En

Borszerda | FEHÉR

Online jegyvásárlás

Borszerda | FEHÉR

2021. szeptember 22.

18:00 - 22:00

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria egyik legnépszerűbb programsorozata, a Borszerdák idén immár tizedik alkalommal várja a képzőművészet és a bor iránt érdeklődő látogatókat. A rendezvény ismét izgalmas programot kínál: szerda esténként különleges kiállításokkal, izgalmas tárlatvezetésekkel, előadásokkal, élő zenével és borkóstolóval készülünk. Az idei Borszerdák témája: Színek, ízek, képek, s ennek megfelelően a júliusi vörös, kék, zöld és arany után a szeptemberi programok középpontjában a fekete és fehér állnak.

Egy üveg bor nem csak annak a természeti környezetnek és adottságait foglalja magába, ahol született, hanem a kitartó emberi munkát és az bor megalkotójának lelkét is. Ez tesz igazán finommá, igazivá és egyedivé minden italt, Magyarország ráadásul rendkívül gazdag ilyen szempontból is, s a legváltozatosabb íz-élményekkel büszkélkedhetünk.

A tizedik évfordulós Borszerdák meghívott borászatainak képviselőit a szeptemberi alkalmakon is szakmai beszélgetéseken ismerhetik meg. Az őszi eseményeken a bor szerelmese, Kocsis-M. Brigitta a Gere Attila Pincészet és a Bodri Birtok képviselőivel beszélget.

Idén szeptemberben különleges kiállítást is láthat a Borszerdák közönsége, ugyanis megtekinthetik a Gerhard Richter. Valós látszat című, a kortárs német művész életművének valamennyi korszakát bemutató grandiózus tárlatot. Ne hagyják ki szeptemberben sem az eseményt és élvezzék a csodálatos panorámát a Nemzeti Galéria teraszáról!

Az utolsó Borszerdán utoljára látható hosszított nyitvatartással a Vágyott szépség. Preraffaelita remekművek a Tate gyűjteményéből című kiállítás és Az utópia szépsége. Preraffaelita hatások a századforduló magyar művészetében című kísérőtárlat.

 

 

Bor | Bodri Birtok

Szekszárd déli határában, a festői szépségű Faluhely-dűlőben található a Bodri Birtok, mely ma már egy igazi borturisztikai komplexum, hiszen borászatot, rendezvénycentrumot, éttermet, látványkonyhát és vendégházakat is magába foglal. A birtok építése 1999-ben kezdődött, az akkor ligetes-erdős, elhanyagolt szőlőkkel, romos tanyákkal, kertekkel tagolt területen. A 2001-ben telepített első öt hektár szőlő pár éven belül már tizenegy hektárra növekedett. A régi érlelőpince 2002-ben épült, 2003-ban követte a feldolgozó és az étteremnek otthont biztosító épület. A nagypince 12 kupolával rendelkezik, és elnyerte Közép-Európa legnagyobb újonnan épített kupolás pincéjének titulusát. Szintén 2011-ben megkezdődött a vendégházak kialakítása is, 2013-ban pedig megnyitott az OPTIMUS étterem, amely azóta is magas szintű bor- és gasztroélményt kínál a birtokra látogató vendégeknek. A következő nagy fejlesztés a 2014-ben átadott 1400 négyzetméteres rozéüzem volt, mely már nagyobb mennyiségű, kitűnő minőségű bor készítésére is lehetőséget ad. A technológiai fejlesztéssel párhuzamosan jelentősen növekedett a pincészet szőlőterülete, 2019-ben már 160 hektár feletti saját művelésű terület biztosította a magas minőségű alapanyagot. Az utóbbi évek szőlészeti és borászati fejlesztései biztos hátteret teremtettek a magyar és exportpiacok magas színvonalú kiszolgálásához és a további piacfejlesztéshez.

A Bodri Pincészet saját termő szőlőterülete jelenleg több mint 150 hektár, amihez több hektár integrációban működtetett szőlőterület is kapcsolódik.

