülnek ki a foglalkoztatóteremben.

Pedagógusként mikor tarthatok órát a múzeumban?
Iskolai csoporttal érkező pedagógusok abban az esetben tarthatnak múzeumi tanórát a Magyar Nemzeti Galéria állandó gyűjteményeiben, ha a látogatás előtt egyeztetnek a Múzeumpedagógiai Osztállyal. Az időszakos kiállításokon a pedagógusok nem tarthatnak csoportfoglalkozást.