En

Szombat este a Barabás-kiállításban

Online jegyvásárlás

Szombat este a Barabás-kiállításban

Különleges/esti programok

Esti program
C épület, II. emelet
2024. január 13.

17:00 - 21:00

Ezen az estén a másnap záró Barabás Miklós. A rajz mestere című tárlat is 21 óráig látogatható, a kiállításban kurátori tárlatvezetés várja az érdeklődőket.

A 19. századi magyar képzőművészet egyik legmeghatározóbb mesterének műveit bemutató tárlat Barabás Miklós halálának 125. évfordulójának alkalmából nyílt meg tavaly szeptemberben. A 125 művet felvonultató tárlat – néhány ismert festmény mellett – elsősorban olyan rajzokat és akvarelleket mutat be, amelyekkel korábban még nem találkozhatott a közönség. A kiállítás átfogja a teljes grafikai életművet, így a korai munkák mellett láthatjuk Barabás itáliai képeit, a pályafutása csúcsára érő művész akvarelljeit, a korabeli fürdőéletet bemutató grafikáit, litografált arcképeinek sorozatát, s a késői Barabás néhány alkotását is. A kiállítás érdekessége, hogy a rajzok, akvarellek közül néhány egészen nagy méretben, illetve nagyító segítségével is tanulmányozható.

Barabás Miklós pályafutása mintegy hét évtizedet ölel fel, az időszaki kiállításon grafikai munkásságát, festményeit pedig a 19. századi állandó gyűjteményben láthatják az érdeklődők – így ezen az estén átfogó képet kaphatnak Barabás művészetéről.

18.30 „Legkedvesebb időtöltésem.” Barabás Miklós, a grafikai művészetek mestere | Hessky Orsolya művészettörténész kurátori tárlatvezetése

Barabás Miklós a 19. század első felének legismertebb magyar festője, aki grafikusként is kiemelkedő volt. Korának arisztokratáiról, közéleti személyiségeiről, az erdélyi és pesti polgárság tagjairól festett arcképei mellett sokoldalúsága igazán a rajzi, grafikusi munkásságából tárul elénk. Akvarelljei a technika csúcsművei, litográfiái a korszak sokszorosító művészetének kiemelkedő darabjai. Barabás sajtóillusztrátorként külföldi lapoknak is dolgozott, veduta- és tájképfestészete szinte kizárólag grafikai lapjain ismerhető meg.

A tárlatvezetésen a programra érvényes jegy váltásával lehet részt venni.

Ezen az estén a TechnoCool. Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989-2001) című időszaki kiállításunk is látogatható.
A tárlathoz kapcsolódóan szombat este rendhagyó tárlatvezetések és zenei program is lesz, ezekről bővebb információ itt található.
A Barabás-kiállításra váltott programjeggyel a TechnoCool-kiállítás és az ahhoz kapcsolódó programok is látogathatóak!

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Részvételi információk
A rendezvény érvényes programjeggyel látogatható.

JEGYÁRAK:
Teljes árú: 5200 Ft
Kedvezményes: 2600 Ft (Azon látogatóink számára, akik normál nyitvatartás alatt legalább 50%-os kedvezményes jegyre jogosultak.)

Az eseményre helyszíni jegypénztárainkban is lehet belépőjegyet váltani.
Helyszín: Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

Tovább olvasom

További programok:

Anna Margit különleges világa

fiatalok és felnőttek   |   17 fő

BETELT | A bábu megszólal – Anna Margit művészete I...

fiatalok és felnőttek   |   17 fő
Tárlatvezetések
Mama, nézd!

BETELT | Anyák, mamák, babák

17 fő
Gyerekszakkör

Kreatív alkotótér

8–13 éveseknek   |   15 fő