Beszélgetés | 20.15-20.45 A bor – és ami mögötte van…

A meghívott borászat képviselőjével Kocsis-M. Brigitta Hevesi Endre-, Zsigmond Márta- és Akadémiai Újságírói-díjas műsorvezető beszélget minden Borszerda-esten. Szerelme a magyar bor, ezért szerzett bortanácsadói végzettséget a Borkollégiumban 2020 márciusában. A pandémia alatt indította BorPortré című online beszélgetős műsorát, melyben a tudományos, az üzleti és a kulturális élet kiválóságaival beszélget egy pohár bor mellett. Vendégei között szerepelt többek között Al Ghaoui Hesna újságíró, Bánki György pszichiáter, Csókay András idegsebész, Juhász Anna irodalmár, Kiss László csillagász, Kürti Sándor üzletember és Zólyomi Zsolt parfümőr is. Kocsis-M. Brigitta emellett a Novum című heti tudományos magazinműsor szerkesztő-műsorvezetőjeként dolgozik, kommunikációs tréningeket tart és rendezvények háziasszonyaként tevékenykedik.

kocsismbrigitta.hu
facebook.com/kocsismbrigitta
borportre.hu
facebook.com/borportre
orszagosbortura.hu
facebook.com/orszagosbortura

Zene | Sapszon Orsolya és Cseke Gábor

Sapszon Orsit Geszti Péter Gringo Sztár nevű zenekarából ismerhette meg a nagyközönség. Saját zenekarát, a Sapszon Orsi Quintettet 2013-ban alapította, ugyanebben az évben kezdett el koncertezni az Európa-hírű jazz-zongoristával, Cseke Gáborral. A duó számos hazai és külföldi fesztiválon fellépett. 2015-ben jelent meg Találkozás című lemeze, mely régi magyar dalok feldolgozásait tartalmazza. A Sapszon Orsi – Cseke Gábor duó műsora régi magyar sanzonokat, örökzöldeket tartalmaz. Fényes Szabolcs, Szenes Iván, Gábor S. Pál, Bágya András közismert dalait a maguk derűs melankóliájával szólaltatja meg a duó. Játékmódjukat az érzelemgazdagság és tiszta egyszerűség jellemzi.

Előadás | 19.00-20.00 Minden szín alfája – A fehér Szinyei Merse Pál művészetében – Krasznai Réka előadása

Itt a fehér, hol a fehér Szinyei festményein? A Majális fehér ruhás nőalakján, a Léghajó krémfehér csíkjain, a Pacsirta vattacukorszerű, puha, kerek bárányfelhőin, a Ruhaszárítás szélben lobogó fehér szövetein, a Hóolvadás olvadó fehérjein vagy Szinyei Téli tájának a napkeltétől színesre festett megannyi árnyalatán… A sort sokáig folytathatnánk, hiszen nincs olyan festmény, amely ne tartalmazna legalább egy kicsike fehéret. A fehér minden szín alfája: nélkülözhetetlen alapszín a festők palettáján, bár a vásznon gyakran álcázza magát, elbújik, észrevétlen marad. Szinyei fő művein ez a „nem-szín” vagy „színtelen (akromatikus) szín” mégis főszerepet kap!

Tárlatvezetések

18.00, 19.15 és 20.30
Tiszta romantika – Sepsey Zsófia művészettörténész tárlatvezetése az 1800 utáni művészet kiállításban

18.00, 19.15 és 20.45
Hol nyárfa reszket, s hófehér, bús fűzfa ága vízbe ér” (Alfred Lord Tennyson) – Mácsay Krisztina művészettörténész tárlatvezetése a Vágyott szépség című kiállításban

18.30, 19.45 és 21.00
Fényszimbolika a gótika művészetében – Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése a Késő gótikus szárnyasoltárok kiállításban

20.00
A preraffaelita művészet ezer arca – Péteri Éva, az ELTE BTK egyetemi docensének tárlatvezetése a Vágyott szépség című kiállításban

Ragyogó színek, magával ragadó történetek; tematikus és stiláris sokszínűség jellemzi a preraffaelita művészetet. Az idealizált középkor és a kortárs valóság egyaránt megjelenik a képeken, melyeket hol aprólékos realizmussal, hol idealizált ábrázolással jelenítenek meg a festők. A jelentéssel bíró részletek azonban szinte mindig kihívás elé állítják a nézőt: ezek közös megfejtésére hívja a tárlatvezetés a látogatókat.

20.00
Petrányi Zsolt tárlatvezetése a Gerhard Richter. Valós látszat című kiállításban

18.00
Winkler Nóra és Topor Tünde tárlatvezetése a Gerhard Richter. Valós látszat című kiállításban
A tárlatvezetésen kérjük a szájat és orrot eltakaró maszk viselését!

 

A tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, regisztrációt követően lehet részt venni. Regisztráció 30 perccel az adott vezetés kezdete előtt a Csontváry-fordulóban található regisztrációs pontnál. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet, amelyet a Galéria saját felületein, kiadványaiban, illetve promóciós anyagain felhasználhat. A látogatók ennek kapcsán semmilyen követeléssel nem élhetnek a Galériával, a felvétel készítőivel, illetve jogos felhasználójával szemben.

HELYSZÍN: Budavári Palota, Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

MEGKÖZELÍTÉS

A kupola 21.30-ig látogatható.

Múzeumunk látogatásának aktuális feltételeiről itt tájékozódhat.

A vonatkozó 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet értelmében a rendezvényt jelenleg csak a COVID-19 ellen védett felnőtt személyek és a kíséretükben érkező 18. életévüket még be nem töltött, kiskorú személyek léphetnek be.

A rendelet kötelez bennünket ennek ellenőrzésére, ezért sajnos nem áll módunkban beengedni  azokat, akik nem tudják felmutatni a magyar hatóság által kiállított (illetve elfogadott külföldi) védettségi igazolványukat. A középiskolás korúaknak védettségi igazolvány nélkül az életkorukat kell igazolniuk, és csak védett felnőtt felügyeletében léphetnek be.

KÉRJÜK, HOGY VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYUKAT ÉS SZEMÉLYAZONOSSÁGOT IGAZOLÓ FÉNYKÉPES OKMÁNYUKAT FELTÉTLENÜL HOZZÁK MAGUKKAL!

A látogatók számára továbbra is javasolt a maszkhasználat, a kihelyezett kézfertőtlenítők használata és 1,5 méteres távolság betartása. Ajánljuk és köszönjük, ha egymásra ügyelve eleget tesznek ennek.

Jegyárak:
TELJES ÁRÚ: 3 800 Ft
KEDVEZMÉNYES*: 2 800 Ft
TELJES ÁRÚ VÁGYOTT SZÉPSÉG. PRERAFFAELITA REMEKMŰVEK A TATE GYŰJTEMÉNYÉBŐL KIÁLLÍTÁS LÁTOGATÁSSAL: 4 200 Ft**
KEDVEZMÉNYES VÁGYOTT SZÉPSÉG. PRERAFFAELITA REMEKMŰVEK A TATE GYŰJTEMÉNYÉBŐL KIÁLLÍTÁS LÁTOGATÁSSAL: 3 200 Ft**

 

**2021. szeptember 26-ig látogatható a Vágyott szépség. Preraffaelita remekművek a Tate gyűjteményéből című időszaki kiállítás. A Borszerda ideje alatt belépés kombinált (Borszerda – Vágyott szépség kiállítással) jegy váltásával lehetséges, melynek teljes ára 4200 Ft.

Helyszíni jegypénztárainkban is lehetőség lesz belépőjegyet váltani a Borszerda eseményre, illetve kiegészítő jegy váltására az alapjegy mellé a Vágyott szépség című kiállítás megtekintéséhez.

Borszerdáinkon nem érvényesek a rendes nyitva tartási idő alatti kedvezmények. Díjtalan belépő nem igényelhető – kivéve a Baráti kör tagokat: a Mecénások mellett 2021-ben a Pártoló tagok is ingyenesen vehetnek részt a Borszerda eseményeken. Regisztráció

*Kedvezményes jegy váltására jogosultak, akik:
– az időszaki kiállításainkat díjtalan belépővel látogatják;
– 26 évnél fiatalabbak vagy 62 évnél idősebbek, és egy EGT tagállam állampolgárai.

A Múzeum+ 2020 bérletek felhasználhatók bármelyik Borszerda eseményen is.

 

Főtámogatók: MVM és OTP Bank

Együttműködő partnerek: BorPortré és Országos Bortúra

 

További programok:

Mama, nézd!

Mama, nézd!

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, C épületi Információs Pult

Játékos tárlatvezetés kismamáknak és kispapáknak

A Gerhard Richter. Valós látszat című kiállítás kísérőprogramja

Múzeumi szünetelő | Hangjáték

Helyszín: C épület

Játékos családi délelőtt gyerekeknek az Őszi Szünetben

Játékos családi délelőtt gyerekeknek az Őszi Szünetben

Múzeum Flow | Gerhard Richter. Valós látszat

Helyszín: Online

ÉLŐ online 3D tárlatvezetés